Nu alles steeds duurder begint te worden, start ook de zoektocht naar goedkopere gerechten. Dit is een Koreaanse klassieker dat écht goedkoop is. Het is een gerecht dat is zelf graag maak, omdat het echt comfortfood is tijdens de koudere dagen. Budae Jjigae is een koreaans stoofgerecht dat feitelijk een legergerecht is. Tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren 50 hebben de Amerikanen veel eten meegenomen dat lang bewaard kon worden zoals Smac. Toen het eten schaars was in het land moest er dus creatief worden omgegaan met het eten en kregen de Koreaanse inwoners van het Amerikaanse leger ook convenience producten zoals smac en gerookte worst. En zo is dan dit gerecht ontstaan op basis van smac, worst, kimchi, goedkope ramen en natuurlijk Gochujang. Budae Jjigae is het woord voor een militaire basis (budae) en Jjigae (stoof). Het gerecht is niet heel gezond, maar met enige regelmaat is dit wel een erg lekker gerecht.
Dit recept voor Budae Jjigae kun je doen als een eenpansgerecht. Je serveert alles in één pan. In dit recept gebruiken we twee pannen, maar je kunt ook simpelweg de smac en worst van te voren bakken. Het gerecht kun je dan ook zo op tafel neerzetten en iedereen rond de tafel van laten eten. Hierdoor heb je ook nog eens minder afwas en blijft het eten nog een stuk langer warm. Wil je de Budae Jjigae extra afmaken, dan kun je bovenop de ramen nog wat Amerikaanse kaas smelten. Dan wordt het gerecht extra hartig!
Als je krap bij kas zit betekent het niet dat je hoeft in te leveren op smaak. Dit recept is ongelooflijk goedkoop en bovenal het beste comfortfood wanneer je krap bij kas zit.
Meng alle ingrediënten voor de saus met een garde en pers hierover de knoflook met een knoflookpers.
Breng 300 milliliter water aan de kook en giet dit over de gedroogde shiitakes.
Na twaalf minuten haal je de shiitakes eruit en bewaar je het vocht.
Snijd de smac en worst in plakjes en bak dit krokant in een pan
Snijd de bosui in dunne ringen en snijdt de champignons in plakjes. Bak in wat olie de bosuitjes en champignons.
Hak de kimchi en roer dit door het stoofgerecht. Bak door en blijf regelmatig roeren tot de champignons ver gaar zijn.
Blus af met de kippenbouillon, het bewaarde shiitakevocht en de saus. Draai het vuur omhoog en voeg de ramen toe. De smaakzakjes die erbij zitten hoef je niet te gebruiken.
Voeg de smac en worst toe aan de stoof zodra de ramen gaar zijn.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Meng alle ingrediënten voor de saus met een garde en pers hierover de knoflook met een knoflookpers.
Breng 300 milliliter water aan de kook en giet dit over de gedroogde shiitakes.
Na twaalf minuten haal je de shiitakes eruit en bewaar je het vocht.
Snijd de smac en worst in plakjes en bak dit krokant in een pan
Snijd de bosui in dunne ringen en snijdt de champignons in plakjes. Bak in wat olie de bosuitjes en champignons.
Hak de kimchi en roer dit door het stoofgerecht. Bak door en blijf regelmatig roeren tot de champignons ver gaar zijn.
Blus af met de kippenbouillon, het bewaarde shiitakevocht en de saus. Draai het vuur omhoog en voeg de ramen toe. De smaakzakjes die erbij zitten hoef je niet te gebruiken.
Voeg de smac en worst toe aan de stoof zodra de ramen gaar zijn.
Geef een reactie