Nog even en dan staan de feestdagen weer voor de deur. En dan zul je je gasten pas echt verrassen door je cranberrysaus zelf te maken. Want vooral voor alle sauzen recepten geldt: er is niets lekkerder dan een eigengemaakte saus. Zo’n saus uit een pakje smaakt gewoon echt heel anders. Heb je weinig tijd, dan kun je de saus natuurlijk wel kant-en-klaar kopen. Koop hem dan bij voorkeur bij een traiteur. Cranberrysaus is heerlijk bij wild of bij een stevig stuk vlees uit de oven. En de saus zelf maken is echt veel simpeler dan je denkt. Dit cranberry saus recept is met port, sinaasappel en kaneel. We geven je even een stappenplan.
In deze koopgids
Cranberrysaus
De cranberrysaus hoort lekker dik te zijn. En wanneer hij afkoelt, dan wordt hij nog dikker. Eventueel kun je bij het opwarmen wat water toevoegen. Ook kun je de saus nog verder laten indikken tot een cranberry compote. De saus kun je prima een dag van tevoren bereiden en in de koelkast afgedekt laten staan. Serveer de cranberrysaus met hertenbiefstuk, eend, konijn of wild zwijn.
Wil je graag een suikervrije cranberrysaus? Voeg dan in plaats van suiker kleine stukjes dadel toe. Zo kun je de saus ook prima zoeten en is hij suikervrij.
Heb je nog cranberry’s over? Dan kun je daar met wat geleisuiker ook een heerlijke jam van maken voor op brood. Cranberries bevatten veel anti oxidanten en zijn dus zeer gezond.
Boen de sinaasappel goed schoon en haal de buitenste laag eraf met de rasp.
Rasp daarna de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Plaats een steelpan op laag vuur en plaats hier 50ml sinaasappelsap, de rasp, suiker, zout, port, kruidnagels, kaneelstokje in.
Roer door en laat zachtjes koken tot de saus is ingedikt.
Snijd daarna twee derde van de cranberry’s in stukjes.
Laat de cranberrysaus nog weer vijftien minuten zachtjes koken tot de saus indikt.
Snijd ook het laatste deel van de cranberry’s in stukjes (niet te fijn, maar door de helft of in drie stukjes).
Laat de saus nog even tien minuten pruttelen op laag vuur.
Proef of de saus goed van smaak is en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
Verwijder het kaneelstukje en de kruidnagels voordat je de saus serveert.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Boen de sinaasappel goed schoon en haal de buitenste laag eraf met de rasp.
Rasp daarna de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Plaats een steelpan op laag vuur en plaats hier 50ml sinaasappelsap, de rasp, suiker, zout, port, kruidnagels, kaneelstokje in.
Roer door en laat zachtjes koken tot de saus is ingedikt.
Snijd daarna twee derde van de cranberry’s in stukjes.
Laat de cranberrysaus nog weer vijftien minuten zachtjes koken tot de saus indikt.
Snijd ook het laatste deel van de cranberry’s in stukjes (niet te fijn, maar door de helft of in drie stukjes).
Laat de saus nog even tien minuten pruttelen op laag vuur.
Proef of de saus goed van smaak is en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
Verwijder het kaneelstukje en de kruidnagels voordat je de saus serveert.
Geef een reactie