Aspergesoep

De asperges zijn er weer vol op en iedereen gaat weer aan de slag met het “witte goud”zoals de asperge vaak genoemd word. Dit recept voor verse aspergesoep is makkelijk, je hebt er weinig voor
nodig en heeft een lekkere volle aspergesmaak. Samen met de klassieke ingrediënten van beenham en ei gewoon een lekkere romige aspergesoep die je met genoeg vulling ook prima als maaltijd kunt eten.

Het lekkerste is als je de aspergeschillen een nacht laat trekken dus ik zou de dag voor je de soep wil gaan maken vast de aspergeschillen opzetten en de aspergestukjes koken en een nacht bewaren in de koelkast, zo geven de schillen een goede smaak af aan het vocht. Dit is niet perse noodzakelijk dus wil je alles op 1 dag maken dan is dat ook prima te doen, hou dan gewoon dezelfde volgorde aan en laat de aspergeschillen minimaal een half uurtje trekken.

Lees meer over asperges

Aspergesoep recept

  • 500 gram asperges geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 40 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 100 ml kookroom
  • zout/peper
  • 1 ons beenham in reepjes
  • 2 hard gekookte eieren
  • wat fijn gesneden peterselie

Aspergesoep maken

Dag 1

  1. Schil de asperges
  2. Bewaar de schillen
  3. Snijd ongeveer anderhalve cm af aan de onderkant van de asperge.
  4. Doe de schillen samen met de kontjes asperges in een pan en giet er een liter water op.
  5. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur uit. Laat nu een nacht in de koelkast trekken.
  6. Giet vervolgens de schillen af en bewaar het vocht.
  7. Snijd de asperges in plakjes van een halve cm en zet ze net onder het water, breng aan de kook en laat 1 minuutje doorkoken.
  8. Zet nu het vuur af en laat afkoelen in het vocht, bewaar de aspergestukjes in het vocht tot je de soep gaat maken.
  9. Nu is alles klaar om de soep te gaan maken.

Dag 2

  1. We beginnen met het maken van de roux. Roux is een mengsel van boter en bloem en door de roux word de soep straks gebonden.
  2. Doe de boter in een pan op het vuur en laat zachtjes smelten
  3. Voeg nu de bloem toe en blijf met een spatel roeren tot de bloem goed met de boter gemengd is.
  4. Hou de massa regelmatig in beweging en zorg dat de roux niet kleurt. Laat de roux nu “garen” Doe je dit niet dan heeft je soep straks een echte bloemsmaak en dat is niet de bedoeling. Je merkt dat de roux gaar is als deze niet meer plakt en makkelijk door de pan te bewegen is.
  5. Giet dan nu langzaam het koude aspergevocht erbij terwijl je blijft roeren en de roux goed oplost. Heb je warme roux dan moet je het mengen met koud vocht tot er geen klontjes meer zijn, dan kun je eventueel de rest van het vocht er warm bijdoen, heb je koude roux dan moet je het mengen met warm vocht, anders krijg je klontjes.
  6. Breng de soep aan de kook en voeg dan de aspergestukjes toe en breng de soep op smaak met zout en peper
  7. Voeg de gesneden beenham toe en de helft van de gehakte peterselie.
  8. Haal het hardgekookte ei 2x door de eiersnijder of snijd met een mes fijn
  9. Doe het ei in een bord, schep de aspergesoep erop en bestrooi met de overgebleven gehakte peterselie.
  10. Eet smakelijk.

Aspergesoep

 

5.0 from 1 reviews
Aspergesoep
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Soep
Hoeveelheid: 1 liter
Ingrediënten
  • 500 gram asperges geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 40 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 100 ml kookroom
  • zout/peper
  • 1 ons beenham in reepjes
  • 2 hard gekookte eieren
  • wat fijn gesneden peterselie
Bereiding
  1. Dag 1
  2. Schil de asperges
  3. Bewaar de schillen
  4. Snijd ongeveer anderhalve cm af aan de onderkant van de asperge. Doe de schillen samen met de kontjes asperges in een pan en giet er een liter water op.
  5. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur uit. Laat nu een nacht in de koelkast trekken.
  6. Giet vervolgens de schillen af en bewaar het vocht.
  7. Snijd de asperges in plakjes van een halve cm en zet ze net onder het water, breng aan de kook en laat 1 minuutje doorkoken. Zet nu het vuur af en laat afkoelen in het vocht, bewaar de aspergestukjes in het vocht tot je de soep gaat maken.
  8. Nu is alles klaar om de soep te gaan maken.
  9. Dag 2
  10. We beginnen met het maken van de roux. Roux is een mengsel van boter en bloem en door de roux word de soep straks gebonden.
  11. Doe de boter in een pan op het vuur en laat zachtjes smelten
  12. Voeg nu de bloem toe en blijf met een spatel roeren tot de bloem goed met de boter gemengd is.
  13. Hou de massa regelmatig in beweging en zorg dat de roux niet kleurt. Laat de roux nu “garen” Doe je dit niet dan heeft je soep straks een echte bloemsmaak en dat is niet de bedoeling. Je merkt dat de roux gaar is als deze niet meer plakt en makkelijk door de pan te bewegen is.
  14. Giet dan nu langzaam het koude aspergevocht erbij terwijl je blijft roeren en de roux goed oplost. Heb je warme roux dan moet je het mengen met koud vocht tot er geen klontjes meer zijn, dan kun je eventueel de rest van het vocht er warm bijdoen, heb je koude roux dan moet je het mengen met warm vocht, anders krijg je klontjes.
  15. Breng de soep aan de kook en voeg dan de aspergestukjes toe en breng de soep op smaak met zout en peper
  16. Voeg de gesneden beenham toe en de helft van de gehakte peterselie.
  17. Haal het hardgekookte ei 2x door de eiersnijder of snijd met een mes fijn
  18. Doe het ei in een bord, schep de aspergesoep erop en bestrooi met de overgebleven gehakte peterselie.
  19. Eet smakelijk.

1 reactie
  1. Joyce van der Zande says

    Makkelijk recept maar de soep was echt heerlijk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: