Wij zijn dol op deze aardappeltjes met knoflook en rozemarijn uit de oven. Een echte klassieker die vrijwel iedereen heerlijk vindt. Toch gaat het lang niet altijd goed met krieltjes uit de oven. Dat komt omdat ze vaak te lang worden gebakken op een veel te hoge temperatuur. En dat is natuurlijk jammer. Vandaag daarom wat handige tips hoe je lekkere crispy aardappeltjes in de oven bakt waarbij je wel de textuur van de aardappel proeft. Krieltjes met rozemarijn en knoflook zijn natuurlijk een perfect bijgerecht. Lekker bij een stukje vlees en salade. Het geheim van dit recept zit hem in het rollen van de krieltjes door olijfolie met knoflook.
In deze koopgids
Aardappels uit de oven tips
- Veel mensen koken de aardappels van tevoren veel te lang. Krieltjes zijn klein dus zo rond de 4 minuten is voldoende.
- Kies voor aardappelen uit de oven een stevige aardappelsoort zoals de Nicola, Charlotte of Francine. Of ga voor een bijzondere aardappelsoort zoals een Ratte of Belle de Fonteney.
- In plaats van rozemarijn kun je ook oregano of bijvoorbeeld dille gebruiken op je aardappelen uit de oven bij een visgerecht.
- De truc voor superkrokante aardappelen uit de oven? Haal ze als ze na driekwart van de tijd even uit de oven. Stamp ze heel zacht even aan met een pureestamper.
- Voor de beste textuur en smaak zet je de aardappels ongekookt in de oven. Je bakt ze dan 45 minuten op 180 graden. Schep ze altijd een paar keer om.
- Kook je ze eerst voor? Laat ze dan goed drogen en schud ze even flink in de pan. Plaats altijd een enkele laag in de ovenschaal.
- De baktijd in de oven en ook de tijd dat je ze voorkookt hangt af van het formaat van je aardappel. Kleine aardappelblokjes of aardappelschijfjes kook je maar heel kort voor.
- Hoe lang bak je de aardappelen in de oven? Hoe kleiner de aardappel deste korter je ze in de oven plaatst. Partjes, blokjes en schijfjes laat je zo’n 20 minuten garen.
- Aardappels in de schil, was je even goed en zijn veel smaakvoller en gezonder dan geschilde aardappels.
- In plaats van olijfolie kun je ook eenden- of ganzenvet nemen. Zalig!
Pers de knoflook en vermeng dit met de olijfolie.
Kook de krieltjes 4 minuten en laat ze even afkoelen.
Rol ze door de knoflookolie.
Haal de rozemarijn van het takje en knip deze in kleine stukjes.
Kneus de rozemarijn even licht in de vijzel zodat deze extra smaak afgeeft.
Plaats de aardappeltjes in een ovenschaal en strooi de rozemarijn en het zeezout over de krieltjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats de schaal met krieltjes in het midden van de oven.
Laat de krieltjes in 20-25 minuten bakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Schep de gebakken krieltjes tussendoor nog een keer om.
Breng op smaak met wat peper.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Pers de knoflook en vermeng dit met de olijfolie.
Kook de krieltjes 4 minuten en laat ze even afkoelen.
Rol ze door de knoflookolie.
Haal de rozemarijn van het takje en knip deze in kleine stukjes.
Kneus de rozemarijn even licht in de vijzel zodat deze extra smaak afgeeft.
Plaats de aardappeltjes in een ovenschaal en strooi de rozemarijn en het zeezout over de krieltjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats de schaal met krieltjes in het midden van de oven.
Laat de krieltjes in 20-25 minuten bakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Schep de gebakken krieltjes tussendoor nog een keer om.
Breng op smaak met wat peper.
Geef een reactie