Deze rode bietenstamppot is makkelijk te maken en heel erg lekker. Ik heb het deze keer gemaakt met balletjes gehakt erbij maar je kunt er ook een lekker speklapje bij serveren of heerlijk draadjesvlees. Je hebt ook niet heel veel ingrediënten nodig voor deze bietenstamppot dus ideaal als je een keer niet zoveel tijd hebt.
De spekjes en ui bak ik in een lekker stukje (room) boter, zo krijg je een lekkere smeuïge stamppot en het is gelijk je jus. De spekjes en uien geven ook lekker smaak af door het zachtjes bakken zodat je stamppot met weinig ingrediënten toch al heel lekker smaakt.
Eet de stamppot bijvoorbeeld met kleine balletjes gehakt.
Bietenstamppot recept
Bietenstamppot maken
Schil de aardappels en kook ze met wat zout gaar.
Bak in de boter op zacht vuur de spekblokjes met de uisnippers en laat lekker pruttelen.
Maak de bietjes warm, stamp de aardappelen en roer de bietjes en het ui, spekjes mengsel samen met de boter bij de gestampte aardappelen.
Roer goed door en voeg eventueel nog wat melk toe mocht de stamppot niet smeuïg genoeg zijn.
Breng indien nodig nog op smaak met wat extra zout en peper.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Schil de aardappels en kook ze met wat zout gaar.
Bak in de boter op zacht vuur de spekblokjes met de uisnippers en laat lekker pruttelen.
Maak de bietjes warm, stamp de aardappelen en roer de bietjes en het ui, spekjes mengsel samen met de boter bij de gestampte aardappelen.
Roer goed door en voeg eventueel nog wat melk toe mocht de stamppot niet smeuïg genoeg zijn.
Breng indien nodig nog op smaak met wat extra zout en peper.
Notes
Maak ook eens een lekkere rode bieten focaccia of bekijk alle stamppot recepten.
Heerlijk stamppotje, nooit stamppot gemaakt nog van rode bietjes maar het wat erg lekker
Super lekker stamppotje! Heel makkelijk en snel klaar en weer eens iets anders.
2,5 kilo Boter…?
Als je die hoeveelheid iets aanpast is het wel lekker ja, zeker met draadjesvlees….
Ik stamp er ook nog een fris/zuur appeltje door, makati het net iets frisser van smack.
Op 1 kilo bieten gebruik ik ook nog 3 goudreinetten, 2 uien, kruidnagel, laurier (in poedervorm), en een beetje suiker. In plaats van boter smelt ik een pakje vet spek heel langzaam (totdat de spekjes niet meer wit zijn). Dit doe ik als laatste in zijn geheel bij de stamppot, laat dan de spekblokjes weg. Serveer hier een zelfgemaakte slavink bij.
Maak deze stamppot al tientallen jaren zo, iedereen is er dol op.
Klinkt ook heerlijk!
Hoeveel boter ????
Hoi Wim,
Foutje, dat moet uiteraard 50g zijn en geen 2550g!
Ik heb het direct aangepast.
Groetjes,
Sander