Luchtige chocolademousse met Baileys

Printen

Luchtige chocolademousse met Baileys

luchtige chocolademousse

Chocolademousse is simpelweg heerlijk. Het is luchtig, het is hartig en bovenal erg smaakvol. In de supermarkt liggen verschillende soorten chocolademousse. Vaak zijn deze niet luchtig genoeg, of niet sterk genoeg van smaak. Het is daarom leuk om chocolademousse zelf te maken. Zo kun je eenvoudig zelf bepalen hoe zoet en hoe luchtig jouw chocolademousse is. Om de chocolademousse een extra kick te geven zit er ook nog Baileys bij.

Dit recept is gebaseerd op 5 componenten: pure chocolade, suiker, eiwit en room. De eiwitten zorgen er namelijk voor dat de mousse luchtig en stevig blijft. Hierdoor is de kans kleiner dat het recept mislukt. Door de hoeveelheid suiker in dit chocolademousse recept, is het aan te raden om pure chocolade te gebruiken. Als je in dit geval witte- of melkchocolade gebruikt, wordt de chocolademousse snel te zoet. Ofwel de pure chocolade wordt erg zacht van smaak en verliest dus zijn kenmerkende bitterheid. Het hoeft niet meteen de meest pure chocolade te zijn die er is. Het volstaat al om simpele pure couverturechocolade te gebruiken. Couverturechocolade is chocolade, waaraan cacaoboter is toegevoegd. Hierdoor smelt deze chocolade makkelijker dan de normale repen in de supermarkt.

Variatie- en chocolade tips

Je kunt ook andere soorten likeur toevoegen aan de chocolademousse. Andere lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld met: Amaretto, Grand Marnier en Cognac. De chocolade kun je het beste “au bain-marie” smelten. In dit geval zet je een pan met een laagje water op en plaats je hierop een stalen bekken. Hierdoor smelt de chocolade gelijkmatig. Chocolade callets zijn het meest eenvoudige om te smelten, doordat dit kleinere vormen zijn en dus sneller smelten. Een andere optie is om het te smelten in de magnetron met een klein beetje water. Hierbij moet je er echter wel op letten om het regelmatig door te roeren, omdat deze anders makkelijk verbrand. Dit recept is meer dan genoeg voor 4 tot 5 personen. Daarnaast hebben we bij dit chocolademousse recept frambozen toegevoegd, voor een zuur en kleurrijk tintje aan het gerecht.

 • Auteur: Daniël Vergouwen
 • Bereidingstijd: 15
 • Kooktijd: 3 minuten
 • Totale tijd: 20 minuten
 • Categorie: Dessert
Schalen

Ingrediënten

 • 125 gram pure couverturechocolade
 • 1,8dl ongezoete slagroom
 • 10 gram Baileys
 • 63 gram eiwit
 • 63 gram suiker
 • 100 gram frambozen

Instructies

Voeg de eiwit toe aan de bekken van de planeetmenger en voeg 20 gram suiker toe. Klop deze massa op tot en voeg de overige suiker toe in 2 delen. Klop de eiermassa door, totdat dit een dikker eiermassa is. Zet nu een pan met een laagje water op en breng deze aan de kook. Smelt de chocolade in een bekken. Zodra de chocolade gesmolten is, voeg je deze toe aan de eiwitmassa en roer je deze voorzichtig door. Schep regelmatig de bodem omhoog. De chocolade zakt snel naar de bodem. Klop vervolgens de slagroom lobbig. Voeg vervolgens de chocolademassa toe aan de slagroom en roer door, totdat dit een egale massa is. Breng de mousse ten slotte op smaak met de Baileys. Doe vervolgens de chocolademousse in een spuitzak en vul glaasjes met de chocolademousse. Leg de frambozen op de chocolademousse als garnering.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website