Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

De lekkerste cognaccocktails voor de herfst en winter

Cognac lijkt misschien wel een oubollige likeur. Toch is dit erg jammer, want het heeft een rijke geschiedenis en een hele volle smaak. Deze smaak komt erg goed tot zijn recht in cognaccocktails om in de herfst en winter te drinken!
De lekkerste cognaccocktails in de winter

Cognac lijkt misschien wel een oubollige likeur. Toch is dit erg jammer, want het heeft een rijke geschiedenis en een hele volle smaak. Daarom is cognac nog steeds erg geliefd. Met name liefhebbers van wijn kunnen de tinten uit de likeur waarderen, omdat deze erg lijken op die van zoetere dessertwijnen. Cognac is, net als veel andere likeuren iets wat je moet leren drinken en écht moet proeven, zodat je de complexe smaken leert herkennen en waarderen. Mocht je eens iets anders willen proberen met cognac, dan kun je het ook mixen in een cocktail. Cognac cocktails zijn supereenvoudig om te maken, terwijl tegelijkertijd de complexe smaken van de cognac goed naar voren komt. Om die reden mag cognac absoluut niet ontbreken in de likeuren/ wijnkast.

Cognaccocktails zelf maken

Cognaccocktails zelf maken is erg eenvoudig en snel om te maken. In veel gevallen heb je geen fruit nodig doordat je niet de complexe smaak wilt maskeren met fruitige smaken. Daarom worden cognaccocktails vaak gedronken met andere likeuren. De meest gebruikte techniek voor het maken van cognaccocktails is stirren. Ofwel het roeren met een (bar)lepel in een glas. Hiermee koel je en verdun je de cognac met de andere likeuren zo dat alle smaken goed samenkomen en toegankelijker is om te drinken.

Welke cognac moet ik kiezen voor cognaccocktails?

Je moet natuurlijk wel weten welke cognac je moet kiezen voor het maken van cognaccocktails. Ikzelf kijk voornamelijk naar de smaken die ik naar voren wil laten komen in de cocktail. Wil je complexe cocktails maken, dan kies je voor duurdere soorten cognac. Denk bijvoorbeeld aan VSOP cognac. Zit de cognac meer in de achtergrond, dan kies je voor goedkopere cognac. Deze zijn prijsvriendelijker en dus ook meer geschikt om te mixen dan hele dure cognac.

Sidecar

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Sidecar is een klassieke met een tijdloos tintje. Supereenvoudig om te maken met een aantal ingrediënten!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd2 minutenKooktijd1 minTotale tijd3 minuten

 60 ml cognac
 30 ml Cointreau
 30 ml citroensap
 Ijs

1

Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en shake voor 12 seconden. Giet over in een martiniglas met een suikerrand.

Ingrediënten

 60 ml cognac
 30 ml Cointreau
 30 ml citroensap
 Ijs

Aanwijzingen

1

Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en shake voor 12 seconden. Giet over in een martiniglas met een suikerrand.

Sidecar

Royal Manhattan

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

De royal manhattan is een leuke variatie op de normale manhattan. Iets smaakvoller en een goede keus voor mensen die niet houden van bourbon.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd2 minutenKooktijd1 minTotale tijd3 minuten

 60 ml Remy Martin (royal of VSOP)
 30 ml zoete vermouth
 1 scheutje angostura bitters
 1 marasquino kers

1

Schenk alle ingrediënten (behalve de kers) in een mixglas en stir voor 15 tot 20 seconden of totdat het koud genoeg is. Strain over in een martiniglas en garneer met de kers.

Ingrediënten

 60 ml Remy Martin (royal of VSOP)
 30 ml zoete vermouth
 1 scheutje angostura bitters
 1 marasquino kers

Aanwijzingen

1

Schenk alle ingrediënten (behalve de kers) in een mixglas en stir voor 15 tot 20 seconden of totdat het koud genoeg is. Strain over in een martiniglas en garneer met de kers.

Royal Manhattan

Cognac Bamboo

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Ee bekende cocktail op basis van Sherry maar nu juist met volle cognac. Erg lekker en snel om te maken op koude winteravonden.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd2 minutenKooktijd1 minTotale tijd3 minuten

 40 ml Hennesy X.O.
 30 ml Madeira
 25 ml droge vermouth
 1 theelepel siroop op basis van rietsuiker

1

Mix alle ingrediënten in een glas met ijs. Stir totdat de cocktail koud is en strain dit over in een cognacglas.

Ingrediënten

 40 ml Hennesy X.O.
 30 ml Madeira
 25 ml droge vermouth
 1 theelepel siroop op basis van rietsuiker

Aanwijzingen

1

Mix alle ingrediënten in een glas met ijs. Stir totdat de cocktail koud is en strain dit over in een cognacglas.

Cognac bamboo

French 75

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een persoonlijke favoriet om een diner mee te starten! De french 75 is een feestelijke cocktail als aperitief.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd2 minutenKooktijd1 minTotale tijd3 minuten

 10 ml suikersiroop
 10 ml citroensap
 40 ml cognac
 Brut champagne

1

Mix de siroop, citroensap en cognac in een shaker met ijs. Shake en strain in een champagneflute. Top af met champagne tot het glas vol zit.

Ingrediënten

 10 ml suikersiroop
 10 ml citroensap
 40 ml cognac
 Brut champagne

Aanwijzingen

1

Mix de siroop, citroensap en cognac in een shaker met ijs. Shake en strain in een champagneflute. Top af met champagne tot het glas vol zit.

French 75

Brandy Alexander

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Chocolade en cognac. Een topcombinatie in gerechten, maar ook in cocktails!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd2 minutenKooktijd1 minTotale tijd3 minuten

 60 ml Remy Martin Cognac
 30 ml Créme de Cacao van De Kuyper
 10 ml Dutch Cacao white crème de Cacao
 50 ml slagroom

1

Shake alle ingrediënten met ijs en strain dit vervolgens in een glas.

Ingrediënten

 60 ml Remy Martin Cognac
 30 ml Créme de Cacao van De Kuyper
 10 ml Dutch Cacao white crème de Cacao
 50 ml slagroom

Aanwijzingen

1

Shake alle ingrediënten met ijs en strain dit vervolgens in een glas.

Brandy Alexander

Ampersand

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

EEn stevige, maar smaakvolle, cocktail met een hint van sinaasappel. De Ampersand is een echte aanrader!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd2 minutenKooktijd1 minTotale tijd3 minuten

 45 ml Old Tom Gin
 45 ml Cognac
 45 ml Zoete vermouth
 10 ml Orange Curaçao likeur
 1 scheutje Orange bitters

1

Stir alle ingrediënten met ijs en strain dit vervolgens in cocktailglas

Ingrediënten

 45 ml Old Tom Gin
 45 ml Cognac
 45 ml Zoete vermouth
 10 ml Orange Curaçao likeur
 1 scheutje Orange bitters

Aanwijzingen

1

Stir alle ingrediënten met ijs en strain dit vervolgens in cocktailglas

Ampersand

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier