Een goed koksmes is onmisbaar voor iedere (hobby)kok. Zonder een koksmes is het vrijwel onmogelijk om groente, vlees en vis te snijden. Vergeet niet dat je met een mes knoflook of peperkorrels kunt kneuzen. Een goed mes voorkomt ongelukken. De meeste ongelukken in de keuken worden veroorzaakt door botte messen. Doordat je mes niet scherp is moet je extra moeite doen om door bijvoorbeeld een knolselderij te komen. Het is dan ook niet zeer uitzonderlijk dat (hobby)koks uitschieten met een bot mes. Wij geven je graag een aantal tips suggesties voor goede koksmessen die je kunt kopen, zodat je thuis aan de slag kunt als een professional!
In deze koopgids
Dit zijn de beste koksmessen van 2023
In de top 10 beste koksmessen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Uitgelicht: 5 keer de beste koksmessen van 2023
Deze koksmessen voldoen aan diverse factoren zoals scherpte, functionaliteit, grip en mogelijkheid tot opbergen. Ook reviews van consumenten, de consumentenbond en professionals hebben bijgedragen aan het samenstellen van deze top 5. Wel is het bij alle messen erg belangrijk om ze goed te onderhouden. Dit detail wordt regelmatig vergeten door hobbykoks. Door het mes aan te zetten zorg je ervoor dat de messen ook daadwerkelijk langdurig scherp blijven.
Sumisu Knives Koksmessen – Santoku + Kiritsuke
De koksmessen van Sumisu Knives zijn met hun uitzonderlijke look en buitengewone kwaliteit de beste koksmessen van 2023. De traditionele Japanse allrounder, ook wel Kiritsuke genoemd, is het ideale universele mes voor de ervaren Chefkok of sous-chef. Het is een onmisbaar item in de keuken om gerechten tot in detail te bereiden.
Voor de iets minder ervaren hobbykok is het Santokumes van Sumisu Knives een betere optie. Het Santokumes is gemaakt van premium Damascus staal en is gehard tot wel 60 HRC Rockewell. De messen van Sumis Knives kunnen in de vaatwasser worden gereinigd aangezien het Damascus staal zich daar prima voor leent.
Kortom, de messen van Sumisu Knives zijn een absolute must-have voor in de keuken!
Bestel het Sumisu Kiritsuke Mes – Japans Universeel Chefmes 20 CM bij deze vertrouwde webshop(s):
KitchenBrothers Professioneel RVS Koksmes
Dit KitchenBrothers Professioneel RVS koksmes is naar onze mening één van de beste koksmessen om te kopen. Het lemmet van dit koksmes is maar liefst 20 centimeter en is daarmee een ware allrounder in de keuken. Het mes is van staal en bevat een goede koolstofverhouding. Ook zit er in dit mes chroom, waardoor het mes roestvast en vlekvrij is. Het handvat ligt fijn in de hand en is gemaakt van Pakkahout. Door het fijne hout kun je ook voor lange periodes julliene, brunoise en chinoise snijden. Dit mes wordt doorgaans geroemd om de goede prijs/kwaliteitverhouding.
Bestel het KitchenBrothers Professioneel RVS koksmes bij deze vertrouwde webshop(s):
Professioneel Koksmes Merkloos
Het mes heeft een stoer design en het mes is gemaakt van Duits koolstof. Het lemmet is 20 centimeter lang en is daarom ook een ware allrounder. Dit betekent dat het mes geschikt is om te snijden, fileren, te hakken en te kneuzen. Het mes is zeer eenvoudig te onderhouden en is ook vaatwasmachinebestendig. Dit betekent echter niet dat het aangeraden wordt om het mes in de vaatwasser te wassen. Het handvat ligt comfortabel in de hand en is niet te zwaar. Dit betekent dat het niet vermoeiend is om langdurig te snijden met dit mes.
Bestel het Professioneel Koksmes Merkloos bij deze vertrouwde webshop(s):
Forged Olive Koksmes 20 centimeter – Olijfhout
Forged is een van de nieuwe messen die tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt in professionele keukens. De Forged serie bevat prachtige messen, waaronder dit allround 20 centimeter koksmes. Het lemmet is gemaakt van roestvrijstaal en blijft zeer scherp bij goed onderhoud. Het lemmet is gemaakt van staal en omhuld met olijvenhout. Het olijvenhout ligt zeer comfortabel in de hand, maar kan voor sommigen wel wat zwaar aanvoelen. Het mes is echter wel zeer geschikt voor professioneel gebruik. De combinatie van het design plus de scherpheid van het mes maakt dit een mes een topper. Let er wel op dat je dit mes niet in de vaatwasser doet. Het mes kan hierdoor snel bot worden.
Bestel het Forged Olive koksmes bij deze vertrouwde webshop(s):
Forged VG10 Koksmes 20cm+ beschermhoes
Wederom nog een mes uit de Forged serie in deze top 5! Dit mes bestaat uit 5 lagen Japans VG10 staal. Dit zorgt ervoor dat het mes langdurig scherp blijft bij veelvuldig gebruik. Het handvat is gemaakt van wortelhout en het lemmet heeft een zeer gedetailleerde stoere uitstraling. Dit mes is wederom een ware allrounder en is geschikt om te hakken, te kneuzen, te fileren en te snijden. Dit mes mag echter NOOIT door de vaatwasser en dient direct te worden afgedroogd. Berg ten slotte dit mes goed op, zodat je jaren kunt genieten van dit koksmes!
Bestel het Forged VG10 koksmes bij deze vertrouwde webshop(s):
Laguiole Style de Vie koksmes
Een laatste aanrader die niet in de top 10 mag ontbreken is de Laguiole Style de Vie koksmes. Het lemmet is iets langer en daardoor zeer geschikt om te gebruiken als vlees-, of vismes. Het olijfhouten handvat ligt er fijn in de hand en zorgt in haar totaliteit voor een zeer strak design van het mes. Het mes kan echter wel zwaar in de hand voelen en kan bij slecht onderhoud zeer snel bot worden. Zorg er daarom dus voor dat je het mes regelmatig aanzet voor gebruik.
Bestel het Laguiole Style de Vie koksmes bij deze vertrouwde webshop(s):
Waarop moet je letten als je een koksmes aanschaft?
Als je een koksmes koopt is het belangrijk om te letten op verschillende factoren. Natuurlijk vinden veel (hobby)koks het ene belangrijker dat het andere. Toch is er een soort richtlijn waaraan je, je aan kunt houden als je een koksmes koopt. Het belangrijkste punt is dat het mes langdurig scherp blijft. Dit ligt met name aan het type staal dat wordt gebruikt. Keramische messen kun je vaak wel heel snel afschrijven en kun je om die reden beter niet kopen. Zorg er dus voor dat je kiest voor stalen messen. Daarnaast moet het mes fijn in de hand liggen en het mes moet niet al te zwaar zijn. Mocht je als (hobby)kok langdurig moeten snijden dan is het wel prettig dat het niet vermoeiend wordt. Let daarom ook dat het handvat er stevig en handig uitziet en aanvoelt. Ten slotte wil het oog ook wat. Het design is daarom ook een laatste belangrijke element om op te letten.
Geef een reactie