Beef rendang is misschien wel één van de meest bekende gerechten uit de Indonesische keuken. Het is fris, het is hartig, het is zoet en het is pittig. Een prachtig gebalanceerd gerecht met talloze variaties. Toch is het niet moeilijk om Indonesische rendang zelf te maken. Met een aantal ingrediënten kun je een prachtige rendang maken. Dit recept voor rendang is erg bewerkelijk waardoor je rendang ook op andere manieren kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van kruidnagel of je kunt laurierblad toevoegen. Van origine werd rendang gemaakt om taaie stukken vlees te garen zoals sukade. Tegelijkertijd was het een goede manier om vlees langer houdbaar te houden.
De basis van zelfgemaakte rendang: de boemboe
De boemboe is de basis van rendang. Je kunt deze zelf maken, maar je kunt het ook halen in de supermarkt. Deze zijn vaak wel wat zouter en vaak ook minder smaakvol dan zelfgemaakte boemboe. Wil je een echt lekkere rendang zelf maken, dan moet je ook de boemboe zelf maken. Het teveel aan boemboe kun je ook invriezen, zodat je deze op een later tijdstip nog een keer kunt gebruiken.
Beef rendang is misschien wel één van de meest bekende gerechten uit de Indonesische keuken. Het is fris, het is hartig, het is zoet en het is pittig. Een prachtig gebalanceerd gerecht met talloze variaties.
Week de gedroogde chilipepers voor 15 minuten in warm water.
Maak als eerste de boemboe door de geweekte chilipepers, knoflook, galangal, sjalot en kurkuma door te draaien in een keukenmachine tot een fijne pasta.
Rooster vervolgens de zwarte peperkorrels, komijnzaad en korianderzaad tot ze beginnen te geuren in een pan. Voeg de droge kruiden toe aan de boemboe.
Snijd het vlees in blokjes en marineer het vlees voor 1 tot 2 uur in de boemboe.
Rooster de kokosrasp tot het iets goudbruin is. Draai dit door in een keukenmachine totdat het een korrelige structuur heeft als suiker.
Snipper de ui en fruit deze samen met de citroengras en de kaneelstokjes. Voeg het vlees toe en bak het vlees iets bruin.
Voeg de tamarindesap en kokosmelk toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur lager en wacht tot de saus dikker begint te worden.
Voeg de suiker toe en de kokosrasp en laat het 2 tot 4 uur garen, totdat het vlees gaar is.
Als het vlees niet gaar is en de saus wordt te dik voeg dan water toe en kook het weer in.
Breng het geheel op smaak met zout en peper en verwijder de citroengras.
Serveer het met rijst of als onderdeel van een rijsttafel.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Week de gedroogde chilipepers voor 15 minuten in warm water.
Maak als eerste de boemboe door de geweekte chilipepers, knoflook, galangal, sjalot en kurkuma door te draaien in een keukenmachine tot een fijne pasta.
Rooster vervolgens de zwarte peperkorrels, komijnzaad en korianderzaad tot ze beginnen te geuren in een pan. Voeg de droge kruiden toe aan de boemboe.
Snijd het vlees in blokjes en marineer het vlees voor 1 tot 2 uur in de boemboe.
Rooster de kokosrasp tot het iets goudbruin is. Draai dit door in een keukenmachine totdat het een korrelige structuur heeft als suiker.
Snipper de ui en fruit deze samen met de citroengras en de kaneelstokjes. Voeg het vlees toe en bak het vlees iets bruin.
Voeg de tamarindesap en kokosmelk toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur lager en wacht tot de saus dikker begint te worden.
Voeg de suiker toe en de kokosrasp en laat het 2 tot 4 uur garen, totdat het vlees gaar is.
Als het vlees niet gaar is en de saus wordt te dik voeg dan water toe en kook het weer in.
Breng het geheel op smaak met zout en peper en verwijder de citroengras.
Serveer het met rijst of als onderdeel van een rijsttafel.
Geef een reactie