Kweepeer compote

Met kweeperen kun je veel kanten op, je kunt er kweepeer jam van maken of een heerlijke tart tartin van kweeperen, kweepeer cake  maar dus ook een heerlijke kruidige kweeperen compote.De kweepeer compote is lekker om bij een mooi stukje vlees te eten of bij kaas gerechten. Het is ook lekker op een toastje met kaas of gewoon op brood. Voordat je begint kun je vast de jampotten en deksels steriliseren in een pan met kokend water.

Kweepeer compote recept

1kg kweeperen met schil
3 theelepels gemberschaafsel (of 3 bolletjes fijngesneden)
75 gram rozijnen
200 gram suiker
1 theelepel kardemon
Snufje chilipoeder
Sap van een ½ limoen
1 kaneelstokje
2 kruidnagelen

Kweepeer compote maken

  1. De kweeperen goed schoon boenen/wassen en dan in stukken snijden, klokhuis verwijderen en dan in gelijkmatige blokjes snijden
  2. Zet de kweepeer blokjes op met het sap van de ½ limoen en water zodat de kweepeer net onder staat (schil mag erom blijven)
  3. Voeg het kaneelstokje en de 2 kruidnagelen toe en laat een half uurtje koken
  4. Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat zachtjes doorkoken (roer wel regelmatig)
  5. Kook de kweepeer tot er een dikke brij ontstaat
  6. Proef na en voeg eventueel nog naar wens, gembersiroop, chilipoeder en suiker toe
  7. Vul de jampotten met de chutney tot net onder de rand en zet op zijn kop op een natte theedoek
  8. Na het afkoelen is de compote ongeopend enkele maanden houdbaar op een koele plek

 

5.0 from 1 reviews
Kweeperen compote
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Zoet
Hoeveelheid: 4 potjes
Ingrediënten
  • 1kg kweeperen met schil
  • 3 theelepels gemberschaafsel (of 3 bolletjes fijngesneden)
  • 75 gram rozijnen
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel kardemon
  • Snufje chilipoeder
  • Sap van een ½ limoen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagelen
Bereiding
  1. De kweeperen goed schoonboenen/wassen en dan in stukken snijden, klokhuis verwijderen en dan in gelijkmatige blokjes snijden
  2. Zet de kweepeerblokjes op met het sap van de ½ limoen en water zodat de kweepeer net onder staat (schil mag erom blijven)
  3. Voeg het kaneelstokje en de 2 kruidnagelen toe en laat een half uurtje koken
  4. Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat zachtjes doorkoken (roer wel regelmatig)
  5. Kook de kweepeer tot er een dikke brij ontstaat
  6. Proef na en voeg eventueel nog naar wens, gembersiroop, chilipoeder en suiker toe
  7. Vul de jampotten met de chutney tot net onder de rand en zet op zijn kop op een natte theedoek
  8. Na het afkoelen is de compote ongeopend enkele maanden houdbaar op een koele plek (niet in de koelkast)
Tips
De kweepeer chutney is lekker om bij vlees te eten of bij kaas gerechten. Ook lekker op een toastje met kaas of gewoon op brood.

 

1 reactie
  1. Jurgen says

    Erg lekker geworden

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: