Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

5 producten die helpen de bloeddruk te verlagen

5 producten die helpen de bloeddruk te verlagen

Volgens recente onderzoeken krijgen steeds meer mensen in ons land een (te) hoge bloeddruk. Dat komt zowel bij mannen als vrouwen voor en ook op iedere leeftijd. Op zich is een hoge bloeddruk geen ziekte en is het wetenschappers nog steeds niet gelukt om de oorzaken eenduidig vast te stellen. Erfelijkheid speelt een rol, maar beslist ook het leefgedrag. Omdat een constante te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten is het verstandig om regelmatig de bloeddruk te controleren. Dat kan met een bloeddrukmeter thuis die je bijvoorbeeld via Bloeddrukmeterwebshop.nl kunt kopen.

Wat is bloeddruk en wat is een gezonde bloeddruk?

Ons hart pompt bloed door het lichaam en doet dat met een flinke kracht. Dat zorgt voor druk op de bloedvaten. Er worden voor bloeddruk twee getallen gehanteerd: bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de waarde die wordt aangegeven als het hart samentrekt, de onderdruk is de lagere druk als het hart ontspant. Beide waarden worden in millimeters kwik genoteerd. Wat is een goede bloeddruk? Een normale bloeddruk ligt tussen de 90/60 en 120/80. Vanaf 140/90 spreekt men over een verhoogde bloeddruk waarbij de huisarts je zal adviseren stappen te ondernemen.

Voeding die je helpt de bloeddruk te verlagen

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die een bewezen werking hebben waar het de bloeddruk betreft:

1. Groenten en fruit

Groenten zijn een rijke bron van kalium en magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat extra inname van kalium een substantiële positieve invloed heeft op bloeddrukverlaging. Omdat groenten uiteraard nog meer goede stoffen bevatten is het verstandig om extra kalium tot je te nemen door meer groenten te eten of groenten die veel kalium bevatten. Tomaten en noten zijn ook een belangrijke bron voor kalium.

2. Vezels

Zowel op de bloeddruk als het cholesterolgehalte hebben vezels een positieve invloed. Daarnaast binden vezels gifstoffen in het lichaam zodat deze sneller worden afgevoerd. Een vezelrijke voeding geeft ook sneller een vol gevoel, waardoor het eenvoudiger is om (over)gewicht te verliezen. Het verband tussen overgewicht en een hoge bloeddruk wordt algemeen aangenomen.

3. Knoflook

Het gebruik van knoflook zorgde bij mensen met een verhoogde bloeddruk tot duidelijk verlaging. Bij de testgroep die knoflook kreeg, daalde de bloeddruk met 16/9 mm ten opzichte van de groei die een placebo kreeg. Verder bevat knoflook ook een grote hoeveelheid goede stoffen.

4. Minder suiker

Een eetpatroon waarin veel suiker voorkomt, belemmert de opname van kalium. Suiker in te hoge hoeveelheden zorgt niet alleen voor een hoge bloeddruk maar leidt ook tot minder soepele vaten en kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

5. Minder dierlijk verzadigd vet

Behalve een hogere bloeddruk kan verzadigd dierlijk vet ook tot gevolg hebben dat de bloedvaten dichtslibben. Minder dierlijk vet houdt de vaten meer soepel en houdt de bloeddruk lager.

Behalve door goede voeding is het ook mogelijk om de bloedruk te verlagen door te stoppen met roken, minder alcohol te gebruiken, genoeg te bewegen en proberen stress te vermijden. Een gezonde levensstijl heeft ook andere positieve effecten dan alleen bloeddrukverlaging.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!