Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Buiten koken

Dit zijn de lekkerste groente recepten voor op de bbq

Aangezien steeds meer mensen zo de tuin inrichten dat ze ook buiten kunnen koken, wordt het ook steeds leuker om met originele gerechten te komen. Vroeger werd eigenlijk alleen de barbecue in de tuin aangestoken en vaak zelfs alleen met lekker weer. Vandaag de dag zien we hele overdekte buitenkeukens, wat veel perspectieven biedt.

Losse kooktoestellen

Behalve de complete vaste buitenkeukens zijn er ook nog tal van andere kooktoestellen die los in de tuin worden geplaatst. Denk aan de Green Egg of de grillplaat. Hou er wel rekening mee dat je al deze spullen na gebruik weer droog en veilig opbergt. Zo voorkom je ook diefstal. Alles wat vastzit aan je huis, zoals de regenpijp, het dak, de vaste buitenkeuken valt over het algemeen onder de opstalverzekering. Wat los zit kan eventueel onder de inboedelverzekering vallen. De inboedel en opstalverzekering vergelijken om te kijken hoe het precies geregeld is en waar je goedkoper uit bent, is altijd verstandig.

Open pan

Als we het hebben over losse kooktoestellen, dan is bijvoorbeeld de heksenketel een leuk voorbeeld. Hier kun je natuurlijk heerlijke glühwein in maken, maar ook een originele Hongaarse goulash of goulashsoep. Ook door de herders in de 17e eeuw werd de goulashsoep in een open pan boven het vuur gemaakt. Zo konden ze gelijk een oogje op de kudde houden. In de tuin is er geen kudde, maar het is wel een leuke optie om tijdens het koken contact met de visite te houden.

Haarden en ovens

Wist je dat er ook tuinhaarden zijn waarin je gewoon een pizza kunt bereiden? De tuinhaard is dan niet alleen een warmtebron voor de frisse avonden, maar ook gelijk een kooktoestel. Je kunt zelfs vlees- en visgerechten in sommige vuurhaarden klaarmaken. Natuurlijk kun je ook een speciale pizzaoven in de tuin zetten. Dat hoeft niet zo’n originele grote houtgestookte pizzaoven te zijn; ze zijn er tegenwoordig ook in een kleinere uitvoering. Hier heb je verschillende keuzes in, sommige worden op houtpellets gestookt en andere weer op hout en houtskool. Bij bepaalde modellen kan de speciale pizzaoven ook op de gasbrander worden aangesloten.

Vuurton

Wat je ook steeds meer ziet is de vuurton. Ook deze is eigenlijk bedoeld om wat extra warmte te bieden, maar door er een gietijzeren grillplaat aan te bevestigen, kun je er ook een barbecue van maken. Doordat het eten niet door het rooster kan vallen, kan er creatiever mee gekookt worden. Shoarmavlees, kleine reepjes groente, een eitje klutsen, het kan er allemaal op. Zo’n rand rondom de vuurton ziet er met al dat verschillende voedsel ook nog eens zeer aantrekkelijk uit.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!