Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

De redder aan het einde van de maand: Koreaanse Budae Jjigae

De redder aan het einde van de maand: Koreaanse Budae Jjigae

Nu alles steeds duurder begint te worden, start ook de zoektocht naar goedkopere gerechten. Dit is een Koreaanse klassieker dat écht goedkoop is. Het is een gerecht dat is zelf graag maak, omdat het echt comfortfood is tijdens de koudere dagen. Budae Jjigae is een koreaans stoofgerecht dat feitelijk een legergerecht is. Tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren 50 hebben de Amerikanen veel eten meegenomen dat lang bewaard kon worden zoals Smac. Toen het eten schaars was in het land moest er dus creatief worden omgegaan met het eten en kregen de Koreaanse inwoners van het Amerikaanse leger ook convenience producten zoals smac en gerookte worst. En zo is dan dit gerecht ontstaan op basis van smac, worst, kimchi, goedkope ramen en natuurlijk Gochujang. Budae Jjigae is het woord voor een militaire basis (budae) en Jjigae (stoof). Het gerecht is niet heel gezond, maar met enige regelmaat is dit wel een erg lekker gerecht.

Dit recept voor Budae Jjigae kun je doen als een eenpansgerecht. Je serveert alles in één pan. In dit recept gebruiken we twee pannen, maar je kunt ook simpelweg de smac en worst van te voren bakken. Het gerecht kun je dan ook zo op tafel neerzetten en iedereen rond de tafel van laten eten. Hierdoor heb je ook nog eens minder afwas en blijft het eten nog een stuk langer warm. Wil je de Budae Jjigae extra afmaken, dan kun je bovenop de ramen nog wat Amerikaanse kaas smelten. Dan wordt het gerecht extra hartig!

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Als je krap bij kas zit betekent het niet dat je hoeft in te leveren op smaak. Dit recept is ongelooflijk goedkoop en bovenal het beste comfortfood wanneer je krap bij kas zit.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd5 minutenKooktijd15 minutenTotale tijd20 minuten

Voor de saus
 2 eetlepel Gochujang
 1 eetlepel lichte sojasaus
 4 teentjes knoflook
 1,50 eetlepel suiker
 1 eetlepel keukenazijn
Voor de Budae Jjigae
 600 ml kippenbouillon
 300 ml water
 12 gedroogde shiitakes
 150 g champignons
 100 g kimchi
 1 blikje smac
 4 bosuitjes
 2 zakjes ramennoedels
 150 g gerookte worst

1

Meng alle ingrediënten voor de saus met een garde en pers hierover de knoflook met een knoflookpers.

2

Breng 300 milliliter water aan de kook en giet dit over de gedroogde shiitakes.

3

Na twaalf minuten haal je de shiitakes eruit en bewaar je het vocht.

4

Snijd de smac en worst in plakjes en bak dit krokant in een pan

5

Snijd de bosui in dunne ringen en snijdt de champignons in plakjes. Bak in wat olie de bosuitjes en champignons.

6

Hak de kimchi en roer dit door het stoofgerecht. Bak door en blijf regelmatig roeren tot de champignons ver gaar zijn.

7

Blus af met de kippenbouillon, het bewaarde shiitakevocht en de saus. Draai het vuur omhoog en voeg de ramen toe. De smaakzakjes die erbij zitten hoef je niet te gebruiken.

8

Voeg de smac en worst toe aan de stoof zodra de ramen gaar zijn.

Ingrediënten

Voor de saus
 2 eetlepel Gochujang
 1 eetlepel lichte sojasaus
 4 teentjes knoflook
 1,50 eetlepel suiker
 1 eetlepel keukenazijn
Voor de Budae Jjigae
 600 ml kippenbouillon
 300 ml water
 12 gedroogde shiitakes
 150 g champignons
 100 g kimchi
 1 blikje smac
 4 bosuitjes
 2 zakjes ramennoedels
 150 g gerookte worst

Aanwijzingen

1

Meng alle ingrediënten voor de saus met een garde en pers hierover de knoflook met een knoflookpers.

2

Breng 300 milliliter water aan de kook en giet dit over de gedroogde shiitakes.

3

Na twaalf minuten haal je de shiitakes eruit en bewaar je het vocht.

4

Snijd de smac en worst in plakjes en bak dit krokant in een pan

5

Snijd de bosui in dunne ringen en snijdt de champignons in plakjes. Bak in wat olie de bosuitjes en champignons.

6

Hak de kimchi en roer dit door het stoofgerecht. Bak door en blijf regelmatig roeren tot de champignons ver gaar zijn.

7

Blus af met de kippenbouillon, het bewaarde shiitakevocht en de saus. Draai het vuur omhoog en voeg de ramen toe. De smaakzakjes die erbij zitten hoef je niet te gebruiken.

8

Voeg de smac en worst toe aan de stoof zodra de ramen gaar zijn.

De redder aan het einde van de maand: Koreaanse Budae Jjigae

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier