Hummus en Tahin

Hummus is een dipsaus gemaakt van kikkererwten en tahini (sesampasta, zie verderop in dit bericht). Hummus komt oorspronkelijk uit de Libanese keuken maar is tegenwoordig ook in Nederland en België erg populair. Het word vaak gegeten met turks brood,, pitabrood of Libanees brood. Hummus, word ook wel geschreven als hoemoes, humus of humous, kun je maken van zowel kikkererwten uit blik(deze zijn gekookt en klaar voor gebruik) maar je kunt ze ook zelf wellen en koken en er vervolgens hummus van maken. In dit recept ga ik uit van kikkererwten uit blik. Hummus is ook erg lekker bij een broodje falafel.

Hummus recept

  • 1 blik kikkererwten van 400 gram
  • 3 eetlepels tahini
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 a 3   knoflookteentje fijngehakt
  • 1 ½ theelepel komijn
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zout

beetje olijfolie en paprikapoeder om af te maken

Hummus maken

Hummus maken is supermakkelijk, doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai tot er een smeuige massa ontstaat, proef na en breng eventueel nog wat verder op smaak. Hummus maken gaat dus eigenlijk net zo snel als kopen in de winkel. Er is dus geen enkele reden meer om niet zelf hummus te maken. En je zal zien zelfgemaakte hummus is nog lekkerder dan de kant en klare uit de supermarkt. Als je de hummus klaar hebt verdeel deze dan over een bord of in een kom en giet er wat olijfolie over en bestrooi met paprikapoeder.

Gebruik de hummus als een lekkere dip met bijvoorbeeld turks brood maar ook op een broodje met gerookte kip of in een wrap is hummus superlekker. Voeg ook eens een halve avocado toe aan je hummus voor de verandering, ook super lekker!

Tahini of tahin maken

Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad en word o.a gebruikt voor tahinisaus maar ook in baba ghanous (salade van geroosterde aubergine) word tahini gebruikt. Tahini staat ook wel bekend als tahin, beiden is hetzelfde. Tahin word dus ook gebruikt in de hummus. Je kunt tahin gewoon in de winkel kopen of je maakt het zelf. Tahini maken is supermakkelijk en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig.

Tahin recept

  • 200 gram sesamzaadjes
  • 30ml zonnebloemolie
  • wat zout
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en verdeel de sesamzaadjes over het bakblik (hier leg ik zelf eerst een vel bakpapier op)
  2. Rooster de sesamzaadjes in enkele minuten goudbruin. Dit is afhankelijk van je oven dus hou het goed in de gaten dat ze niet verbranden. Doe daarna de geroosterde sesamzaadje sin de keukenmachine en zet aan, voeg langzaam de olie toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Breng daarna op smaak met zout en klaar is de tahini.
  3. Doe de tahini in een schoon en gesteriliseerd potje en bewaar in de koelkast. Ongeveer 1 maand houdbaar.

 

Hummus en Tahin
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Dipsaus
Hoeveelheid: 1 portie
Ingrediënten
  • 1 blik kikkererwten van 400 gram
  • 3 eetlepels tahini
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 a 3 knoflookteentje fijngehakt
  • 1 ½ theelepel komijn
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zout
  • beetje olijfolie en paprikapoeder om af te maken
Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai tot er een smeuige massa ontstaat, proef na en breng eventueel nog wat verder op smaak.
  2. Als je de hummus klaar hebt verdeel deze dan over een bord of in een kom en giet er wat olijfolie over en bestrooi met paprikapoeder.

 

 

 

 

 

1 reactie
  1. […] wrap prima geschikt. Ook kun je de zelfgemaakte tortilla’s gebruiken als dipbrood met bv pesto, hummus of […]

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: