Butter chicken, of boterkip, is een gerecht uit Noord-India. Het is ook een van mijn favoriete recepten om te maken als ik een Indiase rijsttafel op tafel zet. In India wordt dit gerecht ook wel murgh makhani genoemd. Het is een van de meest geliefde gerechten en wordt ook wel in veel Indiase restaurants verkocht als de befaamde butter chicken. Het recept voor boterkip is niet heel erg moeilijk, je hebt echter wel een flinke kruidenkast nodig. Een goed gevulde kruidenkast is altijd een goede investering. De kruiden bederven vrijwel niet en als je omrekent hoeveel je nodig hebt voor een gemiddeld recept. Het recept kun je maken met een pan, maar ook met een slowcooker. Let er wel op dat je de kip goed marineert en dan pas toevoegt aan de slowcooker. Dit is belangrijk voor het beste eindresultaat.
In deze koopgids
Tips bij het verder ontwikkelen van je eigen butter chicken recept
Dit recept is een basis die je kunt gebruiken om butter chicken te maken. Zo heeft ook iedere familie hun eigen recept voor murgh makhani. Je kunt eventueel ook andere kruiden toevoegen aan dit recept voor boterkip. Denk bijvoorbeeld aan kardemonpeulen, peperkorrels of mosterdzaad. Wat je ook kunt doen is andere gemalen kruiden toevoegen. Wil je het pittiger? Voeg dat bijvoorbeeld meer chilipoeder toe. Wil je het recept voor boterkip complexer maken? Voeg dan een mespuntje asafoetida toe. Let er wel op dat je nooit teveel van gebruikt. Dit ingrediënt is erg sterk en moet dus met mate worden gebruikt. Ook kun je dit Indiase recept vegetarisch maken. Dit kunt bijvoorbeeld doen door vegetarische kipstukjes toe te voegen of een andere vleesvervanger. Ook kun je paneer gebruiken als vleesvervanger dit butter chicken recept.
Aandachtspunten bij dit Indiase boterkip recept
Het belangrijkste waar je op moet letten bij dit recept voor butter chicken is dat de kruiden niet aan mogen branden. Dit verpest de murgh makhani, doordat je iets bitters proeft in de saus. Mocht het gebeuren dat de kruiden aanbranden, begin dan opnieuw. Door de kruiden te myoteren of laag vuur komen alle smaken vrij, zonder de kruiden aanbranden. Let er dan slotte ook op om roomboter te gebruiken en niet margarine. Margarine geeft namelijk een andere smaak af en kan ervoor zorgen dat de saus gaat schiften.
Butter chicken, of boterkip, is een gerecht uit Noord-India. Het is ook een van mijn favoriete recepten om te maken als ik een Indiase rijsttafel op tafel zet.
Maak als eerste de marinade. Doe de komijn, koriander en kruidnagels even roosteren in de pan. Maal het vervolgens fijn met een vijzel.
Voeg vervolgens een 0,5 theelepel kurkuma, paprikapoeder, chilipoeder, zout toe aan de kruidenmix.
Meng dit met de yoghurt, 10 gram gember en de knoflookteen. Snijd de kip in blokjes en marineer het vlees hierin voor vier tot twaalf uur.
Maak vervolgens de saus. Fruit de uien voor 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens 20 gram geraspte gember toe en 3 gehakte knoflooktenen. Draai het vuur laag en fruit dit door voor 4 minuten, terwijl je regelmatig roert.
Voeg de tomatenpuree, suiker, tomaten en zout toe aan de pan en gaar dit door voor vijf minuten.
Blus af met 100 milliliter water en stoof dit op middelhoog vuur voor 10 minuten. Voeg in de laatste twee minuten de kookroom toe.
Zodra de saus klaar is doe je deze pureren in een blender of met een staafmixer.
Zet een grillpan op hoog vuur en spies ondertussen de kip op een stokje. Gril het vlees voor vijf minuten, totdat het vlees een kleurtje krijgt en gaar is. Zet de saus op het vuur en voeg de boter toe aan de saus. Voeg de kip toe aan de pan en roer goed door. Serveer dit met rijst en/ of naanbrood.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Maak als eerste de marinade. Doe de komijn, koriander en kruidnagels even roosteren in de pan. Maal het vervolgens fijn met een vijzel.
Voeg vervolgens een 0,5 theelepel kurkuma, paprikapoeder, chilipoeder, zout toe aan de kruidenmix.
Meng dit met de yoghurt, 10 gram gember en de knoflookteen. Snijd de kip in blokjes en marineer het vlees hierin voor vier tot twaalf uur.
Maak vervolgens de saus. Fruit de uien voor 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens 20 gram geraspte gember toe en 3 gehakte knoflooktenen. Draai het vuur laag en fruit dit door voor 4 minuten, terwijl je regelmatig roert.
Voeg de tomatenpuree, suiker, tomaten en zout toe aan de pan en gaar dit door voor vijf minuten.
Blus af met 100 milliliter water en stoof dit op middelhoog vuur voor 10 minuten. Voeg in de laatste twee minuten de kookroom toe.
Zodra de saus klaar is doe je deze pureren in een blender of met een staafmixer.
Zet een grillpan op hoog vuur en spies ondertussen de kip op een stokje. Gril het vlees voor vijf minuten, totdat het vlees een kleurtje krijgt en gaar is. Zet de saus op het vuur en voeg de boter toe aan de saus. Voeg de kip toe aan de pan en roer goed door. Serveer dit met rijst en/ of naanbrood.
Geef een reactie