Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Het beste erwtensoep recept

Zodra er maar enigszins koude dagen aankomen, dan eten veel Nederlanders maar al te graag erwtensoep. Dit recept is hartverwarmend en goedkoop
ouderwetse erwtensoep

Zodra er maar enigszins koude dagen aankomen, dan eten veel Nederlanders maar al te graag erwtensoep. Zelfs in onverwacht koude dagen zoals in de afgelopen twee weken met sneeuw, grijpen we graag snel terug naar deze klassieker. De beste snert is hartverwarmend en hartig van smaak. Een andere truc is om de soep erg lang te laten staan. De truc van iedere snert is erg simpel. Laat het urenlang pruttelen, zodat het vlees en de botten de kans krijgen om smaak af te geven aan de soep. Dit recept voor erwtensoep is vrij stevig, maar is genoeg om meerdere dagen van te eten. Je kunt het bijvoorbeeld invriezen en op een later moment nogmaals opeten.

Tips voor het maken van de erwtensoep

Dit recept is een vrij ouderwets recept voor erwtensoep. Het heeft varkenshielen of varkenspoten als basis, welke je eerst laat trekken voor een smaakvolle bouillon. Vervolgens kun je het vlees er nog eenvoudig uithalen. Zodra de erwten gaar zijn wordt het namelijk steeds moeilijker om het vlees er eenvoudig uit te halen. Het recept zelf is zeer prijsvriendelijk en is daardoor een zeer smaakvolle optie voor een avondenlang hartig en warm eten. Kun je geen varkenspoten krijgen? Je kunt de bouillon ook trekken met hamlappen. Voor een vegetarische variant, kun je het vlees eruit laten. Je zou het vlees eventueel kunnen vervangen voor uitgebakken oesterzwammen. Deze hebben een iets vlezige structuur en zijn daardoor een perfecte toevoeging voor een heerlijke pan winterse snert!

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Zodra er maar enigszins koude dagen aankomen, dan eten veel Nederlanders maar al te graag erwtensoep. Hartverwarmend lekker en goedkoop.

Hoeveelheid10 Porties
Voorbereidingstijd15 minKooktijd4 uurTotale tijd4 uur 15 min

 3 varkenspoten of hielen
 400 g buikspek
 2 preien
 4 uien
 5 aardappels (vastkokend)
 2 winterwortels
 6 gekneusde witte peperkorrels
 4 laurierbladeren
 1 kleine knolselderij
 4 l water
 1 kg groene spliterwten
 3 kruidnagels
 1 rookworst van goede kwaliteit gerookt op beukenhout
 100 g katenspek

1

Doe de varkenspoten in de pan samen met de buikspek, laurier, kruidnagel en peperkorrels. Voeg water toe en breng het geheel net aan de kook. Draai het vuur zachter en laat pruttel voor drie tot 4 uur of tot het vlees gaar is op laag tot middelhoog vuur.

2

Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen. Zodra het vlees is afgekoeld kun je het vlees uit elkaar trekken of snijden in blokjes.

3

Maak de ui, wortel, knolselderij en aardappeltjes schoon en snijdt alles in blokjes. Spoel de prei en snijdt deze in halve ringen. Spoel de spliterwten kort en voeg de groenten samen met de spliterwten toe aan de bouillon. Laat het geheel trekken voor drie kwartier tot een uur of.

4

Zodra de groenten en erwten gaar zijn kun je alles kort fijnmalen met een staafmixer. Mocht de soep nog te dik zijn, dan kun je de soep nog even verder inkoken.

5

Breng het geheel op smaak en voeg het vlees toe aan de pan. Snijd de rookworst in plakjes en voeg ook dit toe aan de soep. Serveer dit samen met plakjes roggenbrood en katenspek. Je kunt de soep ook laten afkoelen. De dag erop smaakt de soep namelijk nog beter!

Ingrediënten

 3 varkenspoten of hielen
 400 g buikspek
 2 preien
 4 uien
 5 aardappels (vastkokend)
 2 winterwortels
 6 gekneusde witte peperkorrels
 4 laurierbladeren
 1 kleine knolselderij
 4 l water
 1 kg groene spliterwten
 3 kruidnagels
 1 rookworst van goede kwaliteit gerookt op beukenhout
 100 g katenspek

Instructies

1

Doe de varkenspoten in de pan samen met de buikspek, laurier, kruidnagel en peperkorrels. Voeg water toe en breng het geheel net aan de kook. Draai het vuur zachter en laat pruttel voor drie tot 4 uur of tot het vlees gaar is op laag tot middelhoog vuur.

2

Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen. Zodra het vlees is afgekoeld kun je het vlees uit elkaar trekken of snijden in blokjes.

3

Maak de ui, wortel, knolselderij en aardappeltjes schoon en snijdt alles in blokjes. Spoel de prei en snijdt deze in halve ringen. Spoel de spliterwten kort en voeg de groenten samen met de spliterwten toe aan de bouillon. Laat het geheel trekken voor drie kwartier tot een uur of.

4

Zodra de groenten en erwten gaar zijn kun je alles kort fijnmalen met een staafmixer. Mocht de soep nog te dik zijn, dan kun je de soep nog even verder inkoken.

5

Breng het geheel op smaak en voeg het vlees toe aan de pan. Snijd de rookworst in plakjes en voeg ook dit toe aan de soep. Serveer dit samen met plakjes roggenbrood en katenspek. Je kunt de soep ook laten afkoelen. De dag erop smaakt de soep namelijk nog beter!

Het lekkerste erwtensoep recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier