Zodra er maar enigszins koude dagen aankomen, dan eten veel Nederlanders maar al te graag erwtensoep. Zelfs in onverwacht koude dagen zoals in de afgelopen twee weken met sneeuw, grijpen we graag snel terug naar deze klassieker. De beste snert is hartverwarmend en hartig van smaak. Een andere truc is om de soep erg lang te laten staan. De truc van iedere snert is erg simpel. Laat het urenlang pruttelen, zodat het vlees en de botten de kans krijgen om smaak af te geven aan de soep. Dit recept voor erwtensoep is vrij stevig, maar is genoeg om meerdere dagen van te eten. Je kunt het bijvoorbeeld invriezen en op een later moment nogmaals opeten.
Tips voor het maken van de erwtensoep
Dit recept is een vrij ouderwets recept voor erwtensoep. Het heeft varkenshielen of varkenspoten als basis, welke je eerst laat trekken voor een smaakvolle bouillon. Vervolgens kun je het vlees er nog eenvoudig uithalen. Zodra de erwten gaar zijn wordt het namelijk steeds moeilijker om het vlees er eenvoudig uit te halen. Het recept zelf is zeer prijsvriendelijk en is daardoor een zeer smaakvolle optie voor een avondenlang hartig en warm eten. Kun je geen varkenspoten krijgen? Je kunt de bouillon ook trekken met hamlappen. Voor een vegetarische variant, kun je het vlees eruit laten. Je zou het vlees eventueel kunnen vervangen voor uitgebakken oesterzwammen. Deze hebben een iets vlezige structuur en zijn daardoor een perfecte toevoeging voor een heerlijke pan winterse snert!
Zodra er maar enigszins koude dagen aankomen, dan eten veel Nederlanders maar al te graag erwtensoep. Hartverwarmend lekker en goedkoop.
Doe de varkenspoten in de pan samen met de buikspek, laurier, kruidnagel en peperkorrels. Voeg water toe en breng het geheel net aan de kook. Draai het vuur zachter en laat pruttel voor drie tot 4 uur of tot het vlees gaar is op laag tot middelhoog vuur.
Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen. Zodra het vlees is afgekoeld kun je het vlees uit elkaar trekken of snijden in blokjes.
Maak de ui, wortel, knolselderij en aardappeltjes schoon en snijdt alles in blokjes. Spoel de prei en snijdt deze in halve ringen. Spoel de spliterwten kort en voeg de groenten samen met de spliterwten toe aan de bouillon. Laat het geheel trekken voor drie kwartier tot een uur of.
Zodra de groenten en erwten gaar zijn kun je alles kort fijnmalen met een staafmixer. Mocht de soep nog te dik zijn, dan kun je de soep nog even verder inkoken.
Breng het geheel op smaak en voeg het vlees toe aan de pan. Snijd de rookworst in plakjes en voeg ook dit toe aan de soep. Serveer dit samen met plakjes roggenbrood en katenspek. Je kunt de soep ook laten afkoelen. De dag erop smaakt de soep namelijk nog beter!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe de varkenspoten in de pan samen met de buikspek, laurier, kruidnagel en peperkorrels. Voeg water toe en breng het geheel net aan de kook. Draai het vuur zachter en laat pruttel voor drie tot 4 uur of tot het vlees gaar is op laag tot middelhoog vuur.
Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen. Zodra het vlees is afgekoeld kun je het vlees uit elkaar trekken of snijden in blokjes.
Maak de ui, wortel, knolselderij en aardappeltjes schoon en snijdt alles in blokjes. Spoel de prei en snijdt deze in halve ringen. Spoel de spliterwten kort en voeg de groenten samen met de spliterwten toe aan de bouillon. Laat het geheel trekken voor drie kwartier tot een uur of.
Zodra de groenten en erwten gaar zijn kun je alles kort fijnmalen met een staafmixer. Mocht de soep nog te dik zijn, dan kun je de soep nog even verder inkoken.
Breng het geheel op smaak en voeg het vlees toe aan de pan. Snijd de rookworst in plakjes en voeg ook dit toe aan de soep. Serveer dit samen met plakjes roggenbrood en katenspek. Je kunt de soep ook laten afkoelen. De dag erop smaakt de soep namelijk nog beter!
Geef een reactie