Baba au rum is een klassiek gebakje uit de Franse patisserie. Het is een cakeje op basis van gist dat ook nog eens is doordrenkt met bruine rum. Dit recept hebben we extra verrijkt met sinaasappelsap voor een nog betere smaakbeleving. Het recept voor baba au rum is erg eenvoudig. Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig om het te maken en is dan ook een snel gebakje. Probeer wel rekening te houden met de tijd dat het deeg moet rijzen. Om dit proces te versnellen kun je de melk ook iets verwarmen zodat dit lauwwarm is. Dit zorgt ervoor dat het deeg sneller rijst.
Wat is de oorsprong van baba au rum
Baba au rum staat ook weleens bekend als babà al rhum en komt van origine uit Polen. De koning die regeerde heette Stanislas Leszczynski en was te oud geworden om nog van zijn geliefde cake te eten. Hij liet vervolgens de onderdanen de tulbandcake doordrenken met siroop waardoor de cake weer zacht werd. Via Polen is het recept doorgegaan naar Frankrijk en Italië. Dit vond de koning natuurlijk erg smaakvol terwijl hij het boek Duizend-en-een-nacht aan het lezen was. Hij vernoemde de cake vervolgens baba als verwijzing naar Ali baba. Het luchtige cakeje is dus volgens recept dus een doordrenkt met rum, zijn favoriete drank. Tegenwoordig is het een geliefd cakeje dat de vorm heeft van een paddenstoel en wordt vooral gegeten bij de koffie als friandise.
Baba au rum is een klassiek gebakje uit de Franse patisserie. Het is een cakeje op basis van gist dat ook nog eens is doordrenkt met bruine rum.
Wel de rozijnen in de rum voor minimaal een nacht
Los de gist op in de melk en zorg dat dit op een warme plek staat, zodat het gist kan worden geactiveerd.
Klop de eieren los met honing en roer hier vervolgens de bloem erdoor.
Smelt de boter en voeg dit toe aan het beslag. Voeg vervolgens ook de melk toe en laat het beslag rijzen op een warme plek voor een uur.
Sla het beslag door en spatel de rozijnen erdoor.
Stort vervolgens de baba´s in siliconen matjes of in een cakevorm. Laat het beslag nogmaals rijzen voor 20 minuten en bak de baba´s af voor 30 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
Meng ten slotte het weekvocht van de rozijnen met de sinaasappelsap, suiker en water en kook in tot een siroop. Haal de baba´s door de siroop en de baba´s zijn klaar!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Wel de rozijnen in de rum voor minimaal een nacht
Los de gist op in de melk en zorg dat dit op een warme plek staat, zodat het gist kan worden geactiveerd.
Klop de eieren los met honing en roer hier vervolgens de bloem erdoor.
Smelt de boter en voeg dit toe aan het beslag. Voeg vervolgens ook de melk toe en laat het beslag rijzen op een warme plek voor een uur.
Sla het beslag door en spatel de rozijnen erdoor.
Stort vervolgens de baba´s in siliconen matjes of in een cakevorm. Laat het beslag nogmaals rijzen voor 20 minuten en bak de baba´s af voor 30 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
Meng ten slotte het weekvocht van de rozijnen met de sinaasappelsap, suiker en water en kook in tot een siroop. Haal de baba´s door de siroop en de baba´s zijn klaar!
Geef een reactie