Zongedroogde tomaten

zongedroogde tomaatjesZongedroogde tomaten zijn natuurlijk onmisbaar in de keuken. Je kunt ze op vele verschillende manieren en in vele gerechten gebruiken. Gewoon simpel op een broodje kaas, op een wrap met wat roomkaas of maak een heerlijke pasta met wat pesto, je zelfgemaakte gedroogde tomaatjes en wat grana padano of Parmezaanse kaas.

Nog lekkerder zijn ze als je ze zelf maakt, deze worden niet gedroogd in de zon maar in je oven:) Super simpel maar ook onweerstaanbaar lekker zijn deze zelfgemaakt (oven)gedroogde tomaatjes.

Je kan kleine tomaatjes gebruiken (ik had de kleine roma snoeptomaatjes) maar ook grote, die moeten dan alleen langer in de over. Gebruik bv roma tomaten.

Gedroogde tomaatjes recept

Zelf gedroogde tomaatjes maken is makkelijk maar het kost even wat tijd. Je hebt er de volgende ingrediënten voor nodig:

  • 250 gram tomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • klein beetje olijfolie
  • takje tijm
  • takje rozemarijn
  • zout/peper/suiker
  • Neutrale olijfolie of goede zonnebloemolie om de tomaatjes in onder te zetten

Gedroogde tomaatjes maken

  1. Zet de oven aan op 90 a 100 graden
  2. Snijd de tomaten door de helft, gebruik je grote dan zou ik ze in 4-en snijden
  3. Leg ze op een bak vel op een bakplaat bij voorkeur met de binnenkant omhoog
  4. Besprenkel ze heel lichtjes met wat olijfolie en bestrooi ze met wat zout/peper en een snufje suiker
  5. Leg tussen de tomaatjes de takjes rozemarijn en tijm en ontvel en plet de 2 teentjes knoflook en leg deze er ook tussen
  6. Schuif het plateau in de oven en droog de tomaatjes in ongeveer 2 en half uur of langer tot ze aardig droog geworden zijn.
  7. Het laatste half uur de deur op een kier zetten zodat het vocht er uit kan
  8. Als de tomaatjes afgekoeld zijn doe ze in een weckpot of jam potje en zet ze onder de olie.
  9. De volgende dag smaken ze nog lekkerder.
5.0 from 1 reviews
Zongedroogde tomaten
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Zongedroogde tomaten
Hoeveelheid: 1 potje
Ingrediënten
  • 250 gram tomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • klein beetje olijfolie
  • takje tijm
  • takje rozemarijn
  • zout/peper/suiker
  • Neutrale olijfolie of goede zonnebloemolie om de tomaatjes in onder te zetten
Bereiding
  1. Zet de oven aan op 90 a 100 graden
  2. Snijd de tomaten door de helft, gebruik je grote dan zou ik ze in 4-en snijden
  3. Leg ze op een bak vel op een bakplaat bij voorkeur met de binnenkant omhoog
  4. Besprenkel ze heel lichtjes met wat olijfolie en bestrooi ze met wat zout/peper en een snufje suiker
  5. Leg tussen de tomaatjes de takjes rozemarijn en tijm en ontvel en plet de 2 teentjes knoflook en leg deze er ook tussen
  6. Schuif het plateau in de oven en droog de tomaatjes in ongeveer 2 en half uur of langer tot ze aardig droog geworden zijn.
  7. Het laatste half uur de deur op een kier zetten zodat het vocht er uit kan
  8. Als de tomaatjes afgekoeld zijn doe ze in een weckpot of jam potje en zet ze onder de olie.
  9. De volgende dag smaken ze nog lekkerder.

 

Gebruik de gedroogde tomaatjes in de rucola stamppot of in dit pasta recept

 

 

 

1 reactie
  1. admin says

    Heerlijk en simpel recept

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: