Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Asperges

asperges

Het aspergeseizoen is weer van start gegaan, de eerste asperges van de koude grond zijn al gestoken en de aankomende dagen/weken zul je overal de asperges weer zien liggen. Door het slechte weer van de afgelopen tijd zijn ze nu nog vrij duur, ongeveer 16 euro een kilo maar daar zal snel verandering in komen. Zodra het weer een beetje goed blijft zal “het witte goud” weer volop te krijgen zijn en kun je weer gaan genieten van deze lekkernij.

Klassieke asperges

Veel mensen vinden de klassieke asperges met ham, ei en boter toch het lekkerste, al dan niet geserveerd met gekookte kriel of gekookte aardappelen. Als je asperges wil gaan eten zijn er een paar dingen heel belangrijk. Ten eerste uiteraard de asperge zelf, zorg dat deze vers is en ten tweede het schillen van de asperge.

Hoe controleer je of een asperge vers is?

  • De asperge moet stevig aanvoelen en een mooie glans hebben
  • Ook kun je 2 asperges tegen elkaar aan wrijven, bij verse asperges hoor je dan een zacht piepend geluid
  • Het snijvlak van de asperge (aan de onderkant) mag niet uitgedroogd zijn of houterig aanvoelen

Asperges schillen asperges schillen

Bij het schillen van een asperge is het belangrijk dat je deze vlak neerlegt als je gaat schillen anders breekt de asperge snel. Neem een dunschiller en pak de asperge bij de kop beet, leg de asperge vlak neer en schil de asperge met een vloeiende beweging van boven naar beneden helemaal rondom. Wees niet al te zuinig met het schillen, dus laat elke schilbeweging de ander net overlappen anders heb je straks van die vervelende draden als je de asperges gaat eten. Snijd na het schillen ongeveer anderhalve cm van de onderkant van de asperge af, deze is wat stugger maar prima te gebruiken voor in bijvoorbeeld lekker verse aspergesoep.

Asperges koken

  • Als je de asperges geschild heb en het “kontje”eraf gesneden hebt kun je de asperges koken. Dit kan in een speciale aspergepan maar gaat ook prima in een grote kookpan of zelfs in een hapjespan. Zolang de asperges er maar inpassen is het goed.
  • Leg de asperges in ruim water met een snuf zout en een theelepeltje suiker. Eventueel kun je nog een klontje roomboter toevoegen. Breng de asperges aan de kook en laat zachtjes koken voor ongeveer 5-7 minuten, dit is een beetje afhankelijk van de dikte van de asperges. Zet vervolgens het vuur uit en laat de asperges nog een kwartiertje nagaren in het vocht.
  • Schep ze vervolgens uit en verwerk ze verder in je gerecht.

Asperges bewaren 

Je kunt de asperge een aantal dagen bewaren in de koelkast. Het beste bewaar je witte asperges in een vochtige (thee)doek. De groene en paarse variant kun je gewoon in een open plastic zak bewaren.

Asperges invriezen 

Verse asperges kun je ook prima invriezen, schil de stengels dan eerst en verpak ze daarna in een diepvrieszak, zo zijn ze nog 4 tot 6 maanden houdbaar. Daarna kun je ze zo uit de diepvries gaan koken, je hoeft ze dus niet eerst te laten ontdooien.

Op zoek naar een lekker recept voor aspergesoep?

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!