Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Asperge á la Flamande bereiden, zoals het hoort

Het is weer aspergeseizoen! Een van de bekendste gerechten met asperges is asperge à la Flamande en is eenvoudig zelf te maken.
Verse asperges

Het is weer zover: aspergeseizoen! Ze zijn ook wel bekend als het witte goud. Het seizoen voor witte asperges loopt van april tot en met eind mei. Dankzij de zachte smaak van de asperge is het een geliefde groente bij menig mens. De asperge is voornamelijk geliefd in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Een van de bekendste gerechten met asperges is asperge à la Flamande. Het gerecht bestaat uit verschillende componenten namelijk: gekookte asperges, ham, gebakken krieltjes, botersaus, gekookte eieren en peterselie. Op de botersaus zijn twee variaties. Een variatie is met geklaarde boter, terwijl de andere variatie gemaakt is met beurre blanc. Dit gerecht is samengesteld met een beurre blanc als saus. Met dit recept voor beurre blanc houdt je ongeveer 2 dl saus over. Dit klinkt vrij veel, maar dan heb je voldoende saus over voor een andere dag! Asperges à la Flamande is erg makkelijk om zelf thuis te maken en kun je een restaurantwaardig gerecht maken zonder pakjes! Dit recept is bedoeld voor 4 personen.

SchrijverDaniël Vergouwen

Hoeveelheid4 Porties

 1 kg asperges
 2 stukken foelie
 700 g krieltjes
 zonnebloemolie
 600 g achterham
 4 eieren
 zout en peper
 0,50 l witte wijn
 2 laurierbladeren
 1 sjalotje
 3 peperkorrels
 0,24 l kookroom
 130 g roomboter
 4 tl gehakte peterselie

1

Maak de krieltjes, indien nodig, schoon. Afhankelijk van de grootte, kun je ervoor kiezen om de krieltjes doormidden te snijden

2

Zet een pan gezouten water op en breng deze aan de kook.

3

Zet ondertussen de witte wijn, laurier, peperkorrels en sjalotje op in een pan. Kook dit in tot je een derde wijn overhebt.

4

Kook de krieltjes af tot ze beetgaar en giet de pan af.

5

Kook ondertussen ook de eieren af in 7 tot 8 minuten en laat ze schrikken met koud water.

6

Snipper het sjalotje en kneus de peperkorrels.

7

Schil ondertussen de asperges en snijdt de konten van de asperges eraf.

8

Zet de asperges net onder koud water en voeg hierbij zout en de foelie toe. Kook de asperges af tot ze beetgaar zijn.

9

Bak de krieltjes goudbruin in olie en breng ze op smaak met zout en peper.

10

Giet de kookroom bij de ingekookte witte wijn en kook deze massa in tot de helft. Zeef dan de saus.

11

Snijd de roomboter in blokjes en voeg deze al roerend toe aan de saus. Breng de saus vervolgens op smaak. De saus moet een sausdikte hebben. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de saus verder inkoken. Pel ten slotte de eieren en snijdt deze in parten of blokjes.

12

Haal, met een draadspaan, 5 asperges per persoon uit het kookvocht en laat deze goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek. Leg deze vervolgens in het midden van het bord.

13

Leg naast de asperges de gebakken aardappelen. Vouw nu de achterham in rozetjes of rol ze op en leg deze aan de andere kant van de asperges. Giet nu de botersaus over de asperges heen. Garneer ten slotte de asperges met eieren en de gehakte peterselie. Dit gerecht is heerlijk met een frisse witte wijn als een Sauvignon Blanc!

Ingrediënten

 1 kg asperges
 2 stukken foelie
 700 g krieltjes
 zonnebloemolie
 600 g achterham
 4 eieren
 zout en peper
 0,50 l witte wijn
 2 laurierbladeren
 1 sjalotje
 3 peperkorrels
 0,24 l kookroom
 130 g roomboter
 4 tl gehakte peterselie

Instructies

1

Maak de krieltjes, indien nodig, schoon. Afhankelijk van de grootte, kun je ervoor kiezen om de krieltjes doormidden te snijden

2

Zet een pan gezouten water op en breng deze aan de kook.

3

Zet ondertussen de witte wijn, laurier, peperkorrels en sjalotje op in een pan. Kook dit in tot je een derde wijn overhebt.

4

Kook de krieltjes af tot ze beetgaar en giet de pan af.

5

Kook ondertussen ook de eieren af in 7 tot 8 minuten en laat ze schrikken met koud water.

6

Snipper het sjalotje en kneus de peperkorrels.

7

Schil ondertussen de asperges en snijdt de konten van de asperges eraf.

8

Zet de asperges net onder koud water en voeg hierbij zout en de foelie toe. Kook de asperges af tot ze beetgaar zijn.

9

Bak de krieltjes goudbruin in olie en breng ze op smaak met zout en peper.

10

Giet de kookroom bij de ingekookte witte wijn en kook deze massa in tot de helft. Zeef dan de saus.

11

Snijd de roomboter in blokjes en voeg deze al roerend toe aan de saus. Breng de saus vervolgens op smaak. De saus moet een sausdikte hebben. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de saus verder inkoken. Pel ten slotte de eieren en snijdt deze in parten of blokjes.

12

Haal, met een draadspaan, 5 asperges per persoon uit het kookvocht en laat deze goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek. Leg deze vervolgens in het midden van het bord.

13

Leg naast de asperges de gebakken aardappelen. Vouw nu de achterham in rozetjes of rol ze op en leg deze aan de andere kant van de asperges. Giet nu de botersaus over de asperges heen. Garneer ten slotte de asperges met eieren en de gehakte peterselie. Dit gerecht is heerlijk met een frisse witte wijn als een Sauvignon Blanc!

Asperge á la Flamande bereiden, zoals het hoort

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier