Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Overheerlijk Belgisch stoofvlees

Voor Belgisch stoofvlees hoef je de grens niet over! Je kunt het eenvoudig zelf maken. Dit recept voor Belgisch stoofvlees is gemaakt op basis van Orval.

Sukade voor stoofvlees

Voor Belgisch stoofvlees hoef je de grens niet over! Je kunt het eenvoudig zelf maken. Dit recept voor Belgisch stoofvlees is gemaakt op basis van bier. In dit recept wordt gebruik gemaakt van Orval. Dit overheerlijke trappistenbier past perfect bij het smaakvolle vlees. Andere lekkere bieren zoals Kasteel donker of Westmalle tripel zijn ook geschikt voor Belgisch stoofvlees. Ook bruine bieren doen het erg goed bij stoofvlees. Het is echter wel belangrijk bij sterke bieren om het af te zoeten met appelstroop of gekaramelliseerde uien. Anders is er kans dat het stoofvocht bitter is. Je kunt Belgisch stoofvlees maken in een slowcooker, echter is dit recept geschreven als pan bereiding.

Welk vlees is geschikt om te stoven?

In dit recept wordt gebruik gemaakt van sukade. Dit is een erg geliefd stuk vlees en is vaak ook erg dooraderd. Probeer idealiter ook een stuk vlees te vinden dat goed dooraderd is. Deze zijn vaak prijziger, maar het is door het vet smaakvoller en dus lekkerder. Andere stukken vlees die je kunt gebruiken voor Belgisch stoofvlees is rundpoulet, riblappen en runderlappen. Het geheim achter elke stoof is de tijd die je het laat stoven. Ofwel hoe langer je het vlees laat stoven, hoe gaarder het vlees is en hoe smaakvoller de saus is. Probeer daarom het vlees minimaal 4 uur te stoven.

Hoe versnel ik het stoofproces?

Mocht je toch iets minder tijd hebben, dan moet je het vlees iets kleiner snijden. Doordat het vlees kleiner is, is het sneller gaar. Mocht je thuiswerken dan kun je het gerust grover snijden. Je bent immers toch thuis en kunt de pan ondertussen in de gaten houden. Belgisch stoofvlees wordt vaak geserveerd met frietjes en mayonaise. Daarom moet dit recept vanzelfsprekend ook met frietjes worden gemaakt. Dit recept is geschikt voor 4 personen.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd5 uur 50 minutenTotale tijd6 uur 20 minuten

 700 g sukade
 4 uien
 3 tenen knoflook
 20 g boter
 5 takjes tijm
 2 laurierbladeren
 0,20 l bouillon
 1 wortel
 2 eetlepel appelstroop
 1 fles Orval
 400 g friet

1

Snijd de sukade in blokjes.

2

Maak vervolgens de uien schoon en snijdt deze in halve ringen. Maak de knoflook schoon en hak deze grof.

3

Zet een pan op middelhoog vuur en bak al het vlees goudbruin en zet het even apart. Voeg aan een pan met dikke bodem de boter toe. Voeg vervolgens de uien toe en laat de karamelliseren op laag vuur voor 25 minuten. Waarin je de bodem goed doorroert.

4

De bruine laag op de pan zijn namelijk de suikers van de uien. Je wilt niet dat deze verbranden, doordat dit de zoete smaak zal geven aan het stoofvlees. Voeg vervolgens de knoflook toe en fruit deze kort mee. Voeg het vlees terug toe aan de pan en bak dit kort mee.

5

Blus het geheel vervolgens af met Orval en voeg de bouillon en de smaakmakers tijm en laurierblad toe aan de pan. Lepel vervolgens de appelstroop in de stoof en draai het vuur laag. Laat dit 4 tot 5 uur stoven. Na 4 à 5 uur zal de saus dikker worden.

6

Zodra het sausdikte heeft en het vlees gaar is, kun je het vuur uitdraaien. Is de saus te dik en is het vlees niet gaar? Voeg dan water toe en stoof het vlees langer.

7

Zet de frituurpan aan en zet deze op 180 graden Celsius. Bak de frietjes zonder deksel goudbruin in 4 tot 5 minuten. Schud de frietjes goed uit en doe ze in een bekken. Breng de frietjes op smaak met zout. Serveer dit samen met het stoofvlees. Dit gerecht is heerlijk met een dubbel of tripelbier!

Ingrediënten

 700 g sukade
 4 uien
 3 tenen knoflook
 20 g boter
 5 takjes tijm
 2 laurierbladeren
 0,20 l bouillon
 1 wortel
 2 eetlepel appelstroop
 1 fles Orval
 400 g friet

Aanwijzingen

1

Snijd de sukade in blokjes.

2

Maak vervolgens de uien schoon en snijdt deze in halve ringen. Maak de knoflook schoon en hak deze grof.

3

Zet een pan op middelhoog vuur en bak al het vlees goudbruin en zet het even apart. Voeg aan een pan met dikke bodem de boter toe. Voeg vervolgens de uien toe en laat de karamelliseren op laag vuur voor 25 minuten. Waarin je de bodem goed doorroert.

4

De bruine laag op de pan zijn namelijk de suikers van de uien. Je wilt niet dat deze verbranden, doordat dit de zoete smaak zal geven aan het stoofvlees. Voeg vervolgens de knoflook toe en fruit deze kort mee. Voeg het vlees terug toe aan de pan en bak dit kort mee.

5

Blus het geheel vervolgens af met Orval en voeg de bouillon en de smaakmakers tijm en laurierblad toe aan de pan. Lepel vervolgens de appelstroop in de stoof en draai het vuur laag. Laat dit 4 tot 5 uur stoven. Na 4 à 5 uur zal de saus dikker worden.

6

Zodra het sausdikte heeft en het vlees gaar is, kun je het vuur uitdraaien. Is de saus te dik en is het vlees niet gaar? Voeg dan water toe en stoof het vlees langer.

7

Zet de frituurpan aan en zet deze op 180 graden Celsius. Bak de frietjes zonder deksel goudbruin in 4 tot 5 minuten. Schud de frietjes goed uit en doe ze in een bekken. Breng de frietjes op smaak met zout. Serveer dit samen met het stoofvlees. Dit gerecht is heerlijk met een dubbel of tripelbier!

Notes

Overheerlijk Belgisch stoofvlees

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier