Ik ben dol op brownie. Vooral als de brownie nog erg smeuïg is. Dit recept is hier een goed voorbeeld van. Maar de buitenkant krijgt wel de kans om iets krokant te bakken, zodat je ook nog een lekkere bite hebt in de brownie. De kruidige tonkaboon brengt de brownie tot nieuwe hoogten dankzij de unieke smaak. Ik ben dol op de smaak van tonkaboon en zie dit graag terugkomen in ook andere recept zoals bijvoorbeeld karamel of combinaties met donkerrood fruit.
In deze koopgids
Wat zijn tonkabonen?
De tonkaboon komt uit Zuid-Amerika en zijn feitelijk kleine donkere peultjes . De geur is vrij eigenaardig en heeft tinten van vanille, amandel, kruidnagel en kaneel. Om die reden combineert de tonkaboon zo mooi met verschillende gerechten. Het is een zeer complexe smaak die je dus mooi kunt combineren. Let er wel op dat je geen grote hoeveelheden eet van deze boon. Grote hoveelheden kunnen namelijk giftig zijn.
Waarop moet ik letten als ik brownie bak?
Om een of andere reden gaat het bakken van brownies vaak fout. Ze zijn bijvoorbeeld gortdroog terwijl het recept ervoor op het eerste gezicht erg simpel lijkt. Daarom geef ik een aantal tips die je helpen bij het bakken van de perfecte brownie!
Bak de brownie niet te gaar
Dit lijkt voor de hand liggend maar is vaak wel de grootste fout. De brownie moet namelijk gaar zijn, maar niet te gaar. Als je een smeuïge brownie wilt komt die er nooit helemaal perfect schoon uit. Zodra de bovenkant van de brownie droog is en de vorm stevig is als je schudt dan is de brownie klaar.
Klop de eieren niet te luchtig
Het beslag hoeft niet superluchtig te zijn. Zodra alles goed gemengd is en het beslag redelijk luchtig lijkt is het al goed. Als het beslag te luchtig is zal de bovenkant klappen tijdens het bakken en heb je een scheur. Dit is niet mooi en vaak ook iets droger. Probeer dus te voorkomen dat de brownie teveel rijst tijdens het bakken en klop de eieren dus niet te luchtig!
Ik ben dol op de smaak en aroma van tonkaboon. Als je dat combineert met een hartige brownie, dan vind ik het moeilijk om ervan af te blijven!
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een bankvorm van ongeveer 20 centimeter in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
Doe de boter met de chocolade in een RVS bekken en smelt dit boven een pan met heet water (au bain-marie). Laat het vervolgens iets afkoelen.
Klopt twee eieren met de eidooier met de suiker en zout. Rasp de tonkaboon en voeg dit toe aan de eiermassa en klop luchtig voor ongeveer vijf minuten.
Meng de chocolade door de eiermassa en spatel door tot een egale massa.
Voeg de cacaopoeder toe en spatel verder door. Giet het beslag in de bakvorm en bak voor 40 minuten of totdat de tonkabrownie klaar is. Laat de brownie afkoelen voordat je het aan gaat snijden.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een bankvorm van ongeveer 20 centimeter in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
Doe de boter met de chocolade in een RVS bekken en smelt dit boven een pan met heet water (au bain-marie). Laat het vervolgens iets afkoelen.
Klopt twee eieren met de eidooier met de suiker en zout. Rasp de tonkaboon en voeg dit toe aan de eiermassa en klop luchtig voor ongeveer vijf minuten.
Meng de chocolade door de eiermassa en spatel door tot een egale massa.
Voeg de cacaopoeder toe en spatel verder door. Giet het beslag in de bakvorm en bak voor 40 minuten of totdat de tonkabrownie klaar is. Laat de brownie afkoelen voordat je het aan gaat snijden.
Geef een reactie