Er is weinig lekkerder dan brownies met zachte warme gesmolten chocola of caramel vanbinnen. We kennen natuurlijk al de lavacakes met gesmolten chocola. Een op en top verwennerij voor de echte chocoholic. Maar brownies met gesmolten caramel doen daar nog een schepje bovenop. Onovertroffen genieten! Combineer de brownie bijvoorbeeld met frambozen sorbetijs, sinaasappelijs of walnotenijs. Een goede brownie bakken, valt echter lang niet mee. Je moet echt het goede recept hebben voor de juiste consistentie. De perfecte brownie is namelijk smeuïg en stevig tegelijk. Wie wel eens bij Harrods in London is geweest, weet hoe zo’n echte brownie smaakt. Vandaag geven we je het lekkerste brownie recept met gesmolten caramel en wat tips voor de perfecte brownie.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Doe de chocolade en boter in een vuurvaste kom op sudderend water au bain marie en smelt de chocolade tot een glad mengsel.
Klop in een kom de eieren, suiker en vanille tot een dik mengsel en roer de afgekoelde chocolade er beetje bij beetje door.
Zeef de bloem boven dit mengsel en voeg een snufje zout toe.
Hak de pecannoten in stukjes en voeg deze toe aan het deeg.
Vet de vierkante bakvorm van 23 centimeter in met boter en plaats de helft van het deeg in de vorm.
Plaats de helft van de karamel op het deeg en doe vervolgens de rest van het deeg in de vorm. Voeg daarna de rest van de karamel toe op de bovenzijde. Meng de caramel met een vork een beetje door het beslag.
Bak de brownies nu 20-25 minuten bakken in het midden van de oven. Laat deze afkoelen en haal de brownie daarna uit de vorm.
Plaats de kristalsuiker en 2 el water in een kleine steelpan op een laag vuur en laat dit oplossen.
Breng dit aan de kook en laat dit inkoken tot een bruine caramel.
Haal de pan van het vuur en roer dit tot een glad mengsel met de boter, slagroom en lichtbruine basterdsuiker.
Zet de pan even terug op laag vuur en laar een paar minuten sudderen tot de karamel dik en stroperig is.
Haal van het vuur en roer er het fijn gestampte zout door. Laat het daarna even afkoelen in een kom.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Doe de chocolade en boter in een vuurvaste kom op sudderend water au bain marie en smelt de chocolade tot een glad mengsel.
Klop in een kom de eieren, suiker en vanille tot een dik mengsel en roer de afgekoelde chocolade er beetje bij beetje door.
Zeef de bloem boven dit mengsel en voeg een snufje zout toe.
Hak de pecannoten in stukjes en voeg deze toe aan het deeg.
Vet de vierkante bakvorm van 23 centimeter in met boter en plaats de helft van het deeg in de vorm.
Plaats de helft van de karamel op het deeg en doe vervolgens de rest van het deeg in de vorm. Voeg daarna de rest van de karamel toe op de bovenzijde. Meng de caramel met een vork een beetje door het beslag.
Bak de brownies nu 20-25 minuten bakken in het midden van de oven. Laat deze afkoelen en haal de brownie daarna uit de vorm.
Plaats de kristalsuiker en 2 el water in een kleine steelpan op een laag vuur en laat dit oplossen.
Breng dit aan de kook en laat dit inkoken tot een bruine caramel.
Haal de pan van het vuur en roer dit tot een glad mengsel met de boter, slagroom en lichtbruine basterdsuiker.
Zet de pan even terug op laag vuur en laar een paar minuten sudderen tot de karamel dik en stroperig is.
Haal van het vuur en roer er het fijn gestampte zout door. Laat het daarna even afkoelen in een kom.
Notes
Tips om de perfecte brownies te bakken
- Wanneer je brownies gaat bakken, dan wil je graag een compact deeg. Zorg er daarom voor dat je het deeg niet te luchtig klopt. Mix op de laagste stand of roer met een spatel.
- Hoe weet je of de brownie gaar is? De bovenkant moet krokant zijn en wanneer je de brownie schudt, dan beweegt hij niet.
- Kun je een brownie invriezen? Ja, dat kan zeker. Verpak de brownies in luchtdichte diepvrieszakken. Zo kun je ze tot wel 3 maanden bewaren.
- Je kunt de brownies ook zonder chocolade of met cacao bakken. Dan heb je een gewoon normaal deeg.
- Jamie Olivers favoriete recept is met biologische rauwe cacao, zure kersen en gehakte noten. Ook een heerlijke combinatie!
Het recept is niet helemaal duidelijk en de karamel moesten we meer water bij doen want anders werkte het niet