Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Blind bakken

blind bakken

Het blind bakken van een bodem wat houd het precies in en waarom zou je een bodem blind bakken? Voor veel (hartige) taarten zal het eindresultaat beter zijn als je de bodem eerst blind bakt, denk aan een taart waarbij de vulling niet gebakken hoeft te worden, of waarbij de vulling eerder klaar is dan de bodem.

Door het blind bakken van een bodem bij een hartige taart voorkom je dat je een zompige bodem krijgt, zeker als je een taart wil bakken met een natte vulling. Door de bodem eerst blind te bakken krijg je een lekkere krokante bodem.

Welke vulling voor blind bakken

Je kunt verschillende vullingen gebruiken als je een bodem blind gaat bakken, je kunt bv spliterwten of rauwe bruine bonen (of andere rauwe peulvruchten) gebruiken, rauwe rijst word ook wel gebruikt maar ook de speciaal hiervoor gemaakte keramische blindbakbonen worden veel gebruikt. Deze schaf je 1x aan en kun je daarna steeds opnieuw gebruiken.

Hoe werkt het blind bakken

Rol eerst je deeg uit tot de gewenste dikte, bekleed hier de ingevette bakvorm mee. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bedek het deeg daarna met een laagje bakpapier. Op het bakpapier leg je nu de blindbak vulling (keramische blindbak bonen, rijst of spliterwten ect) en dan bak je de bodem zoals aangegeven in het recept. Heb je geen recept verwarm dan de oven voor op 180-200 graden en bak de bodem dan ongeveer 10-15 minuten. Haal de vulling en het bakpapier dan weg en bak eventueel nog 5 minuten zonder vulling. Dit hangt af of je de bodem gaat gebruiken voor een taart waarbij de vulling al dan niet ook nog gebakken moet worden.

Waarom eerst blind bakken

Het blind bakken kan verschillende functies hebben.

  • Het zorgt ervoor dat je een knapperige niet zompige bodem krijgt, als je een natte vulling gebruikt trekt anders het vocht in het deeg.
  • De vulling hoeft korter gebakken te worden dan de bodem, door dan de bodem eerst bv 10 minuten blind te bakken zijn straks zowel de bodem als de vulling tegelijk gaar
  • De vulling hoeft helemaal niet gebakken te worden, je bakt de bodem dan helemaal gaar, laat het deeg afkoelen en vult deze na het afkoelen met een vulling

blind bakken

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!