Focaccia zelf maken moeilijk? Niet met dit recept voor focaccia

Gevulde focaccia

Gisteren heb ik bij de pasta met rucola tapenade deze gevulde focaccia gemaakt. Helemaal niet moeilijk en wat was ie lekker! Je moet wel even de tijd nemen voor deze gevulde focaccia want het brood moet een paar keer rijzen. Als je haast hebt dan zou ik dus niet aan deze focaccia beginnen maar heb je tijd, is het een druilerige dag of hou je gewoon net zoveel van een lekker vers gebakken brood als ik dan is dit recept een aanrader.

Focaccia recept

Voor het deeg heb je nodig:

  • 500 gram tarwebloem
  • 320 gram lauwwarm water
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist

Voor de vulling heb je nodig:

  • 10 zongedroogde tomaten in kleine stukjes gesneden
  • 50 gram verse geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
  • takje verse rozemarijn, in kleinere takjes verdeeld
  • vers gemalen peper
  • olijfolie of de olie van de zongedroogde tomaten

Focaccia maken

  1. Doe alle ingredieënten voor het deeg bij elkaar behalve het zout en kneed het in de broodmachine of met de hand. Met de hand wel zo’n 20-25 minuten kneden. Voeg na 10 minuten kneden het zout toe.
  2. Doe in een kom een scheutje olie en leg het deeg erin, 1x omdraaien zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
  3. Afdekken en laten rijzen tot dubbel volume (ongeveer 60 minuten)
  4. Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bal. Laat weer 20 minuten afgedekt liggen
  5. Leg het deeg op een bakmatje of bakpapier en rol uit tot een lap van 35cm x 45cm, maal er wat peper over en beleg 1 helft met de ingredieënten
  6. Vouw nu de onbelegde helft over de belegde helft en druk de randen goed aan. Vorm het eventueel een beetje bij in de vorm van een focaccia.
  7. Leg het bakmatje/bakpapier op de bakplaat en dek af met plasticfolie (ingevet). Laat wederom rijzen voor 30-45 minuten
  8. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 240 graden
  9. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en besprenkel met wat olijfolie (of nog lekkerder olie van het potje gedroogde tomaatjes) en bestrooi de naaldjes rozemarijn erover
  10. Bak de focaccia goudbruin in ongeveer 15-20 minuten
  11. Laat wat afkoelen op een rooster voor het serveren

focaccia gebakken

 

 

Gevulde focaccia
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Brood
Hoeveelheid: 1 brood
Ingrediënten
Deeg
  • 500 gram tarwebloem
  • 320 gram lauwwarm water
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
Vulling
  • 10 stukjes gedroogde tomaat, in reepjes
  • 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
  • takje verse rozemarijn, in kleinere takjes verdeeld
  • versgemalen peper
  • olijfolie of olie uit het potje tomaten
Bereiding
  1. Doe alle ingredieënten voor het deeg bij elkaar behalve het zout en kneed het in de broodmachine of met de hand. Met de hand wel zo'n 20-25 minuten kneden. Voeg na 10 minuten kneden het zout toe.
  2. Doe in een kom een scheutje olie en leg het deeg erin, 1x omdraaien zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
  3. Afdekken en laten rijzen tot dubbel volume (ongeveer 60 minuten)
  4. Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bal. Laat weer 20 minuten afgedekt liggen
  5. Leg het deeg op een bakmatje of bakpapier en rol uit tot een lap van 35cm x 45cm, maal er wat peper over en beleg 1 helft met de ingredieënten
  6. Vouw nu de onbelegde helft over de belegde helft en druk de randen goed aan. Vorm het eventueel een beetje bij in de vorm van een focaccia.
  7. Leg het bakmatje/bakpapier op de bakplaat en dek af met plasticfolie (ingevet). Laat wederom rijzen voor 30-45 minuten
  8. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 240 graden
  9. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en besprenkel met wat olijfolie (of nog lekkerder olie van het potje gedroogde tomaatjes) en bestrooi de naaldjes rozemarijn erover
  10. Bak de focaccia goudbruin in ongeveer 15-20 minuten
  11. Laat wat afkoelen op een rooster voor het serveren

Eet smakelijk!

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: