Asperge á la Flamande bereiden, zoals het hoort

Het is weer zover: aspergeseizoen! Ze zijn ook wel bekend als het witte goud. Het seizoen voor witte asperges loopt van april tot en met eind mei. Dankzij de zachte smaak van de asperge is het een geliefde groente bij menig mens. De asperge is voornamelijk geliefd in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Een van de bekendste gerechten met asperges is asperge à la Flamande. Het gerecht bestaat uit verschillende componenten namelijk: gekookte asperges, ham, gebakken krieltjes, botersaus, gekookte eieren en peterselie. Op de botersaus zijn twee variaties. Een variatie is met geklaarde boter, terwijl de andere variatie gemaakt is met beurre blanc. Dit gerecht is samengesteld met een beurre blanc als saus. Met dit recept voor beurre blanc houdt je ongeveer 2 dl saus over. Dit klinkt vrij veel, maar dan heb je voldoende saus over voor een andere dag! Asperges à la Flamande is erg makkelijk om zelf thuis te maken en kun je een restaurantwaardig gerecht maken zonder pakjes! Dit recept is bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten

 • 1 kilo asperges (dit komt neer op ongeveer 5 asperges per persoon)
 • 2 hele stukken foelie
 • 700 gram krieltjes
 • zonnebloemolie
 • 600 gram achterham
 • 4 eieren
 • Zout en peper
 • 5 dl witte wijn
 • 2 laurierbladeren
 • 1 sjalot
 • 3 peperkorrels
 • 2,4 dl kookroom
 • 130g roomboter
 • 4 theelepels gehakte peterselie

Bereidingswijze:

Maak de krieltjes, indien nodig, schoon. Afhankelijk van de grootte, kun je ervoor kiezen om de krieltjes doormidden te snijden. Zet een pan gezouten water op en breng deze aan de kook. Zet ondertussen de witte wijn, laurier, peperkorrels en sjalotje op in een pan. Kook dit in tot je een derde wijn overhebt. Kook de krieltjes af tot ze beetgaar en giet de pan af. Kook ondertussen ook de eieren af in 7 tot 8 minuten en laat ze schrikken met koud water. Snipper het sjalotje en kneus de peperkorrels.

Schil ondertussen de asperges en snijdt de konten van de asperges eraf. Zet de asperges net onder koud water en voeg hierbij zout en de foelie toe. Kook de asperges af tot ze beetgaar zijn. Bak de krieltjes goudbruin in olie en breng ze op smaak met zout en peper. Giet nu de kookroom bij de ingekookte witte wijn en kook deze massa in tot de helft. Zeef dan de saus. Snijd de roomboter in blokjes en voeg deze al roerend toe aan de saus. Breng de saus vervolgens op smaak. De saus moet een sausdikte hebben. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de saus verder inkoken. Pel ten slotte de eieren en snijdt deze in parten of blokjes.

Maak nu de borden op:

Haal, met een draadspaan, 5 asperges per persoon uit het kookvocht en laat deze goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek. Leg deze vervolgens in het midden van het bord. Leg naast de asperges de gebakken aardappelen. Vouw nu de achterham in rozetjes of rol ze op en leg deze aan de andere kant van de asperges. Giet nu de botersaus over de asperges heen. Garneer ten slotte de asperges met eieren en de gehakte peterselie. Dit gerecht is heerlijk met een frisse witte wijn als een Sauvignon Blanc!

Asperge á la Flamande maken, zoals het hoort
 
Schrijver:
Recept:: hoofdgerecht
: Vlaams
Bereiding
 1. Maak de krieltjes, indien nodig, schoon. Afhankelijk van de grootte, kun je ervoor kiezen om de krieltjes doormidden te snijden.
 2. Zet een pan gezouten water op en breng deze aan de kook.
 3. Snipper het sjalotje en kneus de peperkorrels.
 4. Zet nu de witte wijn, laurier, peperkorrels en sjalotje op in een pan.
 5. Kook dit in tot je een derde wijn overhebt.
 6. Kook de krieltjes af tot ze beetgaar en giet de pan af.
 7. Kook ondertussen ook de eieren af in 7 tot 8 minuten en laat ze schrikken met koud water.
 8. Schil ondertussen de asperges en snijdt de konten van de asperges eraf.
 9. Zet de asperges net onder koud water en voeg hierbij zout en de foelie toe.
 10. Kook de asperges af tot ze beetgaar zijn.
 11. Bak de krieltjes goudbruin in olie en breng ze op smaak met zout en peper.
 12. Giet nu de kookroom bij de ingekookte witte wijn en kook deze massa in tot de helft.
 13. Zeef dan de saus.
 14. Snijd de roomboter in blokjes en voeg deze al roerend toe aan de saus.
 15. Breng de saus vervolgens op smaak.
 16. De saus moet een sausdikte hebben. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de saus verder inkoken.
 17. Pel ten slotte de eieren en snijdt deze in parten of blokjes.
 18. Maak nu de borden op:
 19. Haal, met een draadspaan, 5 asperges per persoon uit het kookvocht en laat deze goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek.
 20. Leg deze vervolgens in het midden van het bord. Leg naast de asperges de gebakken aardappelen.
 21. Vouw nu de achterham in rozetjes of rol ze op en leg deze aan de andere kant van de asperges. Giet nu de botersaus over de asperges heen.
 22. Garneer ten slotte de asperges met eieren en de gehakte peterselie.
Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: