Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Het kruidigste mangochutney recept

Mango chutney maken hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit recept voor mango chutney maak je een van de lekkerste chutneys die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als bijgerecht bij een lekkere Indiase curry, maar ook als smeersel om een broodje te maken met bijvoorbeeld gerookte kip.

mango chutney recept

Mango chutney maken hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit recept voor mango chutney maak je een van de lekkerste chutneys die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als bijgerecht bij een lekkere Indiase curry, maar ook als smeersel om een broodje te maken met bijvoorbeeld gerookte kip. Het recept zelf is, net als alle andere chutneys en compotjes, erg eenvoudig om te maken. In de regel kook je een product in met suiker waarbij je dit eventueel verder op smaak kunt brengen met kruiden. In India zijn zij daar heel erg goed in. Zij maken hun mango chutneys erg gekruid door veel specerijen te gebruiken. Hierdoor is het kruidig en licht pittig. Toch is het, naar mijn mening, niet extreem pittig. Mocht je dit wel vinden dan moet je de mango chutney als volgt maken: bij alle pepers verwijder je dan de zaadlijsten. Hierin zit namelijk de pittigheid van de chutney en niet zozeer in de peper zelf.

Zodra je de mango chutney hebt gemaakt, dan kun je deze lang bewaren. Let er dan wel op dat je dit gekoeld doet. In dit geval blijft de mango chutney ruim drie maanden goed. Wat je eventueel ook kunt doen is een dag een grotere hoeveelheid mango chutney maken. Dit kun je vervolgens wecken waardoor je in het seizoen de chutney kunt maken. Overigens kun je voor dit recept voor mango chutney ook mango ook de vriezer gebruiken. Het enige waar je dan wel op moet letten is dat de kooktijd mogelijkerwijs iets langer is door het extra vocht in de vrucht.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Mango chutney maken hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit recept voor mango chutney maak je een van de lekkerste chutneys die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als bijgerecht bij een lekkere Indiase curry, maar ook als smeersel om een broodje te maken met bijvoorbeeld gerookte kip.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd5 minutenKooktijd1 uur 20 minutenTotale tijd1 uur 25 minuten

 7 tenen knoflook
 25 g gember
 2 grote rijpe mango's
 600 g rietsuiker
 500 g witte wijnazijn
 1 grote lange peper
 2 theelepel zout
 2 kaneelstokjes
 7 groene kardemonpeulen
 3 steranijsjes
 4 gedroogde bird's eye chilis
 2,50 theelepel komijnzaad
 2 theelepel korianderzaad
 1 theelepel zwart komijnzaad/ nigellazaad
 10 kruidnagels
 10 zwarte peperkorrels

1

Hak de gember ragfijn en hak de rode peper.

2

Zet een bakpan op het vuur en rooster hierin kort alle specerijen uit het recept. Zodra de aroma’s vrijkomen zet je de specerijen apart

3

Haal de kaneelstokjes en steranijs eruit en hou deze apart. De overige specerijen crush je in een vijzel, totdat alles gekneusd is. Maak de knoflook schoon en stamp dit samen met de gehakte gember en gehakte chili fijn.

4

Maak de mango’s schoon en snijdt deze in blokjes.

5

Zet de pan weer terug op het vuur en voeg de mango toe aan de pan samen met alle ingrediënten. Breng dit aan de kok en laat dit zachtjes pruttelen voor 10 minuten. Vervolgens dek je de pan af en laat je de chutney voor een nacht staan.

6

Zet de pan weer terug op het vuur en kook de chutney zachtjes door voor een uur. Nu is de chutney klaar en kun je de chutney bijvoorbeeld wecken of bewaren in een gesteriliseerd bakje.

Ingrediënten

 7 tenen knoflook
 25 g gember
 2 grote rijpe mango's
 600 g rietsuiker
 500 g witte wijnazijn
 1 grote lange peper
 2 theelepel zout
 2 kaneelstokjes
 7 groene kardemonpeulen
 3 steranijsjes
 4 gedroogde bird's eye chilis
 2,50 theelepel komijnzaad
 2 theelepel korianderzaad
 1 theelepel zwart komijnzaad/ nigellazaad
 10 kruidnagels
 10 zwarte peperkorrels

Aanwijzingen

1

Hak de gember ragfijn en hak de rode peper.

2

Zet een bakpan op het vuur en rooster hierin kort alle specerijen uit het recept. Zodra de aroma’s vrijkomen zet je de specerijen apart

3

Haal de kaneelstokjes en steranijs eruit en hou deze apart. De overige specerijen crush je in een vijzel, totdat alles gekneusd is. Maak de knoflook schoon en stamp dit samen met de gehakte gember en gehakte chili fijn.

4

Maak de mango’s schoon en snijdt deze in blokjes.

5

Zet de pan weer terug op het vuur en voeg de mango toe aan de pan samen met alle ingrediënten. Breng dit aan de kok en laat dit zachtjes pruttelen voor 10 minuten. Vervolgens dek je de pan af en laat je de chutney voor een nacht staan.

6

Zet de pan weer terug op het vuur en kook de chutney zachtjes door voor een uur. Nu is de chutney klaar en kun je de chutney bijvoorbeeld wecken of bewaren in een gesteriliseerd bakje.

Notes

De kruidigste mangochutney recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier