Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Indonesische rendang maken zoals het hoort

Beef rendang is misschien wel één van de meest bekende gerechten uit de Indonesische keuken. Het is fris, het is hartig, het is zoet en het is pittig. Een prachtig gebalanceerd gerecht met talloze variaties.
beef rendang

Beef rendang is misschien wel één van de meest bekende gerechten uit de Indonesische keuken. Het is fris, het is hartig, het is zoet en het is pittig. Een prachtig gebalanceerd gerecht met talloze variaties. Toch is het niet moeilijk om Indonesische rendang zelf te maken. Met een aantal ingrediënten kun je een prachtige rendang maken. Dit recept voor rendang is erg bewerkelijk waardoor je rendang ook op andere manieren kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van kruidnagel of je kunt laurierblad toevoegen. Van origine werd rendang gemaakt om taaie stukken vlees te garen zoals sukade. Tegelijkertijd was het een goede manier om vlees langer houdbaar te houden.

De basis van zelfgemaakte rendang: de boemboe

De boemboe is de basis van rendang. Je kunt deze zelf maken, maar je kunt het ook halen in de supermarkt. Deze zijn vaak wel wat zouter en vaak ook minder smaakvol dan zelfgemaakte boemboe. Wil je een echt lekkere rendang zelf maken, dan moet je ook de boemboe zelf maken. Het teveel aan boemboe kun je ook invriezen, zodat je deze op een later tijdstip nog een keer kunt gebruiken.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Beef rendang is misschien wel één van de meest bekende gerechten uit de Indonesische keuken. Het is fris, het is hartig, het is zoet en het is pittig. Een prachtig gebalanceerd gerecht met talloze variaties.

Hoeveelheid5 Porties
Voorbereidingstijd25 minKooktijd5 uurTotale tijd5 uur 25 min

 1 kg sukade
 115 g kokosrasp
 90 ml tamarindesap
 1 flinke scheut zonnebloemolie
 2 uien
 3 sticks limoengras
 2 kaneelstokjes
 1 l kokosmelk
 1 el suiker
 4 gedroogde chilipepers
 5 tenen knoflook
 6 sjalotjes
 35 g galangal of gember
 20 g verse kurkuma of 1 eetlepel kurkumapoeder
 1 el korianderzaad
 2 tl komijnzaad
 0,50 tl zwarte peperkorrels

1

Week de gedroogde chilipepers voor 15 minuten in warm water.

2

Maak als eerste de boemboe door de geweekte chilipepers, knoflook, galangal, sjalot en kurkuma door te draaien in een keukenmachine tot een fijne pasta.

3

Rooster vervolgens de zwarte peperkorrels, komijnzaad en korianderzaad tot ze beginnen te geuren in een pan. Voeg de droge kruiden toe aan de boemboe.

4

Snijd het vlees in blokjes en marineer het vlees voor 1 tot 2 uur in de boemboe.

5

Rooster de kokosrasp tot het iets goudbruin is. Draai dit door in een keukenmachine totdat het een korrelige structuur heeft als suiker.

6

Snipper de ui en fruit deze samen met de citroengras en de kaneelstokjes. Voeg het vlees toe en bak het vlees iets bruin.

7

Voeg de tamarindesap en kokosmelk toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.

8

Draai het vuur lager en wacht tot de saus dikker begint te worden.

9

Voeg de suiker toe en de kokosrasp en laat het 2 tot 4 uur garen, totdat het vlees gaar is.

10

Als het vlees niet gaar is en de saus wordt te dik voeg dan water toe en kook het weer in.

11

Breng het geheel op smaak met zout en peper en verwijder de citroengras.

12

Serveer het met rijst of als onderdeel van een rijsttafel.

Ingrediënten

 1 kg sukade
 115 g kokosrasp
 90 ml tamarindesap
 1 flinke scheut zonnebloemolie
 2 uien
 3 sticks limoengras
 2 kaneelstokjes
 1 l kokosmelk
 1 el suiker
 4 gedroogde chilipepers
 5 tenen knoflook
 6 sjalotjes
 35 g galangal of gember
 20 g verse kurkuma of 1 eetlepel kurkumapoeder
 1 el korianderzaad
 2 tl komijnzaad
 0,50 tl zwarte peperkorrels

Instructies

1

Week de gedroogde chilipepers voor 15 minuten in warm water.

2

Maak als eerste de boemboe door de geweekte chilipepers, knoflook, galangal, sjalot en kurkuma door te draaien in een keukenmachine tot een fijne pasta.

3

Rooster vervolgens de zwarte peperkorrels, komijnzaad en korianderzaad tot ze beginnen te geuren in een pan. Voeg de droge kruiden toe aan de boemboe.

4

Snijd het vlees in blokjes en marineer het vlees voor 1 tot 2 uur in de boemboe.

5

Rooster de kokosrasp tot het iets goudbruin is. Draai dit door in een keukenmachine totdat het een korrelige structuur heeft als suiker.

6

Snipper de ui en fruit deze samen met de citroengras en de kaneelstokjes. Voeg het vlees toe en bak het vlees iets bruin.

7

Voeg de tamarindesap en kokosmelk toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.

8

Draai het vuur lager en wacht tot de saus dikker begint te worden.

9

Voeg de suiker toe en de kokosrasp en laat het 2 tot 4 uur garen, totdat het vlees gaar is.

10

Als het vlees niet gaar is en de saus wordt te dik voeg dan water toe en kook het weer in.

11

Breng het geheel op smaak met zout en peper en verwijder de citroengras.

12

Serveer het met rijst of als onderdeel van een rijsttafel.

Indonesische rendang

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier