Een van die gerechten waar je me altijd voor wakker kunt maken is een gerecht met een luchtige eiersaus zoals hollandaise. Denk bijvoorbeeld eens aan gegratineerde oesters met hollandaise of eggs benedict. Allemaal heerlijk op smaak met een goede hollandaisesaus. Ik denk dat je vast weleens gehoord hebt van rilette. Het is een erg geliefde en smaakvolle bereiding in de professionele keukens, omdat het simpelweg eenvoudig is om te maken. Vervolgens kun je het ook nog eens uitsteken en mooi opmaken. De meest bekende rilette is natuurlijk gemaakt van eend. Toch is kun je met vis ook een goede rilette maken. Witvis of makreel wordt hierbij veel gebruikt doordat het erg smaakvol is. De witvis kun je garen in de oven, maar je kunt ook kiezen om het te pocheren. Hierdoor wordt de vis minder droog en blijft het dus ook smaakvoller. Met name met vissen zoals schelvis, maar ook vette vis zoals makreel mag niet droog smaken.
In deze koopgids
Waarop moet ik letten als ik witvisrilette maak?
Het beste is om de witvis te pocheren. Wil je het sneller doen dan kun je dit ook in de oven doen. Let er altijd wel op dat de vis goed is afgekoeld. Als het nog te warm is, is het lastiger om de vis op smaak te brengen. Maak daarom de rilette altijd ruim van te voren. Dit recept gaat uit van mayonaise, maar je kunt ook kiezen voor andere smaakmakers zoals zure room. Ikzelf vind het vooral belangrijk dat de rilette goed smeuïg is. Vind je dat nog niet? Gebruik dan nog wat extra mayonaise om het goed op smaak te brengen. De hollandaise is een basisrecept je kunt deze saus het beste aan het einde goed op smaak brengen. Let er wel op dat je de azijn zo kort mogelijk verwarmd. Anders blijft er niets over en kun je de hollandaise niet maken. Is het toch te ver droog gekookt kun je altijd wat azijn toevoegen!
Een erg leuk voorgerecht met best wat bereiding. Dit is erg leuk om te serveren tijdens een diner en je niet te lang in de keuken wilt staan.
Kneus 2 peperkorrels en snipper het sjalotje. Doe dit vervolgens in een pan met water en azijn en 1 laurerblaadje. Verwarm kort.
Smelt ondertussen de roomboter.
Pocheer de witvis in de witte wijn, de overige peperkorrels en laurier totdat het gaar is. Haal vervolgens uit het vocht en laat volledig afkoelen.
Breng de witvis op smaak met mayonaise, zout, peper, citroenrasp en sap en de fijngesnipperde bieslook.
Klop vervolgens de hollandaise. Zet een pan op het vuur met water en laat dit iets koken. Zet hierop een bekken met de aromatiseerde azijn en de eidooiers. Klop dit door tot een luchtig massa. Zodra dit eenmaal luchtig is voeg je langzaam de gesmolten boter toe.
Steek de rilette uit met een steekring en breng maak dit af met de hollandaise.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Kneus 2 peperkorrels en snipper het sjalotje. Doe dit vervolgens in een pan met water en azijn en 1 laurerblaadje. Verwarm kort.
Smelt ondertussen de roomboter.
Pocheer de witvis in de witte wijn, de overige peperkorrels en laurier totdat het gaar is. Haal vervolgens uit het vocht en laat volledig afkoelen.
Breng de witvis op smaak met mayonaise, zout, peper, citroenrasp en sap en de fijngesnipperde bieslook.
Klop vervolgens de hollandaise. Zet een pan op het vuur met water en laat dit iets koken. Zet hierop een bekken met de aromatiseerde azijn en de eidooiers. Klop dit door tot een luchtig massa. Zodra dit eenmaal luchtig is voeg je langzaam de gesmolten boter toe.
Steek de rilette uit met een steekring en breng maak dit af met de hollandaise.
Geef een reactie