Kweepeer jam

Kweepeer jam

Kweeperen, ik had ze enkele weken geleden ook al en toen heb ik er kweepeer gelei en kweepeer compote van gemaakt maar toen ik ze afgelopen week op de markt zag liggen heb ik ze toch weer meegenomen. Deze keer heb ik er dus kweepeer jam van gemaakt. Kweeperen, ook wel bekend als de kwee is een beetje een “vergeten” fruitsoort. Je ziet ze niet zo vaak zomaar in de supermarkt liggen en niet iedereen gaat naar de markt om groenten en fruit te kopen dus de kans dat je ze dan tegenkomt is ook niet zo groot. Ik heb er nu nog een paar liggen en die ga ik denk ik in een fruitbrood verwerken of in een kweepeer tart tartin of misschien  maak ik wel een cheesecake met kweepeer. Nog genoeg mogelijkheden dus. Anyway nu eerst het recept voor de kweepeer jam.

Kweepeer jam ingrediënten?

  • 1kg kweepeer schoon en gerapt met schil
  • 1/2 liter water
  • 300 gram rietsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 stuks steranijs
  • sap van 1 limoen

Kweepeer jam maken:

Steriliseer eerst 3 jam potjes met de deksels in kokend water en zet ze neer op een schone theedoek

Zorg eerst dat je de kweeperen goed gewassen en afgeboend hebt. Snijd eerst de boven en onderkant eraf (kroontje) en snijd ze dan in parten en haal het klokhuis er uit.

Rasp dan de kweeperen in bij voorkeur een keukenmachine (met de hand is erg zwaar maar kan wel)

 

 

Zet de geraspte kweepeer op met het water, de suiker en het sap van 1 limoen en breng aan de kook

Voeg dat de kaneelstokjes en steranijs toe en laat zachtjes koken voor ongeveer anderhalf a 2 uur

De jam zal mooi rood kleuren en zodra het bijna jam dikte heeft is het goed

Kweepeer jam bijna klaar
Kweepeer jam bijna klaar

Vul dan de jampotjes tot net onder de rand met de hete jam, draai de dop erop en zet op zijn kop op een natte en schone theedoek

kweepeer7

De jam kun je heerlijk eten op een broodje met dik roomboter, op een beschuitje of op een rijstwafel. Of verwerk het in lekkere kweepeer koekjes of als vulling in een taart.

kweepeer

5.0 from 1 reviews
Kweepeer jam
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Jam
Hoeveelheid: 4-5 jampotjes
Ingrediënten
  • 1kg geraspte kweepeer (met schil)
  • ½ liter water
  • 300 gram suiker
  • Sap van een ½ citroen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
Bereiding
  1. Was de kweeperen goed en snijd ze daarna in 4 stukken en haal het klokhuis er uit
  2. Rasp de kweepeer met bij voorkeur een keukenmachine (gewoon met schil erbij)
  3. Zet de geraspte kweepeer op met het water, de suiker en de citroensap en breng aan de kook
  4. Voeg de kaneelstokjes en de steranijs toe
  5. Laat de kweepeer jam zachtjes pruttelen voor ongeveer anderhalf tot 2 uur
  6. Zodra de jam mooi rood kleurt en een stevige massa is geworden is de jam goed.
  7. Vul daarna de uitgekookte jampotjes tot net onder de rand en zet op zijn kop op een natte theedoek
  8. Deze jam kun je gewoon lekker op brood of een beschuitje eten maar ook verwerken in bijvoorbeeld een kweepeer taartje.

 

1 reactie
  1. Janinka van Velden says

    Heerlijk recept, lekkere jam, net weer gemaakt

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: