Zoete aardappel of bataat

De zoete aardappel 

Zoete aardappel of bataat, zoals een zoete aardappel ook wel genoemd word is iets zoeter dan een gewone aardappel en heeft oranje vruchtvlees. Het is eigenlijk geen aardappel maar een knolgewas. De zoete aardappel is heel vezelrijk en bevat wel tot 2x meer vezels dan een gewone aardappel. De smaak is zoet en wat laf van smaak maar ze zijn super gezond, ze zijn rijk aan mineralen zoals calcium, kalium en foliumzuur en bevatten veel Vitamine A, B6 en C. Een zoete aardappel bevat weinig vetten en is cholesterol vrij. Je kunt de bataat bereiden zoals je een gewone aardappel ook zou doen, al zijn ze wel iets eerder gaar dus hou daar rekening mee.

Koken van zoete aardappelen

Zoete aardappelen koken verschild niet veel van het koken van een gewone aardappel. De zoet aardappel is wel sneller gaar dus wel korter koken dan de gewone aardappel. Schil de zoete aardappel en halveer deze of snijd in 4-en afhankelijk van de grootte van de aardappel. Doe de aardappelen in een pan, zet ze net onder met wat koud water en voeg wat zout toe aan het water. Doe een deksel op de pan en breng de aardappelen aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag. Afhankelijk van de grootte van de zoete aardappel moet deze ongeveer 10-15 minuten koken. Prik na die tijd met een vork in de aardappel, als dit zonder teveel moeite gaat is deze gaar anders nog enkele minuten langer koken.

Zoete aardappel uit de oven 

Zoete aardappel kun je ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappelen in blokjes van 2 bij 2 cm. Meng door de blokjes zoete aardappel wat olijfolie (niet teveel), wat zout, beetje paprikapoeder en wat gedroogde tijm en rozemarijn. Hussel door elkaar en leg de zoete aardappelblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Bak de aardappelblokjes voor ongeveer 15-20 minuten tot ze lekker bruin en gaar zijn.

Ook kun je een zoete aardappelen in zijn geheel in de oven gaar maken. Verwarm hiervoor de oven ook voor op 200 graden, Snijd de zoete aardappel in de lengte in tot halverwege (Dus vanaf boven naar beneden snijden maar zo dat de aardappel niet doorgesneden word). Prik er met een vork op 4 plekken gaatjes in en lek de aardappel op de met bakpapier beklede bakplaat.

Zet de bakplaat in de oven en kijk na een minuut of 25 of de zoete aardappel al gaar is. (bij kleinere aardappelen de baktijd iets verkorten en al eerder controleren)

Haal ze daarna uit de oven, laat iets afkoelen en schep er wat creme fraiche op en bestrooi met wat zout.

Zoete aardappel bakken 

Zoete aardappel bakken kan zowel in de oven (zoals hierboven beschreven) of gewoon in de koekenpan. Snijd de zoete aardappel dan in niet te grote blokjes, anders worden ze niet gaar (1 bij 1cm). Je kunt de zoete aardappel schillen en dan in blokjes snijden of laat de schil er lekker omheen, beiden kan. Was de aardappelen voor het snijden dan wel even goed!

Zet dan een koekenpan op het vuur, giet hier wat olijfolie in en laat de olie heet worden. Voeg nu de zoete aardappelblokjes toe en bak op middelhoog vuur tot de aardappelblokjes bruin beginnen te worden, zet dan het vuur laag. Laat langzaam verder bakken tot de zoete aardappelblokjes gaar zijn.

Bestrooi voor het serveren met wat zout. Lekker met wat zelfgemaakte mayonaise.

Zoete aardappel op de BBQ

Je kunt zoete aardappel ook heel goed op de BBQ grillen, gebruik een aluminium grillbakje oid om de aardappelpartjes, plakken of dikke frieten op te doen. Snijd de zoete aardappel met schil (eerst goed wassen en drogen) in plakken van 1cm dik, frieten van ongeveer 1cm dik op in parten en kruid ze met wat paprikapoeder, chilipoeder en komijn en hussel ze met wat zout en olie goed door elkaar. Leg de zoete aardappel op een grill/bakplaatje en zet op de BBQ. Draai regelmatig even om en grill tot ze gaar, knapperig en bruin zijn (15-20 min)

Bewaren

Zoete aardappelen moet je niet in de koelkast bewaren maar gewoon op een niet te warme plek. Goede zoete aardappelen die geen beurse of rotte plekjes hebben kun je wel 2 weken buiten de koelkast bewaren, wel iets korter dan de gewone aardappel dus. Gekookte zoete aardappelen kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast.

Invriezen

Je kunt zoete aardappelen ook invriezen, maar dan moet je ze wel eerst koken. Snijd de aardappel na het koken in plakken en doe ze in een diepvries bakje en vries in. Zo kun je de gekookte zoete aardappelen wel een paar maanden goed houden.

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website