Vlierbloesem ijs
Schrijver: 
Vooraf: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Hoeveelheid: 1 liter
 
Ingrediënten
  • 2 gelatineblaadjes
  • 10 vlierbloesem schermen
  • 300 ml slagroom
  • 500 ml volle melk
  • 200 gram suiker
  • 8 eidooiers
Bereiding
  1. Doe de 2 blaadjes gelatine in een bakje en giet er koud water op tot de gelatine onder staat
  2. Voeg de room toe aan de melk
  3. Breng de melk met de room met de vlierbloesem schermen aan de kook
  4. Giet de melk daarna door een zeef en vang de melk op
  5. Roer in een beslagkom de eidooiers met de suiker tot een gladde massa
  6. Giet langzaam de gekookte en gezeefde melk al roerend bij het eidooiermengsel
  7. Giet vervolgens een ei/melk mengsel terug in de pan en verwarm langzaam tot 80 graden
  8. Blijf de melk continue in beweging houden door met een spatel achtjes te draaien in de melk
  9. Zodra de melk 80 graden is zet het vuur uit en knijp de gelatineblaadjes goed uit
  10. Voeg deze nu bij de melk en roer goed door
  11. Giet het mengsel door een fijne zeef en zet de kom met de compositie (het net gemaakte mengsel heet zo) in een bak met koud water zodat het goed afkoelt
  12. Zet het afgekoelde mengsel nu bij voorkeur nog enkele uren in de koelkast om te “rijpen” (Het rijpen van de compositie geeft het ijs bij het draaien een smeuïge en luchtige structuur).
  13. Giet het vervolgens in de ijsmachine en draai het tot ijs
  14. Schep het ijs vervolgens in een diepvriesbak en zet in de vriezer
  15. Wil je het ijs nu gebruiken zet de bak dan even voor 10 minuten in de koelkast voordat je het gaat scheppen, dit schept een stuk makkelijker
  16. Bestrooi bij het serveren nog wat verse vlierbloesem bloemetjes over het ijs of eet met verse aardbeien
Recipe by Kooktijdschrift.nl at http://kooktijdschrift.nl/vlierbloesem-ijs/