Een lekker vers stuk ciabatta met eigengemaakte aioli is een van de lekkerste dingen die er is. Geen aioli uit een bakje, maar vers en zelfgemaakt. Dan proef je pas echt de smaak van de knoflook en is de aioli of knoflookmayonaise ook veel zachter. En aioli maken is echt maar een paar minuten werk. Krijg je gasten? Dan zul je deze zeker verrassen met dit zelfgemaakte aioli recept met vers walnotenbrood of olijvenbrood en wat tapas. Je kunt de mayonaise natuurlijk ook zelf maken met eidooiers en olie. In deze snelle variant hebben we een goede mayonaise gebruikt. Het recept heeft ook wat tabasco en citroenrasp. Daardoor is deze aioli lekker fris met een pittige touch.
In deze koopgids
Over aioli
Wat is aioli nu precies? Het is eigenlijk niets meer dan mayonaise met uitgeperste knoflook en een scheutje olijfolie. Super eenvoudig om te maken dus ook.
- Ben jij of één van je gasten zwanger? Gebruik dan liever kant-en-klare mayonaise om salmonella vergiftiging tijdens de zwangerschap te voorkomen.
- Je kunt de aioli ook zelf maken met kant-en-klare knoflookpasta: nog simpeler! Dan hoef je alleen maar een pot goede mayonaise en knoflookpasta te kopen voor in in je koelkast. Zo maak je met de mayonaise in een handomdraai verse aioli.
- Je kunt de aioli natuurlijk ook prima gebruiken als saus bij bijvoorbeeld een steak.
Pel de knoflook en pers deze in een schaaltje met een goede knoflookpers.
Rasp de citroen met de fijne rasp.
Meng de mayonaise, tabasco, olijfolie, mosterd en zout en peper erdoor.
Roer even door tot een romig mengsel.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Pel de knoflook en pers deze in een schaaltje met een goede knoflookpers.
Rasp de citroen met de fijne rasp.
Meng de mayonaise, tabasco, olijfolie, mosterd en zout en peper erdoor.
Roer even door tot een romig mengsel.
Hoi,
Even een opmerking. Ongetwijfeld is dit een prima recept en een beetje aan de Nederlandse smaak aangepast. Maar de échte allioli is, letterlijk vertaald: knoflook en olie. Er worden een aantal teentjes knoflook , afhankelijk van de hoeveelheid en hoe sterk je het wilt, in een mortier tot een moes fijngestampt en daar wordt goede olijfolie aan toegevoegd, in een dun straaltje onder t constant doorroeren met de stamper.
Er komt nog zout en citroensap of iets azijn
Je krijgt dan, als je het goed doet, een olieachtig mengsel waar een lepeltje rechtop in blijft staan: .allioli.