Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Blancheren

blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen enkele minuten gekookt worden. Door de korte bereidingstijd blijven smaak en voedingsstoffen bewaard en blijven de groenten ook mooi van kleur. Groenten worden vaak geblancheerd om vervolgens in te vriezen of om ze daarna nog te wokken of te gebruiken in een salade. Koolsoorten worden geblancheerd om hun bittere smaak kwijt te raken.

Tomaten blancheer je om makkelijk het velletje eraf te kunnen halen (tomaten ontvellen oftewel pliceren.

Wat is blancheren

Bij blancheren kook je groenten zoals sperziebonen, snijbonen, broccoli, worteltjes ect in ruim kokend water voor enkele minuten. Breng eerst een pan met ruim water aan de kook en voeg dan de schoongemaakte groenten toe, breng de pan met water daarna weer aan de kook.

Zorg dat je kleine hoeveelheden groenten tegelijk in de pan doet anders koelt het water teveel af en duurt het te lang voordat het water weer kookt. Laat sperziebonen dan een minuut of 3-4 koken snijbonen kunnen iets korter en worteltjes afhankelijk van de dikte 1-2 minuutjes langer. Zet een bak met (ijs) koud water naast de pan met groenten en schep de groenten met een schuimspaan uit de pan in de bak met koud water. Zo “schrikt”de groente en stopt het kookproces direct. Vooral bij groene groenten zal dan de groene kleur mooi groen blijven.

Groenten blancheren en invriezen

Groenten die je in wil vriezen kun je het beste even blancheren. Laat de groenten dan goed uitlekken op een vergiet en verdeel de groenten daarna in afgesloten diepvriesbakjes en vries in. De meeste groenten kun je uit de diepvries direct opzetten met koud water en gewoon aan de kook brengen met wat zout tot de gewenste gaarheid.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!