Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Overheerlijke snelle bisque

De soep heeft een zeer verfijnde smaak en je kunt het gebruiken zowel als een voorgerecht als een hoofdgerecht serveren.
bisque

Een bisque is een schaaldierensoep gemaakt op basis van bijvoorbeeld garnalen, langoustines en kreeft. Sommige mensen verwarren bisque met vissoep. Echter, doordat een bisque een andere basis heeft en doordat het gemaakt is op basis van schaaldieren is de smaak van bisque net even anders dan de smaak van bouillabaisse of vissoep. De soep heeft een zeer verfijnde smaak en je kunt het gebruiken zowel als een voorgerecht als een hoofdgerecht serveren. Een bisque kun je vullen met verschillende typen vis of schaal- of schelpdieren die je zelf vindt, zodat deze goed gevuld en aangepast is naar jouw smaak.

Een lekkere bisque maken met schaaldieren

Dit recept voor bisque is op basis van een combinatie van kreeft en garnalendoppen. Bij sommige visboeren kun je enkel de schalen bestellen van de kreeften, waardoor je behoorlijk kunt besparen op de prijs. Ook kun je soepkreeften of bevroren kreeften gebruiken voor de vissoep. De garnalendoppen zijn zeer goedkoop en geven zeer veel smaak af. Het voordeel van garnalendoppen is daarnaast dat je ze kunt bewaren in de vriezer en dat je ze in de toekomst kunt gebruiken voor verschillende bereidingen zoals het maken van een heerlijke schaaldierensaus. Dit recept voor bisque is geschikt voor 4 personen.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

De soep heeft een zeer verfijnde smaak en je kunt het gebruiken zowel als een voorgerecht als een hoofdgerecht serveren.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd20 minKooktijd45 minTotale tijd1 hr 5 min

 200 g kreeftenschalen
 200 g garnalendoppen
 1 wortel
 20 gamba's
 120 g Hollandse garnalen
 250 g visfilet naar keuze
 3 el tomatenpuree
 1 ui
 2 tenen knoflook
 1 prei
 0,50 venkel
 1,50 l visbouillon
 1 scheut kookroom
 1 flinke scheut cognac
 3 el olijfolie
 1 laurierblad
 4 peperkorrels

1

Maak de ui, wortel, prei en knoflook schoon. Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de wortel en prei in halve ringen. Snijd ten slotte de venkel doormidden en snijd deze in kwart ringen van maximaal 1 centimeter dik.

2

Zet nu een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe en fruit de knoflook en ui voor ongeveer 5 minuten

3

Voeg de wortel, prei, venkel, laurierblad en zwarte peperkorrels toe aan de pan en bak dit eveneens 5 minuten mee.

4

Voeg nu de kreeftenschalen en garnalendoppen toe en zet deze kort aan. Draai het vuur iets lager en ontzuur de tomatenpuree in 5 tot 10 minuten.

5

Blus het geheel af met de cognac en voeg vervolgens de visbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Kook het geheel voor 45 minuten.

6

Zeef de soep en breng de soep op smaak met zout en peper. Voeg een scheut kookroom toe voor een extra romige smaak.

7

Snijd ten slotte de visfilet in blokjes. Breng de soep nogmaals aan de kook en voeg dan de gamba’s, garnalen en visfilet toe aan de soep.

8

Zodra de vis en garnalen gaar zijn, kun je de soep uitschenken aan tafel. Garneer de soep met wat zeekraal en/ of dungesneden bieslook.

Ingrediënten

 200 g kreeftenschalen
 200 g garnalendoppen
 1 wortel
 20 gamba's
 120 g Hollandse garnalen
 250 g visfilet naar keuze
 3 el tomatenpuree
 1 ui
 2 tenen knoflook
 1 prei
 0,50 venkel
 1,50 l visbouillon
 1 scheut kookroom
 1 flinke scheut cognac
 3 el olijfolie
 1 laurierblad
 4 peperkorrels

Instructies

1

Maak de ui, wortel, prei en knoflook schoon. Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de wortel en prei in halve ringen. Snijd ten slotte de venkel doormidden en snijd deze in kwart ringen van maximaal 1 centimeter dik.

2

Zet nu een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe en fruit de knoflook en ui voor ongeveer 5 minuten

3

Voeg de wortel, prei, venkel, laurierblad en zwarte peperkorrels toe aan de pan en bak dit eveneens 5 minuten mee.

4

Voeg nu de kreeftenschalen en garnalendoppen toe en zet deze kort aan. Draai het vuur iets lager en ontzuur de tomatenpuree in 5 tot 10 minuten.

5

Blus het geheel af met de cognac en voeg vervolgens de visbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Kook het geheel voor 45 minuten.

6

Zeef de soep en breng de soep op smaak met zout en peper. Voeg een scheut kookroom toe voor een extra romige smaak.

7

Snijd ten slotte de visfilet in blokjes. Breng de soep nogmaals aan de kook en voeg dan de gamba’s, garnalen en visfilet toe aan de soep.

8

Zodra de vis en garnalen gaar zijn, kun je de soep uitschenken aan tafel. Garneer de soep met wat zeekraal en/ of dungesneden bieslook.

Overheerlijke snelle bisque

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier