Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

De lekkerste tiki cocktails

Tiki cocktails zijn tropische cocktails waarvan je iedere zomer kunt genieten. Met deze tiki-cocktailrecepten kom je alvast een beetje in de vakantiesferen!

tiki cocktails maak je zo

Als je denkt aan tropische temperaturen, dan denk je aan cocktails. De tiki cocktail is het voorbeeld van een cocktail dat je kunt drinken op een tropisch strand. Deze cocktails komen uit de Amerikaanse Tiki subcultuur uit de jaren 50. Je hebt het vast weleens gezien mannen in tropische hemden en een bijzonder relaxte sfeer. Vaak worden de glazen in tiki-, of hurricane glazen geserveerd. De tikiglazen zelf zijn geïnspireerd door de maoricultuur en herken je uit duizenden. De tiki-lifestyle is bekend geworden door Don the Beachcomber. Dit type cocktails is zo specifiek dat deze cocktails een eigen klasse hebben gekregen: de tiki-cocktail. Ikzelf ben dol op tikicocktails, toch ben ik zelf niet tiki. Daar ben ik namelijk te druk voor als persoon. Toch zijn er avonden dat ik erg kan genieten van een tiki cocktailavond of om ze zelf te maken met mijn mobiele bar op catering. Tiki-cocktails zijn doorgaans erg sterke cocktails waarin rum de hoofdrol speelt. In het algemeen herken je een tiki-cocktail aan drie dingen:

  • Er is een combinatie van twee of drie typen rum
  • Veel fruitsapjes
  • Laagjes in de cocktail
  • Veel gebruik van siropen

Tiki cocktails maken, wat heb ik nodig?

Om tiki-cocktails te maken heb je een aantal spullen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een blender, cocktailshaker, een barmaatje, rum en veel tropisch fruit(sapjes). De meeste tiki-cocktail recepten kun je zonder problemen maken met deze ingrediënten.

De tiki-cocktail recepten

De meeste tiki-bartenders deden erg geheimzinnig over hun tiki-cocktailrecepten. Als bartender is het daarom erg lastig om te achterhalen wat er allemaal in de cocktails zit. De tiki-cocktails hebben daarnaast ook nog eens (relatief) lange ingrediëntenlijsten, waardoor het extra lastig is om een goed tiki-cocktailrecept na te maken. Toch is het natuurlijk geen straf om thuis uit te proberen hoe de cocktail is gemaakt! De tiki-cocktailrecepten hieronder helpen je alvast een stapje verder om een beetje meer tiki te worden.

Mai tai

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

De Mai Tai is de all-time classic als het gaat om tiki. Superlekker en eenvoudig om te maken!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minutenKooktijd3 minutenTotale tijd6 minuten

 25 ml dry orange likeur of orange curacao
 30 ml donkere rum
 30 ml witte rum
 sap van een halve limoen
 10 ml orgeade
 munt voor garnering

1

Vul een tiki glas met crushed ijs

2

Meng alle ingrediënten (behalve de donkere rum) in een cocktailshaker en schenk dit uit in het tikiglas.

3

Schenk over je barlepel in het glas de donkerrum en garneer met limoen en munt.

Ingrediënten

 25 ml dry orange likeur of orange curacao
 30 ml donkere rum
 30 ml witte rum
 sap van een halve limoen
 10 ml orgeade
 munt voor garnering

Aanwijzingen

1

Vul een tiki glas met crushed ijs

2

Meng alle ingrediënten (behalve de donkere rum) in een cocktailshaker en schenk dit uit in het tikiglas.

3

Schenk over je barlepel in het glas de donkerrum en garneer met limoen en munt.

Notes

Mai tai

Zombie

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Pas er maar op dat je teveel drinkt van deze zombie cocktail!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd1 minKooktijd3 minutenTotale tijd4 minuten

 25 ml donkere rum
 25 ml witte rum
 55 ml ananassap
 sap van 1 limoen
 1 theelepel grenadine
 1 part sinaasappel

1

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker behalve de garnering en de grenadine.

2

Shake de ingrediënten voor 12 seconden.

3

Strain in een glas met ijs en schenk langzaam de grenadine in het glas. Garneer met het sinaasappelpartje.

Ingrediënten

 25 ml donkere rum
 25 ml witte rum
 55 ml ananassap
 sap van 1 limoen
 1 theelepel grenadine
 1 part sinaasappel

Aanwijzingen

1

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker behalve de garnering en de grenadine.

2

Shake de ingrediënten voor 12 seconden.

3

Strain in een glas met ijs en schenk langzaam de grenadine in het glas. Garneer met het sinaasappelpartje.

Notes

Zombie

Singapore sling

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

De singapore sling is heerlijk om te drinken op een gezellige avond.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minuten

 30 ml gin
 10 ml DOM Benedictine
 15 ml kersenlikeur
 15 ml limoensap
 50 ml ananassap
 1 theelepel grenadine

1

Shake alle ingrediënten in een shaker met uitzondering van de grenadine.

2

Schenk over in een glas en voeg de grenadine toe. Garneer met een ananasblad

Ingrediënten

 30 ml gin
 10 ml DOM Benedictine
 15 ml kersenlikeur
 15 ml limoensap
 50 ml ananassap
 1 theelepel grenadine

Aanwijzingen

1

Shake alle ingrediënten in een shaker met uitzondering van de grenadine.

2

Schenk over in een glas en voeg de grenadine toe. Garneer met een ananasblad

Notes

Singapore sling

Piña colada

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een van de bekendste en lekkerste cocktails voor in de zomer. De piña colada.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd4 minuten

 20 ml bacardi coconut
 45 ml witte rum
 45 ml ananassap
 30 ml kokosmelk
 15 ml suikersiroop

1

Doe alle ingrediënten in een blender en draai door voor 20 seconden. Schenk door in een cocktailglas.

Ingrediënten

 20 ml bacardi coconut
 45 ml witte rum
 45 ml ananassap
 30 ml kokosmelk
 15 ml suikersiroop

Aanwijzingen

1

Doe alle ingrediënten in een blender en draai door voor 20 seconden. Schenk door in een cocktailglas.

Notes

Piña colada

Hurricane

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

De hurricane is zoet en verfrissend dankzij al het fruit!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minuten

 50 ml witte rum
 50 ml donkere rum
 1 passievrucht
 50 ml citroenssap
 45 ml sinaasappelsap
 50 ml suikersiroop
 2 theelepel grenadine

1

Snijd de passievrucht doormidden en voeg het vruchtvlees toe aan een cocktailshaker. Shake in een cocktailshaker alle ingrediënten met ijs voor 12 seconden.

2

Schenk in een glas (of glazen) en garneer de cocktails met een partje sinaasappel.

Ingrediënten

 50 ml witte rum
 50 ml donkere rum
 1 passievrucht
 50 ml citroenssap
 45 ml sinaasappelsap
 50 ml suikersiroop
 2 theelepel grenadine

Aanwijzingen

1

Snijd de passievrucht doormidden en voeg het vruchtvlees toe aan een cocktailshaker. Shake in een cocktailshaker alle ingrediënten met ijs voor 12 seconden.

2

Schenk in een glas (of glazen) en garneer de cocktails met een partje sinaasappel.

Notes

Huuricane

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier