Amerikaanse New Orleans gumbo is een overheerlijk stoofpotje op basis van donkere roux, groenten, kip, worst en garnalen. Dit wordt dan geserveerd met bijvoorbeeld witte rijst. Natuurlijk kun je gumbo aanpassen naar wens. Je kunt bijvoorbeeld andere schaaldieren toevoegen zoals kreeft of rivierkreeften of je wisselt het af met andere worsten. Het leuke van een gumbo is dan dat iedere schep een verrassing is wat je gaat eten. Hierdoor is het ook echt comfort food dat heel erg geliefd is in New Orleans.
In deze koopgids
Wat is het verschil tussen jambalaya en gumbo
Een jambalaya en gumbo lijken behoorlijk op elkaar qua ingrediënten, maar toch zit er een behoorlijk verschil in. Een gumbo is namelijk meer een stoofpotje, terwijl een jambalaya een echt rijstgerecht is dat wat weg heeft van paella. Daarbij is gumbo ook nog eens gebonden met een donkere roux, waardoor het smaakprofiel van een gumbo anders uitvalt dan een jambalaya.
Roux maken
Roux maken is een belangrijke stap in het maken van gumbo. In dit geval moet je een donkere roux maken. Dit doe je door het langzaam te garen op laag vuur totdat het een chocoladeachtige kleur heeft. Je kunt dit ook in grotere hoeveelheden maken en bewaren in de koelkast. Het blijft een behoorlijke tijd houdbaar.
New Orleans gumbo is niet extreem tijdrovend om te maken en een leuke afwisseling in de week!
Gaar de kippenpoten op laag vuur voor anderhalf tot twee uur of totdat het vlees gaar is. Laat afkoelen en trek al het vlees van de poot.
Maak nu de roux door de boter te smelten in een pan. Voeg bloem toe en roer op laag vuur totdat het een chocoladekleur heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Voeg meer bloem of olie toe om ervoor te zorgen dat het een soort cookie dough structuur heeft.
Snijd ondertussen de worstjes in plakjes en bak deze op middelhoog vuur. Bak ze krokant en zet apart.
Blus de roux af met de bouillon en roer goed door met een garde om alle klonters uit de roux te halen. Zet het vuur lager en blijf doorroeren voor 10 minuten op laag vuur om de roux te garen. Snijd de uien, paprika en bleekselderij in blokjes en hak de knoflook en bak dit in de pan waarin je de worst hebt gebakken. Roer even door en voeg dit nu toe aan de bouillon samen met de gehakte peterselie en cajunkruiden. Kook door voor maximaal tien minuten zodat de groenten gaar zijn. Voeg het vlees, kip, krabbenvlees en worst toe aan de pan en gaar weer door totdat dit gaar is. Breng de gumbo op smaak met zout en peper en serveer samen met rijst.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Gaar de kippenpoten op laag vuur voor anderhalf tot twee uur of totdat het vlees gaar is. Laat afkoelen en trek al het vlees van de poot.
Maak nu de roux door de boter te smelten in een pan. Voeg bloem toe en roer op laag vuur totdat het een chocoladekleur heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Voeg meer bloem of olie toe om ervoor te zorgen dat het een soort cookie dough structuur heeft.
Snijd ondertussen de worstjes in plakjes en bak deze op middelhoog vuur. Bak ze krokant en zet apart.
Blus de roux af met de bouillon en roer goed door met een garde om alle klonters uit de roux te halen. Zet het vuur lager en blijf doorroeren voor 10 minuten op laag vuur om de roux te garen. Snijd de uien, paprika en bleekselderij in blokjes en hak de knoflook en bak dit in de pan waarin je de worst hebt gebakken. Roer even door en voeg dit nu toe aan de bouillon samen met de gehakte peterselie en cajunkruiden. Kook door voor maximaal tien minuten zodat de groenten gaar zijn. Voeg het vlees, kip, krabbenvlees en worst toe aan de pan en gaar weer door totdat dit gaar is. Breng de gumbo op smaak met zout en peper en serveer samen met rijst.
Geef een reactie