Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Nostalgische Duitse Linzerschnitten recept

Toen ik vroeger klein was bakte mijn tantes, en ook mijn oma, Linzerschnitten. Dit is echt een bekend gerecht uit het Duitsprekende zuiden. Ik was er ook dol op, het deeg is lekker zoet, maar toch iets kruidig en de confituur precies goed zoet met een fris zuurtje van de frambozen.

Linzerschnitt recept

Toen ik vroeger klein was bakte mijn tantes, en ook mijn oma, Linzerschnitten. Dit is echt een bekend gerecht uit het Duitsprekende zuiden. Ik was er ook dol op, het deeg is lekker zoet, maar toch iets kruidig en de confituur precies goed zoet met een fris zuurtje van de frambozen. Ik kon er dan ook behoorlijk wat van eten, doordat de linzerschnitten zo lekker waren. Gelukkig kan ik de traditie in ere houden dankzij het recept hieronder.

Over de confituur van de linzerschnitt

De frambozen voor de confituur kun je kopen uit de vriezer of vers kopen. Als je ze uit de vriezer koopt moet je dit iets langer doorkoken dan verse frambozen. De frambozen uit de vriezer doen overigens niet onder aan verse frambozen als je confituur maakt.

Over het deeg

Het fijne aan linzerdeeg is dat het heel snel gemaakt kan worden. Let er wel op dat je met boter werkt dat op kamertemperatuur is. Als je dit doet ben je sneller klaar met kneden. Het advies is wel om dit met de hand te doen doordat de temperatuur van je handen de boter fijner mengt. Hierdoor krijg je dus een meer egale massa. Iets meer werk, maar wel met het gewenste resultaat.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd1 uurTotale tijd1 uur 15 minuten

Voor het linzerdeeg
 260 g bloem
 0,50 zakje bakpoeder
 12 g cacao
 1 snufje kaneelpoeder
 125 g suiker
 125 g boter
 70 g gehakte amandelen
 1 snufje zout
 Sap en schil van 1 citroen
voor de frambozenconfituur
 250 g frambozen
 150 g suiker
 120 g rodebessengelei
 10 ml citroensap

Maak het deeg
1

Zeef de bloem het bakpoeder, de cacao en kaneel in een kom

2

Snijd de boter in blokjes en hak de amandelen.

3

Doe de boter, suiker, amandelen en een snuf zout erbij en start dit met de hand te kneden. Wrijf goed door, zodat de boter op temperatuur komt en goed mengt met de massa. Meng door totdat de structuur zanderig is.

4

Voeg het sap van de citroen toe en de eieren. En meng door met een spatel tot een egale massa. Rust het deeg voor twee uur.

Maak de confituur
5

Maak de confiture door alle ingrediënten behalve het citroensap en de rodebessengelei aan de kook te brengen. Voeg vervolgens de rodebessengelei toe en de citroensap. Roer al kokend door en schenk over in een schone kom.

Maak de taart of koekjes
6

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

7

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 centimeter.

8

Vet de gewenste taartvorm in met boter en steek het deeg uit. Maak vervolgens twee dunne worsten en leg die op de rand van de taartvorm. Prik de onderkant van het deeg met een vorm in en vul de taarten met confiture. Maak vervolgens van het overige deeg dunne repen en leg deze kruislinks over de taart. Bak af voor 20 minuten in de oven.

Ingrediënten

Voor het linzerdeeg
 260 g bloem
 0,50 zakje bakpoeder
 12 g cacao
 1 snufje kaneelpoeder
 125 g suiker
 125 g boter
 70 g gehakte amandelen
 1 snufje zout
 Sap en schil van 1 citroen
voor de frambozenconfituur
 250 g frambozen
 150 g suiker
 120 g rodebessengelei
 10 ml citroensap

Aanwijzingen

Maak het deeg
1

Zeef de bloem het bakpoeder, de cacao en kaneel in een kom

2

Snijd de boter in blokjes en hak de amandelen.

3

Doe de boter, suiker, amandelen en een snuf zout erbij en start dit met de hand te kneden. Wrijf goed door, zodat de boter op temperatuur komt en goed mengt met de massa. Meng door totdat de structuur zanderig is.

4

Voeg het sap van de citroen toe en de eieren. En meng door met een spatel tot een egale massa. Rust het deeg voor twee uur.

Maak de confituur
5

Maak de confiture door alle ingrediënten behalve het citroensap en de rodebessengelei aan de kook te brengen. Voeg vervolgens de rodebessengelei toe en de citroensap. Roer al kokend door en schenk over in een schone kom.

Maak de taart of koekjes
6

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

7

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 centimeter.

8

Vet de gewenste taartvorm in met boter en steek het deeg uit. Maak vervolgens twee dunne worsten en leg die op de rand van de taartvorm. Prik de onderkant van het deeg met een vorm in en vul de taarten met confiture. Maak vervolgens van het overige deeg dunne repen en leg deze kruislinks over de taart. Bak af voor 20 minuten in de oven.

Mijn Duitse Linzerschnitten

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier