Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen vind ik dus echt heerlijk en met onderstaand recept ook echt heel goed zelf te maken. Als je deze geproefd hebt koop je nooit meer die droge bolussen uit de supermarkt. De Zeeuwse bolussen uit onderstaand recept zijn lekker zacht en smeuïg zoals ze horen te zijn. Het rijzen van het deeg gaat heel makkelijk in een dichte oven (die uit is) en daar een bakje heet water onderin zetten, deeg op het rooster erboven, deur dicht en rijzen maar:)

Het bakje water onderin de oven bij het bakken zelf is om de bolussen niet uit te laten drogen, door de warmte verdampt het water en krijg je een soort stoom waardoor je straks heerlijke smeuïge Zeeuwse bolussen krijgt.

Zorg dat je de bolussen na het bakken direct omkeert en giet er een klein beetje van het suikermengsel van de bakplaat over de bolussen. Laat de bolussen niet te lang onafgedekt staan maar bedek ze met bv plastic folie als ze bijna afgekoeld zijn, zo blijven ze lekker smeuïg.

Zeeuwse Bolus recept

  • 350 gram bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 4 gram zout
  • 35 gram roomboter (ongezouten)
  • 210 ml melk (lauwwarm)
  • 1 ei op kamer temperatuur
  • 2 theelepels kaneel
  • 500 gram donkere basterdsuiker

Zeeuwse bolus maken

  1. Meng in een beslagkom de bloem, het zakje droge gist en het zout en meng met je handen
  2. Giet de lauwe melk(eventueel iets verwarmen in de magnetron) en het ei (op kamer temperatuur) erbij en de roomboter en kneed tot een deeg (dit kun je ook in een keukenmachine doen met deeghaken of met een mixer)
  3. Kneed goed door voor een minuutje of 8
  4. Laat dan het deeg 15 minuten rijzen op een warme plek, ikzelf zet meestal een bakje heet/kokend water onderin mijn oven en zet de beslagkom met het deeg op het oven rek erboven. Doe wel de deur van de oven dicht en zet de oven niet aan.
  5. Meng de bruine donkere basterdsuiker samen met het kaneel en doe het in een grote bak of op een dienblad, hier moet je straks het deeg doorheen rollen
  6. Haal het deeg uit de beslagkom en verdeel het in mooie bolletjes van ongeveer 70 gram
  7. Rol de bolletjes deeg goed door het suiker/kaneelmengsel zodat ze overal goed bedekt zijn
  8. Leg de rolletjes nu weer op de bakplaat en plaats een nieuw bakje met heet water onderin de oven
  9. Plaats de rolletjes deeg wederom in de oven voor 15 minuten om te rijzen
  10. Rol de reepjes deeg nogmaals goed door het suiker/kaneelmengsel met 2 handen en rol ze uit totdat je dunne rolletjes deeg krijgt van ongeveer 30cm lang
  11. Deze rolletjes deeg die goed bedekt zijn met suiker/kaneel kun je nu oprollen tot bolussen.
  12. Leg de bolussen weer op je bakplaat en zet deze bovenop je fornuis boven de oven of op een andere warme plek. Laat de bolussen nu rijzen voor 45 minuten
  13. Verwarm de oven in de tussentijd voor tot 250 graden
  14. Zet vervolgens een hittebestendig bakje koud water onderin de hete oven en schuif de bakplaat met bolussen in de oven
  15. Bak ze in 6 minuten gaar

zeeuwse bolus

5.0 from 2 reviews
Zeeuwse bolussen
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Zoet
Hoeveelheid: 6-8 bolussen
Ingrediënten
  • 350 gram bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 4 gram zout
  • 35 gram roomboter (ongezouten)
  • 210 ml melk (lauwwarm)
  • 1 ei op kamer temperatuur
  • 2 theelepels kaneel
  • 500 gram donkere basterdsuiker
Bereiding
  1. Meng in een beslagkom de bloem, het zakje droge gist en het zout en meng met je handen
  2. Giet de lauwe melk(eventueel iets verwarmen in de magnetron) en het ei (op kamer temperatuur) erbij en de roomboter en kneed tot een deeg (dit kun je ook in een keukenmachine doen met deeghaken of met een mixer)
  3. Kneed goed door voor een minuutje of 8
  4. Laat dan het deeg 15 minuten rijzen op een warme plek, ikzelf zet meestal een bakje heet/kokend water onderin mijn oven en zet de beslagkom met het deeg op het oven rek erboven. Doe wel de deur van de oven dicht en zet de oven niet aan.
  5. Meng de bruine donkere basterdsuiker samen met het kaneel en doe het in een grote bak of op een dienblad, hier moet je straks het deeg doorheen rollen
  6. Haal het deeg uit de beslagkom en verdeel het in mooie bolletjes van ongeveer 70 gram
  7. Rol de bolletjes deeg goed door het suiker/kaneelmengsel zodat ze overal goed bedekt zijn
  8. Leg de rolletjes nu weer op de bakplaat en plaats een nieuw bakje met heet water onderin de oven
  9. Plaats de rolletjes deeg wederom in de oven voor 15 minuten om te rijzen
  10. Rol de reepjes deeg nogmaals goed door het suiker/kaneelmengsel met 2 handen en rol ze uit totdat je dunne rolletjes deeg krijgt van ongeveer 30cm lang
  11. Deze rolletjes deeg die goed bedekt zijn met suiker/kaneel kun je nu oprollen tot bolussen.
  12. Leg de bolussen weer op je bakplaat en zet deze bovenop je fornuis boven de oven of op een andere warme plek. Laat de bolussen nu rijzen voor 45 minuten
  13. Verwarm de oven in de tussentijd voor tot 250 graden
  14. Zet vervolgens een hittebestendig bakje koud water onderin de hete oven en schuif de bakplaat met bolussen in de oven
  15. Bak ze in 6 minuten gaar
Tips
Het bakje koud water zorgt dat de bolussen niet uitdrogen en het gewenste ietwat nattige eindresultaat krijgen

Keer de bolussen als ze uit de oven komen direct om en giet wat van het suikermengsel wat gesmolten is over de bolussen en laat afkoelen
Dek als de bolussen nog een beetje lauw zijn af met plastic folie, zo blijven de bolussen lekker smeuïg

 

 

 

 

 

2 Reacties
  1. Elske B says

    Ik denk ik ga het toch een keer proberen om zelf Zeeuwse bolussen te bakken en het klopt, ze zijn echt SUPER lekker. Mocht je nog twijfelen ik zeg doen, is zeker de moeite waard.

  2. bolusbakker says

    Ik had nog nooit bolussen gemaakt, maar dit ging in 1x goed! En ze smaken heerlijk!

    Ik heb bolletjes gemaakt van ong. 50 gram en kon zo 11 bolussen maken.

    Veel bakplezier!!

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: