Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

De Nieuwe Nederlandse Keuken

In De Nieuwe Nederlandse Keuken geeft Albert Kooy zijn visie op koken in Nederland. Het is een basiskookboek dat richtlijnen geeft aan de hedendaagse Nederlandse amateur- en professionele kok. Door de ontwikkeling van de moderne techniek is op het gebied van voeding heel veel mogelijk.

Op dit moment kunnen we bijna alles kopen, krijgen of maken, zonder ons af te vragen waar het eigenlijk vandaan komt: uit welke grond, uit welk water, welke afstand het heeft afgelegd voor dat het bij ons in de koelkast, de winkel of het restaurant terecht komt. Maar ook wat voor belasting het heeft of heeft gehad op ons milieu. De Nieuwe Nederlandse keuken is voor Albert Kooy een keuken die gebaseerd is op een moderne en intelligente kijk op de ingredienten en de omgang met deze ingredienten in onze eigen keuken of in die van de professionele kok. De Nieuwe Nederlandse keuken is een duurzame, milieuvriendelijke, diervriendelijke, gezonde, eigentijdse keuken die geïnspireerd is op de eeuwenoude cultuur van ons eigen land.

Ook Nederland heeft een culinaire cultuur, denk maar eens aan zoute haring, erwtensoep, drie in de pan, hutspot, balkenbrij, zult, worstenbroodjes, rolpens, hazenpeper, zuurkool, speculaas, boterkoek, Haagsche hopjes, advocaat, saucijzenbroodjes, rookworst, lekkerbekjes en kibbeling, boerenkool met spek, bruine bonen, kapucijners, pannenkoeken met spek en stroop, poffertjes, stroopwafels, Limburgse vlaaien, hachee, oliebollen, puddingbroodjes, blinde vinken, slavinken en natuurlijk andijviestamppot met een gehaktbal en jus, rodekool et cetera.Deze enorme rijkdom aan ingredienten en smaken, gebaseerd op vers geoogste producten van ons land en gegeten in de seizoenen waarin ze van nature eetbaar zijn, dá¡t ziet Albert Kooy als de te koesteren basis van de Nieuwe Nederlandse Keuken.

De gerechten in De Nieuwe Nederlandse Keuken zijn Nederlands, de ingredienten “van het seizoen” maar toch vindt u er geen “gewone” andijviestamppot, raapsteeltjes of griesmeelpudding. De ingredienten worden weliswaar gebruikt maar de receptuur is eigentijds. Soms is de bereidingswijze nieuw, soms de wijze van opdienen of de combinatie van smaken. De prachtige foto”s geven een compleet gerecht weer, vaker nog zijn ze genomen tijdens het koken zodat juist de bereidingswijze tot zijn recht komt. Interessant zijn de ideeen die Albert Kooy uiteen zet in De Nieuwe Nederlandse Keuken. Praktisch zijn de tips voor de inkoop van ingredienten, de samenstelling van het menu en de inrichting van de eigen groenten- en kruidentuin, handig de diverse basisrecepten en -technieken.

Maar vooral de bijna 200 pagina”s met recepten zijn bijzonder: geen amuses maar bittergarnituur, mooie voorgerechten, Hollandse groenten, heerlijke vlees- en visgerechten en zoete nagerechten.

  • Auteur: Albert Kooy
  • Aantal pagina’s: 264 pagina’s
  • Uitgever: Kunstmag
  • ISBN10: 9080865559
  • ISBN13: 9789080865556

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!