In de winter is het heerlijk om af en toe een stevige stamppot te maken. En ook in de ster restaurants zie we steeds vaker stamppotten verschijnen als basis om een mooi stuk vlees op te serveren. Je kunt er namelijk eindeloos mee variëren en allerlei smaken aan toevoegen. Vandaag geven we je een vegetarisch recept voor andijviestamppot met een oosters tintje. Daarvoor voegen we in ketjap gemarineerde tempeh, cherrytomaatjes en knoflook toe aan de stamppot met andijvie. Een soort van east meet west met een unieke smaakbeleving. Wij vinden deze variant in ieder geval overheerlijk!
Stamppot met andijvie variaties
Andijvie stamppot kun je op allerlei manieren maken. Traditioneel is natuurlijk andijviestamppot met spekjes en worst. Maar je kunt ook rul gebakken gehakt in jus over je andijviestamppot serveren. Of deze extra smaak geven met wat pittige oude kaas. Extra lekker want deze kaas smelt natuurlijk in je stamppot.
Hoe maak je je rauwe andijviestamp nog lekkerder? Wanneer je de aardappelen eerst door een zeef perst wordt de puree nog zachter. Roer er wat extra roomkaas of crème fraîche door voor een extra romige variant. Of serveer onze Italiaanse gehaktballetjes bij de andijvie stamppot voor een mediterraan tintje.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in zo min mogelijk water. Voeg een snufje zout toe.
Giet de aardappelen af en laat ze even staan.
Plaats wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de blokjes tempeh mooi krokant.
Haal de tempeh uit de pan en bak nu de ui en knoflook even aan.
Stamp de aardappelen met de melk en boter tot een mooie puree.
Voeg nu beetje bij beetje de andijvie toe en roer deze door de puree.
Snijd de cherrytomaatjes in vier stukken en roer deze met de tempeh, ui en knoflook door de stamppot.
Laat de andijviestamppot op laag vuur nog even warm worden terwijl je roert.
Breng op smaak met zout, peper en ketjap manis.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in zo min mogelijk water. Voeg een snufje zout toe.
Giet de aardappelen af en laat ze even staan.
Plaats wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de blokjes tempeh mooi krokant.
Haal de tempeh uit de pan en bak nu de ui en knoflook even aan.
Stamp de aardappelen met de melk en boter tot een mooie puree.
Voeg nu beetje bij beetje de andijvie toe en roer deze door de puree.
Snijd de cherrytomaatjes in vier stukken en roer deze met de tempeh, ui en knoflook door de stamppot.
Laat de andijviestamppot op laag vuur nog even warm worden terwijl je roert.
Breng op smaak met zout, peper en ketjap manis.
Geef een reactie