Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

De beste groentesap recepten

De beste groentesap recepten

Steeds meer mensen drinken groentesap. Het is het gezondere alternatief voor vruchtensap. Net zoals vruchtensap is groentesap rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen maar dan zonder de suikers. Groentesap is rijk aan voedingsstoffen terwijl het laag in calorieën is. Het is daarmee het ultieme voedingsmiddel voor iedereen die graag gezond wilt zijn zonder zich zorgen te maken over calorieën.

Ontdek hier wat groentesap zo gezond maakt en wat de beste groentesap recepten zijn.

Veel voedingsstoffen voor een goede gezondheid

Groentesap is een uitstekende bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Zo is rijk aan vitamine C. Vitamine C is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen infecties en infectieziekten. Deze vitamine is ook goed voor de bloedvaten door ze in goede conditie te houden. Dit is te danken aan de antioxidantwerking van vitamine C. Vitamine C zorgt voor een goede opname van ijzer. IJzer is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen. Vitamine C is nodig voor de vormen van collageen wat de huid verstevigt.

Groentesap – met name de sapjes die wortel bevatten – is ook rijk aan vitamine A. Vitamine A is net zoals vitamine C goed voor het immuunsysteem. Vitamine A is ook goed voor de slijmvliezen, de huid en het gezichtsvermogen.

Groentesapjes bevatten ook vitamine K. Deze vitamine zorgt in samenwerking met vitamine D voor sterke botten. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Vitamine K is ook belangrijk voor de bloedstolling.

Een belangrijk mineraal in groentesap is kalium. Kalium is belangrijk voor een goede hydratatie, samen met de mineralen magnesium en calcium. Ook deze mineralen komen in ruime hoeveelheden voor in groentesap. Als we zweten gaan deze mineralen verloren en om de elektrolyten balans te herstellen zijn kalium, magnesium en calcium nodig. Kalium is ook betrokken bij de regulatie van de bloeddruk. De bloeddruk wordt geregeld door kalium, natrium en chloride. Van natrium en chloride krijgen we eerder te veel dan te weinig binnen. Natriumchloride kennen we als keukenzout en wordt aan veel gerechten als smaakversterker toegevoegd. Krijgen we te veel natriumchloride binnen dan wordt de bloeddruk te hoog. Kalium zorgt voor een evenwicht en helpt een hoge bloeddruk voorkomen. Is de bloeddruk te hoog dan kan deze verlaagd worden door minder zout en meer kalium te gaan eten. Omdat groenten zo rijk zijn aan kalium is het drinken van groentesap een goede manier om de bloeddruk te verlagen.

Groentesapjes bevatten ook relatief veel ijzer. Omdat groentesappen ook rijk zijn aan vitamine C wordt dit goed opgenomen. IJzer is belangrijk voor een normaal zuurstoftransport in het bloed en is nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Dit spoorelement is ook goed voor het geheugen, de concentratie en het cognitieve vermogen.

Hoe maak je groentesap?

Groentesap maak je met een slowjuicer of een sapcentrifuge. Veel mensen geven de voorkeur aan een slowjuicer omdat deze niet warm wordt als je deze gebruikt. Door te voorkomen dat het groentesap warm wordt, worden de voedingsstoffen optimaal bewaard. Vitamines en antioxidanten raken beschadigd door verhitting. Een slowjuicer kneust langzaam de groenten waardoor vrijwel al het vocht eruit wordt gewrongen.

Voor het maken van een groentesapje gebruik je meerdere soorten groenten door elkaar. Dit is om de smaak te verbeteren en om een sapje te maken wat zoveel mogelijk verschillende soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen bevat.

Het is gebruikelijk om ook een klein beetje fruit te gebruiken voor het maken van groentesap. Dit is puur om de smaak te verbeteren, weliswaar op een zo gezond mogelijke manier. Omdat fruit suikers bevat wordt het aandeel fruit zo laag mogelijk gehouden. Zo blijft het groentesap zo arm mogelijk aan calorieën en suikers.

In plaats van fruit – of als aanvulling – kan ook gebruik worden gemaakt van kruiden of specerijen om de smaak te verbeteren. Naast het verbeteren van de smaak hebben veel kruiden en specerijen ook nog specifieke gezondheidsvoordelen die de groentesap nog gezonder maken.

Groentesaprecepten

Met toestemming van smoothiesmuller.nl mogen wij hier een aantal groentesap recepten delen.

Recept #1: Boerenkool-wortel-sinaasappel

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 bladeren boerenkool
  • 3 wortels
  • 1 sinaasappel
  • 1 rijpe banaan
  • Een handje verse aardbeien

Bereidingswijze:

Snij de wortel in partjes van ongeveer 2 centimeter lang, raspen is niet nodig. Pel de sinaasappel en snij deze in partjes. Schil de banaan en snij deze in partjes. Voer als eerste de aardbei, de banaan en de sinaasappel in de slowjuicer. Voer vervolgens de boerenkool bladeren en tot slot de wortels toe. Groentesap is het lekkerst als deze koud gedronken kan worden. Laat daarom het sap eerst een uurtje in de koelkast afkoelen alvorens je het drinkt.

Recept #2: Bieten-bosbessen-aardbeien

Rode bieten zijn rijk aan nitraat. Nitraat zorgt voor een lagere bloeddruk en hogere zuurstofopname en is daarom geliefd onder sporters. Voor dit sapje heb je het volgende nodig:

  • 2 rode bieten
  • 1 handje bosbessen
  • 1 handje aardbeien

Bereiding:

Doe als eerste de aardbeien in de slowjuicer en voeg vervolgens de bosbessen toe. Snij de rode bieten in blokjes, zo klein dat ze in de slowjuicer passen. Voeg als laatste de rode biet toe. Laat het sap een uurtje in de koelkast afkoelen of drink het op met een paar ijsklontjes.

Recept #3: selderij-komkommer-appel

Dit recept leent zich goed voor de beginnende groentesapdrinker. Het is zoet en fris tegelijkertijd. Wat je nodig hebt:

  • Een halve komkommer
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 appel
  • 1 peer

Bereiding:

Snij de appel en de peer in partjes. Snij de komkommer in plakjes zodat deze in de slowjuicer passen, schillen is niet nodig. Snij de bleekselderij in stukken. Voer als eerste de appel en de peer in de slowjuicer. Vervolgens de komkommer en tot slot de bleekselderij. Ook dit sapje drink je het beste koel.

Tip

Een slowjuicer is een behoorlijke investering. Wil je eerst proberen of groentesapjes iets voor jouw zijn dan kan je ze ook kant-en-klaar bestellen. Dit is een adresje waar je een proefpakket groentesapjes kunt bestellen. Ze leveren de sapjes vers en ingevroren bij je thuis. In de vriezer kan je de sapjes tot 6 maanden bewaren. Een dag voor consumptie laat je het groentesapje in de koelkast ontdooien.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!