Cakebeslag is makkelijk te maken en heeft in basis maar 4 ingrediënten aangevuld met wat smaakstoffen naar wens. Er zijn 2 soorten cakebeslag bereidingen, de koude bereiding en de warme bereiding. De makkelijkste en meest gebruikte is gewoon de koude cakebeslag bereiding.
In deze koopgids
Cakebeslag koude bereiding
Cakebeslag word meestal op de koude manier gemaakt. Bij de koude bereiding van cakebeslag worden de ingrediënten gewoon op kamertemperatuur gemengd. Als je garnituur zoals bv rozijntjes door je cakebeslag wil doen moet je ook de koude bereiding aanhouden want bij cakebeslag die met de warme bereiding is gemaakt zal de vulling naar beneden zakken.
Cakebeslag warme bereiding
Bij cakebeslag gemaakt met de warme bereiding worden de suiker met de eieren au bain marie opgeklopt tot 37 graden celcius en vervolgens luchtig geklopt. Dan word er gesmolten warme boter al kloppend bijgegoten en daarna de bloem erdoorheen gespateld. Je krijgt door deze warme bereiding een heel luchtige cake. Deze cake is niet geschikt om er garnituur aan toe te voegen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakeblik in met wat boter en bestuif met wat bloem zodat de cake straks niet blijft plakken.
Doe de boter in een beslagkom samen met de suiker en de citroenrasp tot een luchtig geheel, je zal zien dat hoe langer je klopt de boter witter wordt.
Meng dan al kloppen 1 voor 1 de eieren erdoor tot deze opgenomen zijn en spatel of roer dan de bloem erdoor.
Giet het cakebeslag nu in het cakeblik en zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50 minuten.
Controleer of de cake gaar is door er in het midden met een lange sateprikker in te prikken, komt deze er droog en zonder beslag er weer uit dan is de cake gaar, bak anders nog iets langer.
Laat daarna de cake 10 minuten afkoelen in het blik en stort deze dan op een taartrooster om verder af te koelen..
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakeblik in met wat boter en bestuif met wat bloem zodat de cake straks niet blijft plakken.
Doe de boter in een beslagkom samen met de suiker en de citroenrasp tot een luchtig geheel, je zal zien dat hoe langer je klopt de boter witter wordt.
Meng dan al kloppen 1 voor 1 de eieren erdoor tot deze opgenomen zijn en spatel of roer dan de bloem erdoor.
Giet het cakebeslag nu in het cakeblik en zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50 minuten.
Controleer of de cake gaar is door er in het midden met een lange sateprikker in te prikken, komt deze er droog en zonder beslag er weer uit dan is de cake gaar, bak anders nog iets langer.
Laat daarna de cake 10 minuten afkoelen in het blik en stort deze dan op een taartrooster om verder af te koelen..
Cake vullingen
- Het basiscake beslag kun je gebruiken om af te wisselen met vullingen. Meng eens wat gedroogde stukjes fruit aan het cakebeslag toe zoals rozijnen of gedroogde abrikoos of stukjes dadel.
- Voeg stukjes appel en een snuf kaneel toe aan het beslag voor een appelcake
- Hak wat pure chocolade en meng dit door het beslag
- Voeg de rasp van een sinaasappel door het cakebeslag
- Meng wat grof gehakte walnoten, hazelnoten of pecan noten door het beslag of een combinatie van verschillende noten voor een notencake.
Cake bewaren
Een vers gebakken cake kun je wel een dag of 5 bewaren. Verpak de cake in een luchtdichte trommel, huishoudfolie of aluminiumfolie of eventueel in een luchtdichte trommel. Bewaar de cake niet in de koelkast, dan word de cake erg droog.
Cake invriezen
Cake kun je in zijn geheel of in plakjes invriezen. Pak elke plak afzonderlijk in als je de cake per plakje uit de diepvries wil halen of leg tussen elke plak een stukje bakpapier zodat de plakjes cake niet tegen elkaar aan gaan plakken.
Laat de cake afgedekt met huishoudfolie ontdooien en op kamertemperatuur komen voor je de cake eet.
DE cake is goed gelukt