Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Goed gekruide Indiase Biryani met kip

Biryani is een stoofpotje waarbij rijst bovenop het vlees mee wordt gestoofd.
Gekruide biryani

Biryani is een stoofpotje waarbij rijst bovenop het vlees mee wordt gestoofd. Dit Biryani recept is gemaakt met kip en heel veel kruiden en is erg eenvoudig om zelf te maken.

Je moet niet schrikken van de hoeveelheid kruiden die nodig zijn voor Biryani. Door de combinatie van alle kruiden, is er een balans tussen gekruid en licht pittig. De heerlijke geuren die je huis zullen vervullen zijn niet te weerstaan. Toch moet je met Biryani geduld hebben, maar dat is het zeker waard! Dit recept voor Biryani zie je voornamelijk in de restaurants van India en is een erg populair gerecht in India. Dit gerecht is geschikt voor 4 personen

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Biryani is een stoofpotje waarbij rijst bovenop het vlees mee wordt gestoofd. Dit Biryani recept is gemaakt met kip en heel veel kruiden en is erg eenvoudig om zelf te maken.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd15 minKooktijd3 uurTotale tijd3 uur 15 min

 2 kruidnagels
 2 groene kardemonpeulen
 1 kaneelstokje
 1 tl zwart mosterdzaad
 1 el garam massala
 1 tl gemalen chilipoeder
 0,50 tl komijnpoeder
 1 mespuntje asafoutida
 1 stuk gember ter grootte van je duim
 3 tenen knoflook
 8 kipdrumsticks
 400 g basmatirijst
 1 el ghee of een scheut zonnebloemolie
 1 witte ui
 4 grote rijpe tomaten
 zout en peper

1

Zet een pan op middelhoog vuur en voeg olie toe. Braad als eerste alle drumsticks goedbruin aan alle kanten. Zet nu de drumsticks apart.

2

Rasp de gember en knoflook zo fijn mogelijk. Als je het makkelijker wilt maken, kun je ook een eetlepel geraspte knoflook- en gemberpasta gebruiken.

3

snijd de ui in halve ringen. En zet een pan op middelhoog vuur.

4

Voeg de ghee of zonnebloemolie toe en fruit hierin de ui met de knoflook- gemberpasta. Dit doe je voor ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes. Draai nu het vuur laag en voeg alle kruiden toe. Bak deze op laag vuur mee en blijf goed roeren voor 5 tot 10 minuten. Let hierbij op dat je de kruiden niet aan laat branden.

5

oeg dan de kip en tomatenblokjes toe aan de pan en bak deze even mee. Voeg vervolgens 400 milliliter water toe en zet het vuur op laag- tot middelhoog vuur en plaats de deksel half op de pan. Dit geheel laat je stoven tot de kip gaar is of tot het vlees zacht is, wat ongeveer 2 tot 3 uur duurt. Mocht het vocht te ver zijn ingekookt voeg je water toe.

6

Spoel ondertussen de rijst goed en week deze voor minimaal 20 minuten. Op deze wijze is de rijst sneller gaar en blijft de korrel mooi.

7

Zet nu een pan water op en breng deze aan de kook. Voeg zout toe aan de pan en kook de rijst voor 5 tot 7 minuten.

8

Giet vervolgens de rijst af en spoel deze koud en laat even staan, indien je kip nog niet gaar zijn. Zodra de kip gaar is, leg je de rijst bovenop de kip en laat je de rijst meestoven voor 10 minuten.

9

oordat je de rijst toevoegt moet er genoeg stoofvocht in de pan zitten. De rijst neemt nog een deel van het vocht op, waardoor er kans is dat de kip aanbrand.

Ingrediënten

 2 kruidnagels
 2 groene kardemonpeulen
 1 kaneelstokje
 1 tl zwart mosterdzaad
 1 el garam massala
 1 tl gemalen chilipoeder
 0,50 tl komijnpoeder
 1 mespuntje asafoutida
 1 stuk gember ter grootte van je duim
 3 tenen knoflook
 8 kipdrumsticks
 400 g basmatirijst
 1 el ghee of een scheut zonnebloemolie
 1 witte ui
 4 grote rijpe tomaten
 zout en peper

Instructies

1

Zet een pan op middelhoog vuur en voeg olie toe. Braad als eerste alle drumsticks goedbruin aan alle kanten. Zet nu de drumsticks apart.

2

Rasp de gember en knoflook zo fijn mogelijk. Als je het makkelijker wilt maken, kun je ook een eetlepel geraspte knoflook- en gemberpasta gebruiken.

3

snijd de ui in halve ringen. En zet een pan op middelhoog vuur.

4

Voeg de ghee of zonnebloemolie toe en fruit hierin de ui met de knoflook- gemberpasta. Dit doe je voor ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes. Draai nu het vuur laag en voeg alle kruiden toe. Bak deze op laag vuur mee en blijf goed roeren voor 5 tot 10 minuten. Let hierbij op dat je de kruiden niet aan laat branden.

5

oeg dan de kip en tomatenblokjes toe aan de pan en bak deze even mee. Voeg vervolgens 400 milliliter water toe en zet het vuur op laag- tot middelhoog vuur en plaats de deksel half op de pan. Dit geheel laat je stoven tot de kip gaar is of tot het vlees zacht is, wat ongeveer 2 tot 3 uur duurt. Mocht het vocht te ver zijn ingekookt voeg je water toe.

6

Spoel ondertussen de rijst goed en week deze voor minimaal 20 minuten. Op deze wijze is de rijst sneller gaar en blijft de korrel mooi.

7

Zet nu een pan water op en breng deze aan de kook. Voeg zout toe aan de pan en kook de rijst voor 5 tot 7 minuten.

8

Giet vervolgens de rijst af en spoel deze koud en laat even staan, indien je kip nog niet gaar zijn. Zodra de kip gaar is, leg je de rijst bovenop de kip en laat je de rijst meestoven voor 10 minuten.

9

oordat je de rijst toevoegt moet er genoeg stoofvocht in de pan zitten. De rijst neemt nog een deel van het vocht op, waardoor er kans is dat de kip aanbrand.

Goed gekruide Indiase Biryani met kip

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.