Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Abrikozen plaatkoek

abrikozen plaatkoek

Abrikozen zijn steenvruchten met een heerlijke frisse zoete smaak. Ze hebben een geel-oranje achtige zachte schil die een beetje donsachtig aanvoelt. Je kunt de abrikozen zowel met als zonder schil eten. De pitten van een abrikoos kun je niet eten, deze zijn (in grote hoeveelheden) zelf giftig. Heb je abrikozen die nog niet helemaal rijp zijn bewaar ze dan op kamer temperatuur, ze rijpen dan nog na. Zijn de vruchten wel al rijp bewaar ze dan in de koelkast. Gebruik voor onderstaand recept lekker rijpe abrikozen, halveer je ze dan laat de pit los van het vruchtvlees.

Verder heb je een bakvorm nodig van ongeveer 26x22cm

AuteurKooktijdschriftMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd1 uurTotale tijd1 uur 15 minuten

Ingrediënten voor de bodem
 150 g bloem
 125 g koude roomboter in blokjes
 40 g poedersuiker
 snufje zout
Ingrediënten voor de vullling
 8 abrikozen (gehalveerd en ontpit)
 200 g amandelspijs
 60 g suiker
 115 g roomboter op kamertemperatuur
 2 grote eieren
 30 g bloem
 50 g amandelschaafsel
 snufje zout

Abrikozen plaatkoek maken
1

Oven voorverwarmen op 180 graden.

2

Meng voor de bodem alle ingrediënten en kneed tot een deeg.

3

Vet een bakblik in en verdeel het deeg over de bodem en druk overal goed aan.

4

Bak de bodem 20 minuten en haal dan uit de oven.

5

Snijd de abrikozen door de helft en ontpit ze.

6

Verkruimel het amandelspijs boven een beslagkom, voeg de zachte boter en de suiker toe en mix met een handmixer goed door elkaar.

7

Voeg een snufje zout, de eieren en de bloem toe en mix nogmaals goed door tot een glad beslag.

8

Verdeel de halve abrikozen over de bodem, verdeel daaroverheen het beslag en strooi dan het amandelschaafsel erover.

9

Zet nogmaals in de oven voor nog eens 35-40 minuten.

10

Laat voor het aansnijden de abrikozen plaatkoek eerst afkoelen.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem
 150 g bloem
 125 g koude roomboter in blokjes
 40 g poedersuiker
 snufje zout
Ingrediënten voor de vullling
 8 abrikozen (gehalveerd en ontpit)
 200 g amandelspijs
 60 g suiker
 115 g roomboter op kamertemperatuur
 2 grote eieren
 30 g bloem
 50 g amandelschaafsel
 snufje zout

Aanwijzingen

Abrikozen plaatkoek maken
1

Oven voorverwarmen op 180 graden.

2

Meng voor de bodem alle ingrediënten en kneed tot een deeg.

3

Vet een bakblik in en verdeel het deeg over de bodem en druk overal goed aan.

4

Bak de bodem 20 minuten en haal dan uit de oven.

5

Snijd de abrikozen door de helft en ontpit ze.

6

Verkruimel het amandelspijs boven een beslagkom, voeg de zachte boter en de suiker toe en mix met een handmixer goed door elkaar.

7

Voeg een snufje zout, de eieren en de bloem toe en mix nogmaals goed door tot een glad beslag.

8

Verdeel de halve abrikozen over de bodem, verdeel daaroverheen het beslag en strooi dan het amandelschaafsel erover.

9

Zet nogmaals in de oven voor nog eens 35-40 minuten.

10

Laat voor het aansnijden de abrikozen plaatkoek eerst afkoelen.

Abrikozen plaatkoek

abrikozen plaatkoek

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!