Overheerlijk Belgisch stoofvlees

Printen

Overheerlijk Belgisch stoofvlees

Sukade voor stoofvlees

Voor Belgisch stoofvlees hoef je de grens niet over! Je kunt het eenvoudig zelf maken. Dit recept voor Belgisch stoofvlees is gemaakt op basis van bier. In dit recept wordt gebruik gemaakt van Orval. Dit overheerlijke trappistenbier past perfect bij het smaakvolle vlees. Andere lekkere bieren zoals Kasteel donker of Westmalle tripel zijn ook geschikt voor Belgisch stoofvlees. Ook bruine bieren doen het erg goed bij stoofvlees. Het is echter wel belangrijk bij sterke bieren om het af te zoeten met appelstroop of gekaramelliseerde uien. Anders is er kans dat het stoofvocht bitter is. Je kunt Belgisch stoofvlees maken in een slowcooker, echter is dit recept geschreven als pan bereiding.

Welk vlees is geschikt om te stoven?

In dit recept wordt gebruik gemaakt van sukade. Dit is een erg geliefd stuk vlees en is vaak ook erg dooraderd. Probeer idealiter ook een stuk vlees te vinden dat goed dooraderd is. Deze zijn vaak prijziger, maar het is door het vet smaakvoller en dus lekkerder. Andere stukken vlees die je kunt gebruiken voor Belgisch stoofvlees is rundpoulet, riblappen en runderlappen. Het geheim achter elke stoof is de tijd die je het laat stoven. Ofwel hoe langer je het vlees laat stoven, hoe gaarder het vlees is en hoe smaakvoller de saus is. Probeer daarom het vlees minimaal 4 uur te stoven.

Hoe versnel ik het stoofproces?

Mocht je toch iets minder tijd hebben, dan moet je het vlees iets kleiner snijden. Doordat het vlees kleiner is, is het sneller gaar. Mocht je thuiswerken dan kun je het gerust grover snijden. Je bent immers toch thuis en kunt de pan ondertussen in de gaten houden. Belgisch stoofvlees wordt vaak geserveerd met frietjes en mayonaise. Daarom moet dit recept vanzelfsprekend ook met frietjes worden gemaakt. Dit recept is geschikt voor 4 personen.

 • Auteur: Daniël Vergouwen
Schalen

Ingrediënten

 • 700 gram sukade
 • 4 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 20 gram boter
 • 5 takken tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 2dl bouillon
 • 1 wortel
 • 2 eetlepels appelstroop
 • 1 fles Orval
 • 400 gram friet

Instructies

Snijd de sukade in blokjes. Maak vervolgens de uien schoon en snijdt deze in halve ringen. Maak de knoflook schoon en hak deze grof. Zet een pan op middelhoog vuur en bak al het vlees goudbruin en zet het even apart. Voeg aan een pan met dikke bodem de boter toe. Voeg vervolgens de uien toe en laat de karamelliseren op laag vuur voor 25 minuten. Waarin je de bodem goed doorroert. De bruine laag op de pan zijn namelijk de suikers van de uien. Je wilt niet dat deze verbranden, doordat dit de zoete smaak zal geven aan het stoofvlees. Voeg vervolgens de knoflook toe en fruit deze kort mee. Voeg het vlees terug toe aan de pan en bak dit kort mee. Blus het geheel vervolgens af met Orval en voeg de bouillon en de smaakmakers tijm en laurierblad toe aan de pan. Lepel vervolgens de appelstroop in de stoof en draai het vuur laag. Laat dit 4 tot 5 uur stoven. Na 4 à 5 uur zal de saus dikker worden. Zodra het sausdikte heeft en het vlees gaar is, kun je het vuur uitdraaien. Is de saus te dik en is het vlees niet gaar? Voeg dan water toe en stoof het vlees langer. Zet de frituurpan aan en zet deze op 180 graden Celsius. Bak de frietjes zonder deksel goudbruin in 4 tot 5 minuten. Schud de frietjes goed uit en doe ze in een bekken. Breng de frietjes op smaak met zout. Serveer dit samen met het stoofvlees. Dit gerecht is heerlijk met een dubbel of tripelbier!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website