Een bisque is een schaaldierensoep gemaakt op basis van bijvoorbeeld garnalen, langoustines en kreeft. Sommige mensen verwarren bisque met vissoep. Echter, doordat een bisque een andere basis heeft en doordat het gemaakt is op basis van schaaldieren is de smaak van bisque net even anders dan de smaak van bouillabaisse of vissoep. De soep heeft een zeer verfijnde smaak en je kunt het gebruiken zowel als een voorgerecht als een hoofdgerecht serveren. Een bisque kun je vullen met verschillende typen vis of schaal- of schelpdieren die je zelf vindt, zodat deze goed gevuld en aangepast is naar jouw smaak.
Een lekkere bisque maken met schaaldieren
Dit recept voor bisque is op basis van een combinatie van kreeft en garnalendoppen. Bij sommige visboeren kun je enkel de schalen bestellen van de kreeften, waardoor je behoorlijk kunt besparen op de prijs. Ook kun je soepkreeften of bevroren kreeften gebruiken voor de vissoep. De garnalendoppen zijn zeer goedkoop en geven zeer veel smaak af. Het voordeel van garnalendoppen is daarnaast dat je ze kunt bewaren in de vriezer en dat je ze in de toekomst kunt gebruiken voor verschillende bereidingen zoals het maken van een heerlijke schaaldierensaus. Dit recept voor bisque is geschikt voor 4 personen.
De soep heeft een zeer verfijnde smaak en je kunt het gebruiken zowel als een voorgerecht als een hoofdgerecht serveren.
Maak de ui, wortel, prei en knoflook schoon. Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de wortel en prei in halve ringen. Snijd ten slotte de venkel doormidden en snijd deze in kwart ringen van maximaal 1 centimeter dik.
Zet nu een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe en fruit de knoflook en ui voor ongeveer 5 minuten
Voeg de wortel, prei, venkel, laurierblad en zwarte peperkorrels toe aan de pan en bak dit eveneens 5 minuten mee.
Voeg nu de kreeftenschalen en garnalendoppen toe en zet deze kort aan. Draai het vuur iets lager en ontzuur de tomatenpuree in 5 tot 10 minuten.
Blus het geheel af met de cognac en voeg vervolgens de visbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Kook het geheel voor 45 minuten.
Zeef de soep en breng de soep op smaak met zout en peper. Voeg een scheut kookroom toe voor een extra romige smaak.
Snijd ten slotte de visfilet in blokjes. Breng de soep nogmaals aan de kook en voeg dan de gamba’s, garnalen en visfilet toe aan de soep.
Zodra de vis en garnalen gaar zijn, kun je de soep uitschenken aan tafel. Garneer de soep met wat zeekraal en/ of dungesneden bieslook.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Maak de ui, wortel, prei en knoflook schoon. Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de wortel en prei in halve ringen. Snijd ten slotte de venkel doormidden en snijd deze in kwart ringen van maximaal 1 centimeter dik.
Zet nu een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe en fruit de knoflook en ui voor ongeveer 5 minuten
Voeg de wortel, prei, venkel, laurierblad en zwarte peperkorrels toe aan de pan en bak dit eveneens 5 minuten mee.
Voeg nu de kreeftenschalen en garnalendoppen toe en zet deze kort aan. Draai het vuur iets lager en ontzuur de tomatenpuree in 5 tot 10 minuten.
Blus het geheel af met de cognac en voeg vervolgens de visbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Kook het geheel voor 45 minuten.
Zeef de soep en breng de soep op smaak met zout en peper. Voeg een scheut kookroom toe voor een extra romige smaak.
Snijd ten slotte de visfilet in blokjes. Breng de soep nogmaals aan de kook en voeg dan de gamba’s, garnalen en visfilet toe aan de soep.
Zodra de vis en garnalen gaar zijn, kun je de soep uitschenken aan tafel. Garneer de soep met wat zeekraal en/ of dungesneden bieslook.
Tomatenpuree?
En maak ingrediënten lijst compleet ook met garnering
Verder een geweldig recept
Potver wat is afval lekker!!!
Hey Cor,
Bedankt voor de tip. Ik pas het aan. Goed om te horen dat de soep beviel!