Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Amerikaanse gumbo uit New Orleans recept

Amerikaanse New Orleans gumbo is een overheerlijk stoofpotje op basis van donkere roux, groenten, kip, worst en garnalen. Het is dan ook echt comfort food waarbij iedere hap een verrassing is!

New Orleans gumbo recept

Amerikaanse New Orleans gumbo is een overheerlijk stoofpotje op basis van donkere roux, groenten, kip, worst en garnalen. Dit wordt dan geserveerd met bijvoorbeeld witte rijst. Natuurlijk kun je gumbo aanpassen naar wens. Je kunt bijvoorbeeld andere schaaldieren toevoegen zoals kreeft of rivierkreeften of je wisselt het af met andere worsten. Het leuke van een gumbo is dan dat iedere schep een verrassing is wat je gaat eten. Hierdoor is het ook echt comfort food dat heel erg geliefd is in New Orleans.

Wat is het verschil tussen jambalaya en gumbo

Een jambalaya en gumbo lijken behoorlijk op elkaar qua ingrediënten, maar toch zit er een behoorlijk verschil in. Een gumbo is namelijk meer een stoofpotje, terwijl een jambalaya een echt rijstgerecht is dat wat weg heeft van paella. Daarbij is gumbo ook nog eens gebonden met een donkere roux, waardoor het smaakprofiel van een gumbo anders uitvalt dan een jambalaya.

Roux maken

Roux maken is een belangrijke stap in het maken van gumbo. In dit geval moet je een donkere roux maken. Dit doe je door het langzaam te garen op laag vuur totdat het een chocoladeachtige kleur heeft. Je kunt dit ook in grotere hoeveelheden maken en bewaren in de koelkast. Het blijft een behoorlijke tijd houdbaar.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

New Orleans gumbo is niet extreem tijdrovend om te maken en een leuke afwisseling in de week!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd20 minutenKooktijd40 minutenTotale tijd1 uur

Voor de roux
 50 g boter
 60 g bloem
Voor de gumbo
 6 stengels bleekselderij
 1 groene paprika
 1 ui
 50 g peterselie
 3 tenen knoflook
 2 eetlepel cajunkruiden
 1,50 l kippenbouillon
 4 andouille worstjes, kielba worst (Poolse worst), of 1 chorizo
 2 kippenpoten
 250 g gamba's
 100 g krabvlees
 gekookte rijst

1

Gaar de kippenpoten op laag vuur voor anderhalf tot twee uur of totdat het vlees gaar is. Laat afkoelen en trek al het vlees van de poot.

2

Maak nu de roux door de boter te smelten in een pan. Voeg bloem toe en roer op laag vuur totdat het een chocoladekleur heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Voeg meer bloem of olie toe om ervoor te zorgen dat het een soort cookie dough structuur heeft.

3

Snijd ondertussen de worstjes in plakjes en bak deze op middelhoog vuur. Bak ze krokant en zet apart.

4

Blus de roux af met de bouillon en roer goed door met een garde om alle klonters uit de roux te halen. Zet het vuur lager en blijf doorroeren voor 10 minuten op laag vuur om de roux te garen. Snijd de uien, paprika en bleekselderij in blokjes en hak de knoflook en bak dit in de pan waarin je de worst hebt gebakken. Roer even door en voeg dit nu toe aan de bouillon samen met de gehakte peterselie en cajunkruiden. Kook door voor maximaal tien minuten zodat de groenten gaar zijn. Voeg het vlees, kip, krabbenvlees en worst toe aan de pan en gaar weer door totdat dit gaar is. Breng de gumbo op smaak met zout en peper en serveer samen met rijst.

Ingrediënten

Voor de roux
 50 g boter
 60 g bloem
Voor de gumbo
 6 stengels bleekselderij
 1 groene paprika
 1 ui
 50 g peterselie
 3 tenen knoflook
 2 eetlepel cajunkruiden
 1,50 l kippenbouillon
 4 andouille worstjes, kielba worst (Poolse worst), of 1 chorizo
 2 kippenpoten
 250 g gamba's
 100 g krabvlees
 gekookte rijst

Aanwijzingen

1

Gaar de kippenpoten op laag vuur voor anderhalf tot twee uur of totdat het vlees gaar is. Laat afkoelen en trek al het vlees van de poot.

2

Maak nu de roux door de boter te smelten in een pan. Voeg bloem toe en roer op laag vuur totdat het een chocoladekleur heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Voeg meer bloem of olie toe om ervoor te zorgen dat het een soort cookie dough structuur heeft.

3

Snijd ondertussen de worstjes in plakjes en bak deze op middelhoog vuur. Bak ze krokant en zet apart.

4

Blus de roux af met de bouillon en roer goed door met een garde om alle klonters uit de roux te halen. Zet het vuur lager en blijf doorroeren voor 10 minuten op laag vuur om de roux te garen. Snijd de uien, paprika en bleekselderij in blokjes en hak de knoflook en bak dit in de pan waarin je de worst hebt gebakken. Roer even door en voeg dit nu toe aan de bouillon samen met de gehakte peterselie en cajunkruiden. Kook door voor maximaal tien minuten zodat de groenten gaar zijn. Voeg het vlees, kip, krabbenvlees en worst toe aan de pan en gaar weer door totdat dit gaar is. Breng de gumbo op smaak met zout en peper en serveer samen met rijst.

Amerikaanse gumbo uit New orleans recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier