Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

De lekkerste geroosterde kip met couscous

Geroosterde kip blijft een persoonlijke favoriet van me. Toen ik zelf nog klein was, was het altijd een feestmaal als mijn moeder geroosterde kip maakte voor het gezin.
geroosterde kip en couscous

Geroosterde kip blijft een persoonlijke favoriet van me. Toen ik zelf nog klein was, was het altijd een feestmaal als mijn moeder geroosterde kip maakte voor het gezin. Dit was voor mij altijd erg leuk om samen te delen met het gezin en is ook een herinnering om te koesteren. Dit is een variant op de klassieke geroosterde kip van mijn moeder. Deze is meer oosters geïnspireerd en is ook erg smaakvol en vooral erg eenvoudig om te maken. De buikholte van de kip vul je met de couscous. Hierdoor wordt de couscous nog smaakvoller en vooral smeuïger. Daarnaast zorgen de verse kruiden ervoor dat de kip van binnen nog smaakvoller wordt. Dit recept is geschikt voor vier tot 6 personen. Vaak hou je dan nog wel iets van restjes over. Deze kun je bijvoorbeeld omtoveren tot een lekkere salade.

Bijgerechten voor de geroosterde kip met couscous

Natuurlijk is het altijd lekker om nog een bijgerecht te serveren bij de geroosterde kip. Doordat dit een echt familiegerecht is, zou ik zelf adviseren om dit te serveren met Turks brood en hummus. Ook een frisse tomatensalade zou niet misstaan bij dit gerecht. De voorkeur voor een bijgerecht bij de geroosterde kip is natuurlijk persoonlijk, maar het beste kun je gaan voor meer Oosterse bijgerechten. Een ander idee is bijvoorbeeld een smaakvolle tabouleh of gevulde wijnbladeren. Dit alles maakt het familiediner extra compleet!

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Geroosterde kip blijft een persoonlijke favoriet van me. Toen ik zelf nog klein was, was het altijd een feestmaal als mijn moeder geroosterde kip maakte voor het gezin. Dit is een leuke variatie op de klassieke geroosterde kip!

Hoeveelheid5 Porties
Voorbereidingstijd20 minKooktijd1 hr 30 minTotale tijd1 hr 50 min

 1 hele (biologische) kip
 1 bosje dragon
 1 bosje koriander en/of verse peterselie
 400 g couscous
 1 blikje kikkererwten
 500 ml kippenbouillon
 1 tl komijnpoeder
 1 tl korianderpoeder
 2 tenen knoflook
 1 citroen
 olijfolie
 sumak
 zout en peper

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

2

Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de couscous toe. Dek vervolgens af en roer na 5 minuten goed door als al het water is opgenomen.

3

Snijd de koriander, dragon en peterselie heel fijn en voeg dit vervolgens toe aan de couscous toe. Pers vervolgens twee tenen knoflook over de couscous.

4

Giet vervolgens de kikkererwten af en spoel ze goed af. Voeg dit als laatste toe aan de couscous samen met citroenrasp en citroensap, komijnpoeder en korianderpoeder. Breng eventueel op smaak met zout en peper en roer nogmaals goed door.

5

Besmeer de kip royaal met sumak, zout en peper en vul de kip vervolgens met de couscous. Dicht als laatste de buikholte af met een halve citroen, zodat er een soort ‘mini-oven’ ontstaat.

6

Bak de kip af in 90 minuten op 180 graden Celsius in de oven of totdat het vlees gaar is. Laat de kip vervolgens rusten voor minimaal 15 minuten.

7

Leeg de buikholte en verdeel de couscous over het aantal personen. Verdeel ten slotte de kip.

Ingrediënten

 1 hele (biologische) kip
 1 bosje dragon
 1 bosje koriander en/of verse peterselie
 400 g couscous
 1 blikje kikkererwten
 500 ml kippenbouillon
 1 tl komijnpoeder
 1 tl korianderpoeder
 2 tenen knoflook
 1 citroen
 olijfolie
 sumak
 zout en peper

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

2

Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de couscous toe. Dek vervolgens af en roer na 5 minuten goed door als al het water is opgenomen.

3

Snijd de koriander, dragon en peterselie heel fijn en voeg dit vervolgens toe aan de couscous toe. Pers vervolgens twee tenen knoflook over de couscous.

4

Giet vervolgens de kikkererwten af en spoel ze goed af. Voeg dit als laatste toe aan de couscous samen met citroenrasp en citroensap, komijnpoeder en korianderpoeder. Breng eventueel op smaak met zout en peper en roer nogmaals goed door.

5

Besmeer de kip royaal met sumak, zout en peper en vul de kip vervolgens met de couscous. Dicht als laatste de buikholte af met een halve citroen, zodat er een soort ‘mini-oven’ ontstaat.

6

Bak de kip af in 90 minuten op 180 graden Celsius in de oven of totdat het vlees gaar is. Laat de kip vervolgens rusten voor minimaal 15 minuten.

7

Leeg de buikholte en verdeel de couscous over het aantal personen. Verdeel ten slotte de kip.

Geroosterde kip met couscous

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier