Zo maak je snel zelf heerlijke verse aioli

Een lekker vers stuk ciabatta met eigengemaakte aioli is een van de lekkerste dingen die er is. Geen aioli uit een bakje, maar vers en zelfgemaakt. Dan proef je pas echt de smaak van de knoflook en is de aioli of knoflookmayonaise ook veel zachter. En aioli maken is echt maar een paar minuten werk. Krijg je gasten? Dan zul je deze zeker verrassen met dit zelfgemaakte aioli recept met vers walnotenbrood of olijvenbrood en wat tapas. Je kunt de mayonaise natuurlijk ook zelf maken met eidooiers en olie. In deze snelle variant hebben we een goede mayonaise gebruikt. Het recept heeft ook wat tabasco en citroenrasp. Daardoor is deze aioli lekker fris met een pittige touch.

Over aioli

Wat is aioli nu precies? Het is eigenlijk niets meer dan mayonaise met uitgeperste knoflook en een scheutje olijfolie. Super eenvoudig om te maken dus ook.

  • Ben jij of één van je gasten zwanger? Gebruik dan liever kant-en-klare mayonaise om salmonella vergiftiging tijdens de zwangerschap te voorkomen.
  • Je kunt de aioli ook zelf maken met kant-en-klare knoflookpasta: nog simpeler! Dan hoef je alleen maar een pot goede mayonaise en knoflookpasta te kopen voor in in je koelkast. Zo maak je met de mayonaise in een handomdraai verse aioli.
  • Je kunt de aioli natuurlijk ook prima gebruiken als saus bij bijvoorbeeld een steak.

Aioli recept

Voor dit aioli recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 6 el goede mayonaise of neem bv. vegan mayonaise, ook lekker
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl mosterd
  • 2 el goede olijfolie
  • Rasp van een citroen (gebruik er één van de markt die niet geverfd is)
  • Scheutje tabasco
  • Zout en peper

Aioli maken

Hoe maak je deze heerlijke verse aioli? Je kunt de aioli als volgt zelf maken:

  • Pel de knoflook en pers deze in een schaaltje met een knoflookpers.
  • Rasp de citroen met de fijne rasp.
  • Meng de mayonaise, tabasco, olijfolie, mosterd en zout en peper erdoor.
  • Roer even door tot een romig mengsel.

Mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is natuurlijk veel beter. Zo vermijd je alle toevoegingen:

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 200 ml olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 tl mosterd
  • Sap van 1 citroen

Mayonaise maken:

  • Splits de eieren en plaats de dooiers in de keukenmachine.
  • Mix de mosterd erbij tot een romig mengsel
  • Voeg scheutje voor scheutje de olie toe terwijl de keukenmachine laag aanstaat.
  • Zodra het mengsel lekker dik is voeg je de zout peper en citroensap toe.
  • Bewaar de mayonaise maximaal drie dagen in de koelkast. Plaats de mayonaise in een luchtdicht afgesloten bakje of pot.

 

Zo maak je snel zelf heerlijke verse aioli
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Een lekker vers stuk ciabatta met eigengemaakte aioli is een van de lekkerste dingen die er is. Geen aioli uit een bakje, maar vers en zelfgemaakt. Dan proef je pas echt de smaak van de knoflook en is de aioli of knoflookmayonaise ook veel zachter. En aioli maken is echt maar een paar minuten werk. Krijg je gasten? Dan zul je deze zeker verrassen met dit zelfgemaakte aioli recept met vers walnotenbrood of olijvenbrood en wat tapas. Je kunt de mayonaise natuurlijk ook zelf maken met eidooiers en olie. In deze snelle variant hebben we een goede mayonaise gebruikt. Het recept heeft ook wat tabasco en citroenrasp. Daardoor is deze aioli lekker fris met een pittige touch.
Schrijver:
Recept:: Saus recepten
: Spaanse keuken
Ingrediënten
  • 6 el goede mayonaise of neem bv. vegan mayonaise, ook lekker
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl mosterd
  • 2 el goede olijfolie
  • Rasp van een citroen (gebruik er één van de markt die niet geverfd is)
  • Scheutje tabasco
  • Zout en peper
Bereiding
  1. Pel de knoflook en pers deze in een schaaltje met een knoflookpers.
  2. Rasp de citroen met de fijne rasp.
  3. Meng de mayonaise, tabasco, olijfolie, mosterd en zout en peper erdoor.
  4. Roer even door tot een romig mengsel.
Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: