Spritsen

Spritsen, wie kent ze niet. Deze heerlijke brosse koeken zijn makkelijk zelf te maken. Spritsen worden gemaakt van een “wrijfdeeg”. Wrijfdegen zijn boterdegen waar veel lucht in zit. Door het wrijven van het deeg over de ondergrond komt er steeds meer lucht in het deeg. Zo krijg je na het afbakken van de spritsen een brosse koek die in je mond makkelijk uit elkaar valt.

Eventueel kun je dit wrijfdeeg ook maken in een keukenmachine met een zogenaamde “vlinder”deeghaak maar omdat je thuis vaak maar een kleine hoeveelheid maakt is het toch het makkelijkste om het spritsen deeg met de hand te maken.

Spritsen recept

  • 320 gram zachte boter
  • 1 vanille stokje
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 400 gram patentbloem
  • snufje zout

Spritsen 2

Spritsen maken

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Meng, bij voorkeur met je handen de zachte boter, samen met de witte basterdsuiker goed door elkaar, wrijf het mengsel met je handen goed over de ondergrond zodat het suiker goed oplost in de boter en de boter wit begint te worden
  3. Door het wrijven breng je lucht in het deeg wat straks de specifieke brosse structuur geeft aan de spritsen
  4. Snijd dan het vanille stokje in de lengte open en schraap het merg eruit
  5. Voeg het vanillemerg bij het mengsel samen met het ei
  6. Meng weer al wrijvend goed door elkaar
  7. Voeg nu de bloem en daarna een snuf zout toe en meng weer goed top een soepel beslag/deeg
  8. Doe het deeg in een spuitzak met een kartel spuitmondje erin
  9. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit er ongeveer 10 spritsen van
  10. Zet in de oven en bak de spritsen af in 15-17 minuten

Af laten koelen en eet smakelijk!

spritsen

2 Reacties
  1. Bep says

    Ik heb net de spritsen gemaakt en ze zijn heerlijk maar……… Wat zwaar om ze uit die spuitzak te krijgen. De laatste ronde heb ik gewoon handmatig gedaan. Is er iets mis gegaan? Het deeg was wel vrij stevig.

    1. Kooktijdschrift says

      Heb je het spritsdeeg/beslag met de hand gemaakt of in de keukenmachine? Door het wrijven met de handen komt er en lucht in het deeg en word het deeg/beslag door de warmte van je handen ook zachter, zo zijn de spritsen ook makkelijker om te spuiten.

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website