Salade met gegrilde groenten, feta, basilicum en pijnboompitjes

Deze  salade met gegrilde groenten, feta en basilicum is een heerlijke maaltijdsalade op zichzelf maar is ook erg lekker bij bijvoorbeeld de BBQ . We hebben natuurlijk al een lekker voorproefje gehad op de zomer en wij hebben onze eerste BBQ alweer gehad. Deze salade is daarbij ook erg lekker. Bij deze salade kan je alle kanten op, ipv feta kun je ook mozzarella gebruiken of als je deze keer niet voor kaas wil gaan is gerookte kip ook erg lekker erbij. Maak eventueel de dag van de BBQ wat meer gegrilde groenten en wat overblijft is ook erg lekker om de volgende dag als lunch mee naar je werk te nemen. Of met wat pasta en brood erbij als makkelijke maaltijd. Wat heb je nodig voor deze lekkere salade met gegrilde groenten.

Ingrediënten

  • 1/2 courgette
  • ½ aubergine

    Salade gegrilde groenten00003
    Paprika en basilicum
  • 2 halve paprika (rood, geel)
  • 75 gram feta
  • 10 gram pijnboompitjes

    Gegrilde groenten
    Gegrilde groenten
  • 10 gram zonnebloem pitjes
  • Rucola
  • Olijfolie
  • Zout en Peper

 

Voor de dressing

  • 1 bos basilicum
  • 30 ml azijn
  • 90 ml olie (neutrale zachte olijfolie) gebruik je extra vergine olijfolie neem dan half zonnebloemolie half extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel suiker
  • Zout
  1. Snijd de groenten in plakken en zet je grillpan op het vuur
  2. Om een mooi grilrandje te krijgen moet je zorgen dat je pan goed heet is en je de groenten insmeert met olie voor je ze in de pan doet. Ik doe de olie dus niet in de pan maar alleen op de groenten. Zorg dat het ook weer niet te hard gaat, dan heb je zwarte groenten die nog helemaal rauw zijn. Draai de groenten zodra er een mooi streepje zichtbaar is een kwartslag en gril nog even verder. Draai vervolgens de groenten om en gril deze kant ook weer mooi in ruitvorm.
  3. Haal ze uit de pan en bestrooi met wat zout en peper
  4. Zet een koekenpan op het vuur en rooster heel kort de pompoenpitjes met de pijnboompitjes tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Blijf hierbij goed schudden aan de pan en giet ze zodra ze klaar zijn direct uit de pan anders bruinen ze door in de pan.
  5. Maak de basilicumdressing zoals hier beschreven.
  6. Leg op een bord een handje rucola en leg daar de gegrilde groenten mooi op. Let hierbij een beetje op kleur en dat de groenten een beetje om en om liggen (paprika geel/courgette/aubergine/paprika rood ect)
  7. Snijd de feta in klein blokjes en strooi over de gegrilde groenten heen
  8. Druppel dan 2 eetlepels basilicumdressing over de salade en bestrooi met de pijnboompitjes en zonnebloempitjes.

Eet smakelijk!

Salade gegrilde groenten00006

Salade met gegrilde groenten, feta, basilicum en pijnboompitjes
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Salade
Hoeveelheid: 1 a 2 salades
Ingrediënten
Salade
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 2 halve paprika (rood, geel)
  • 75 gram feta
  • 10 gram pijnboompitjes
  • 10 gram zonnebloem pitjes
  • Rucola
  • Olijfolie
  • Zout en Peper
Dressing
  • 1 bos basilicum
  • 30 ml azijn
  • 90 ml olie (neutrale zachte olijfolie) gebruik je extra vergine olijfolie neem dan half zonnebloemolie half extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel suiker
  • Zout
  • eventueel een klein uitje (kan ook zonder)
Bereiding
Salade
  1. Snijd de groenten in plakken en zet je grilpan op het vuur
  2. Om een mooi grillrandje te krijgen moet je zorgen dat je pan goed heet is en je de groenten insmeert met olie voor je ze in de pan doet. Ik doe de olie dus niet in de pan maar alleen op de groenten. Zorg dat het ook weer niet te hard gaat, dan heb je zwarte groenten die nog helemaal rauw zijn. Draai de groenten zodra er een mooi streepje zichtbaar is een kwartslag en gril nog even verder. Draai vervolgens de groenten om en gril deze kant ook weer mooi in ruitvorm.
  3. Haal ze uit de pan en bestrooi met wat zout en peper
  4. Zet een koekenpan op het vuur en rooster heel kort de pompoenpitjes met de pijnboompitjes tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Blijf hierbij goed schudden aan de pan en giet ze zodra ze klaar zijn direct uit de pan anders bruinen ze door in de pan.
  5. Leg op een bord een handje rucola en leg daar de gegrilde groenten mooi op. Let hierbij een beetje op kleur en dat de groenten een beetje om en om liggen (paprika geel/courgette/aubergine/paprika rood ect)
  6. Snijd de feta in klein blokjes en strooi over de gegrilde groenten heen
  7. Druppel dan 2 eetlepels basilicumdressing over de salade en bestrooi met de pijnboompitjes en zonnebloempitjes.
Dressing
  1. Doe de basilicumblaadjes (zonder de steeltjes) samen met de azijn, de suiker en een goede snuf zout in een keukenmachine en blender grof (kan ook met een staafmixer)
  2. Voeg vervolgens de olie toe en blender alles goed door elkaar
  3. Proef na en voeg eventueel nog wat zout toe

 

Geen reacties mogelijk