Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Beercan chicken maken als een pro!

Eindelijk is het weer eens mooi weer om de bbq aan te steken. Wil je eens uitpakken en iets moois op tafel zetten? Ga dan eens voor beercan chicken. Superlekker en erg eenvoudig om te maken!
beercan chicken

Beercan chicken (ook bekend als bierblikkip of beercan kip) is een gerecht dat overgevlogen is uit de Verenigde Staten. Want eerlijk is eerlijk wat is nou lekkerder dan een sappig kippetje van de barbecue. De huid van de kip moet mooi krokant zijn en de rook geeft mooie smaken af. Doordat je de bierblikkip voor bijna 2,5 uur rookt met rooksnippers zul je zien dat rond de huid een lichtrode kleur ontstaan is. Dit betekent niet dat de kip niet gaar is, maar is eigenlijk de rook. Toch is beercan chicken van de bbq niet heel erg moeilijk om te maken. Met dit recept voor beercan chicken kun jij een heerlijk sappig kippetje op tafel zetten!

Waarom een bierblik voor beercan chicken?

Het principe van beercanchicken is niet geheel verassend. Waarschijnlijk zal het wel ontstaan zijn in Amerika, toen een groep mensen geen standaard had om de kip recht te zetten en bedacht zich om dan maar een bierblikje te gebruiken. Het bierblikje dient eigenlijk als standaard zodat de kip recht blijft staan. Er gaan erg veel geruchten rond dat bier smaak afgeeft aan de kip, helaas is dit niet zo. Ook stoom je niet de kip van binnenuit met het restant bier. Er blijft namelijk net zo veel over als voordat je de kip had gegaard.

Tips voor dit beercan chicken recept

De kruiden van dit recept voor bierblikkip zijn feitelijk de rub. Als je voorkeur hebt voor een andere rub mag je die natuurlijk gebruiken of zelf invullen naar wens. Verder is het belangrijk dat je een constante temperatuur behoudt van 110 graden Celsius. Anders heb je kans dat de beercan chicken droog wordt of teveel naar “bad smoke” gaat smaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het vuur bijna uitvalt. De dikke witte rook geeft namelijk een intense smaak af die niet heel smakelijk is. De rooksnippers hoef je niet van te voren nat te maken. Dit zorgt er alleen maar voor dat je de kip gaat stomen. De kerntemperatuur voor dit recept van beercan chicken zit rond de 72 graden Celsius. Wil je zeker weten dat de kip door en door gaar is? Gaar dan de bierblikkip door naar een temperatuur van 80 graden Celsius. Een noot is wel dat de kip dan droog kan worden.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Het is eindelijk weer BBQ-weer. Dit betekent dat een beercan kip niet mag ontbreken. Met dit recept zet je een heerlijke kip zo op tafel.

Hoeveelheid5 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd3 uur 30 minTotale tijd3 uur 35 min

 1 kip van ongeveer 1,3 kilo
 1 bierblik
 2 el paprikapoeder
 1 el zout
 1 tl uienpoeder
 1 tl knoflookpoeder
 1 el witte peper
 rooksnippers naar keuze

1

Verwarm een barbecue met deksel naar een temperatuur van 110 graden Celsius.

2

Drink de helft van het blikje bier op of kap het weg. De overige helft is nodig om te voorkomen dat de kip omvalt.

3

Meng de droge kruiden met elkaar en smeer de kip goed in met de rub.

4

Voeg de rooksnippers toe op de hete kolen. toe. Doe het bierblikje in de buikholte van de kip, zodat deze kan blijven staan. Rook de kip met deksel voor ongeveer 2,5 uur, of totdat de kerntemperatuur is bereikt van ongeveer 72 graden Celsius.

Ingrediënten

 1 kip van ongeveer 1,3 kilo
 1 bierblik
 2 el paprikapoeder
 1 el zout
 1 tl uienpoeder
 1 tl knoflookpoeder
 1 el witte peper
 rooksnippers naar keuze

Instructies

1

Verwarm een barbecue met deksel naar een temperatuur van 110 graden Celsius.

2

Drink de helft van het blikje bier op of kap het weg. De overige helft is nodig om te voorkomen dat de kip omvalt.

3

Meng de droge kruiden met elkaar en smeer de kip goed in met de rub.

4

Voeg de rooksnippers toe op de hete kolen. toe. Doe het bierblikje in de buikholte van de kip, zodat deze kan blijven staan. Rook de kip met deksel voor ongeveer 2,5 uur, of totdat de kerntemperatuur is bereikt van ongeveer 72 graden Celsius.

Beercan chicken van de bbq maken als een pro!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier