De allerlekkerste gehaktbal maak je zo!

Er is weinig lekkerder dan een echte goeie gehaktbal. Persoonlijk kom ik die echte goeie gehaktbal weinig tegen. Zelfs niet in restaurants of slagerijen. Lekker crispy gebakken aan de buitenkant. Stevig, een beetje smeuïg en vol smaak aan de binnenkant. En zo moeilijk is het toch niet om lekkere gehaktballen te braden. Daarom vandaag een traditioneel familierecept voor de perfecte ouderwetse Hollandse bal met ui en knoflook. Maak er kleine balletjes van in tomatensaus voor over je spaghetti; ook een heerlijk gerecht. Of maak er heerlijke hamburgers van voor op de bbq. Naast dit overheerlijke gehaktballen recept geven we je nog wat ideetjes voor de perfecte bal.

 

Gehaktballen maken tips

  • Om je gehaktballen mooi smeuïg te maken kun je wat wit brood (gebruik liever geen paneermeel) toevoegen. Week een paar witte boterhammen even in melk en wring ze daarna goed uit.
  • Ook een ei is soms handig voor een goede consistentie. Zo wordt je gehaktbal mooi stevig. Een enkel ei op een kilo gehakt is voldoende. Zonder ei lukt het natuurlijk ook om je gehaktballen mooi stevig te maken. In dit geval is het handig om ze eerst te bakken.
  • Gebruik bij voorkeur gehakt met een vetpercentage van 20-30 procent voor de perfecte bal.
  • Hoe maak je gehaktballen uit de oven? Verwarm de oven op 200 graden en bak de gehaktballen 15-20 minuten in de oven. Plaats in dit geval wel wat wit brood in je gehakt zodat je gehaktballen niet te droog worden.

 

Gehaktballen recept

Voor dit gehaktballen recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1000 gram rundergehakt (of ander gehakt naar keuze)
  • Een ui
  • 1 teen knoflook
  • Zakje Inproba nasi goreng kruiden
  • 4 el ketjap
  • Zakje juspoeder
  • 4 el chilisaus
  • Boter
  • Peper, zout
  • Braadpan

 

Gehaktballen maken

Om je gehaktballen zelf te maken, volg je de volgende stappen.

  • Snipper de ui en knoflook fijn in zeer kleine stukjes.
  • Vermeng het gehakt met de ui, knoflook, nasikruiden, wat zout en peper, de ketjap en chilisaus.
  • Zet dit mengsel even in de koelkast tot het goed koud is.
  • Maak er mooie ronde ballen van in het door jou gewenste formaat.
  • Smelt de boter motot hij mooi bruin is in een braadpan op een middelhoog vuur.
  • Laat de gehaktballen rondom mooi knapperig en bruin braden in de braadpan.
  • Zet het vuur lager en laat de gehaktballen nog even een paar minuten braden.
  • Schud af en toe even de pan zodat de ballen aan alle kanten bakken.
  • Voeg nu het water en juspoeder toe en roer door tot al het juspoeder is opgelost.
  • Plaats de deksel een beetje open op de pan en laat de ballen op een laag vuur minstens een uur sudderen in de jus in de pan (laat de gehaktballen niet meer koken!)
  • De ballen zijn de dag erna het lekkerst!

 

De allerlekkerste gehaktbal maak je zo!
 
Er is weinig lekkerder dan een echte goeie gehaktbal. Persoonlijk kom ik die echte goeie gehaktbal weinig tegen. Zelfs niet in restaurants of slagerijen. Lekker crispy gebakken aan de buitenkant. Stevig, een beetje smeuïg en vol smaak aan de binnenkant. En zo moeilijk is het toch niet om lekkere gehaktballen te braden. Daarom vandaag een traditioneel familierecept voor de perfecte ouderwetse Hollandse bal met ui en knoflook. Maak er kleine balletjes van in tomatensaus voor over je spaghetti; ook een heerlijk gerecht. Of maak er heerlijke hamburgers van voor op de bbq. Naast dit overheerlijke gehaktballen recept geven we je nog wat ideetjes voor de perfecte bal.
Schrijver:
Ingrediënten
  • 1000 gram rundergehakt (of ander gehakt naar keuze)
  • Een ui
  • 1 teen knoflook
  • Zakje Inproba nasi goreng kruiden
  • 4 el ketjap
  • Zakje juspoeder
  • 4 el chilisaus
  • Boter
  • Peper, zout
  • Braadpan
Bereiding
  1. Snipper de ui en knoflook fijn in zeer kleine stukjes.
  2. Vermeng het gehakt met de ui, knoflook, nasikruiden, wat zout en peper, de ketjap en chilisaus.
  3. Zet dit mengsel even in de koelkast tot het goed koud is.
  4. Maak er mooie ronde ballen van in het door jou gewenste formaat.
  5. Smelt de boter motot hij mooi bruin is in een braadpan op een middelhoog vuur.
  6. Laat de gehaktballen rondom mooi knapperig en bruin braden in de braadpan.
  7. Zet het vuur lager en laat de gehaktballen nog even een paar minuten braden.
  8. Schud af en toe even de pan zodat de ballen aan alle kanten bakken.
  9. Voeg nu het water en juspoeder toe en roer door tot al het juspoeder is opgelost.
  10. Plaats de deksel een beetje open op de pan en laat de ballen op een laag vuur minstens een uur sudderen in de jus in de pan (laat de gehaktballen niet meer koken!)
  11. De ballen zijn de dag erna het lekkerst!

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: