Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Bij welke regio hoort welk pasta recept?

pasta carbonara

Denk je aan Italië, denk je aan pasta. Logisch natuurlijk want pasta en pizza zijn de meest bekende Italiaanse gerechten. Vaak houden we het in Nederland het liefste bij spaghetti carbonara of pasta bolognaise. Dat is eigenlijk heel erg jammer want in Italië bestaan er zoveel meer pasta recepten. Alleen al de verschillende soorten pasta zijn bijna te veel om op te noemen. Zo heb je Tagliatelle, Penne, Canaloni, Rigatoni en macaroni maar ook bijvoorbeeld Tortellini of Ravioli. Minder bekend in Nederland zijn: Pici, Cavatelli en Trovie. Combineer al deze heerlijke pasta’s met een verrukkelijke saus en je wilt nooit meer een “saaie” spaghetti bolognaise.

De regio van risotto en pasta

In iedere regio van Italië staan andere pasta recepten op het menu. Het is dus maar net waar je in Italië bent, wat er op je bord verschijnt. Wat veel mensen niet weten, is dat in de noordelijke regio’s van Italië veel vaker risotto dan pasta wordt gegeten. Niet verwonderlijk want op de Po-vlakte, het gebied tussen de Alpen en de Adriatische zee, wordt veel rijst verbouwd. Dit is het belangrijkste rijstproductie gebied van Europa. Pas als je zuidelijker in Italië komt, staan er meer pasta’s dan risotto’s op het menu.

Iedere regio heeft een eigen pasta

Bologna is de hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Zoals de naam al een beetje aangeeft, komt hier het misschien wel bekendste pasta recept vandaan, namelijk Pasta alla Bolognese. In Bologna wordt het maken van deze pasta tot ware kunst verheven en (in tegenstelling tot hoe dit gerecht in Nederland wordt gemaakt) is het hier een ware dagtaak.

Ga je iets meer naar het zuiden in Italië kom je in de regio Lazio terecht. Deze regio is verantwoordelijk voor de klassieke pasta recepten Spaghetti alla Carbonara en Bucatini all’Amatriciana. De Spaghetti alla Carbonara staat ook in Nederland veelvuldig op het menu en wordt gemaakt met spek, kaas en rauwe eieren. Vooral het laatste ingrediënt maakt het voor veel mensen een uitdaging aangezien het bij dit gerecht de kunst is om de eieren niet te laten stollen. Het recept voor pasta all’Amatriciana heeft tomatensaus en spek in de hoofdrol.

Helemaal in het zuiden van Italië zijn natuurlijk ook pasta recepten ontwikkeld hoewel deze bij ons al wat minder bekend zijn. Desalniettemin zijn deze pasta’s ook verrukkelijk. Denk daarbij aan de Spaghetti alla Puttanesca uit Napels of de Orecchiete con Cimi di Rapa uit Puglia. Pastaalla Norma heeft zijn oorsprong in Sicilië. Zo heeft Iedere regio zijn eigen pasta recept

Pasta kan altijd

Over smaak valt niet te twisten en dat geldt zeker ook voor pasta’s. De een houdt van een pasta met een stevige vleessaus, zoals de Bolognaise de ander heeft liever een goed gevulde vega ravioli of een overheerlijke pasta met alleen wat zelfgemaakte pesto. Naar welk pasta recept je voorkeur ook uitgaat, over één ding zijn we het allemaal eens, pasta is heerlijk, makkelijk en kan altijd. Eet smakelijk!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!