Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Dit recept voor pretzels moet je proberen

Als iets mij laat teruggaan naar mijn jeugd bij oma, dan zijn het wel Duitse zoute pretzels. Superhartig en ongelooflijk lekker en extra mooi: je kunt het zelf maken!
zoute pretzels recept

Mijn moeder is Duitse en dus ben ik ook opgegroeid met Pretzels. Als ik er nu nog een eet, is dit voor mij bijna nostalgisch. In Duitsland worden deze ook wel Brezels of Bretzels genoemd en worden bij vrijwel iedere bakker verkocht. Ook in Amerika worden deze geserveerd aan kraampjes langs de straat. De typische donkere kleur komt door de Pretzels in het kokende water te dippen met water. Pretzels heb je in allerlei formaten, maar de lekkerste blijf ik de grote vinden die je kunt eten met wat roomboter en jam of gewoon zonder iets erbij. De pretzelvorm maken vergt wat oefening maar na een aantal keer heb je wel door hoe het moet!

Is het pretzelrecept makkelijk?

In principe vergt brood bakken wat oefening, maar zoals met alles met een beetje oefening kom je er wel. Het deeg moet precies elastisch genoeg zijn en vooral niet te nat, maar ook niet te droog. Het Duitse broodje is erg lekker om zelf te maken en het recept op zich is relatief eenvoudig. Zorg ervoor

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Als iets mij laat teruggaan naar mijn jeugd bij oma, dan zijn het wel Duitse zoute pretzels. Superhartig en ongelooflijk lekker en extra mooi: je kunt het zelf maken!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd45 minuten

 350 ml lauwwarm water
 7 g gist
 1 theelepel zout
 1 eetlepel suiker of bruine suiker
 1 theelepel ongezouten roomboter
 475 g patentbloem
 grof zeezout
 110 g baking soda
 1,50 l water

1

Meng de gist met het water en laat het een minuut rusten. Smelt de boter en meng dit met keukenzout en de suiker. Voeg nu in delen de bloem toe en klop door met een houten spatel totdat het deeg niet meer plakt.

2

Bebloem de ondergrond en kneed hierop het deeg. Kneed door voor vijf minuten en dek vervolgens het deeg af met een theedoek.

3

Beboter of spray het bakpapier.

4

Meng het water met de baking soda en laat dit kort koken.

5

Verdeel het deeg in drie stukken en maak een cirkel met het deeg. Heel deze onder elkaar door en verbind dit met het bovenste gedeelte van de cirkel, zodat je een pretzelvorm hebt.

6

Doe nu de pretzels in het kokende bakpoederwater en wacht 20 seconden. Haal uit het water en laat dit indrogen. Bestrooi met zeezout en laat rusten in de koeling voor een dag.

7

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak af voor 12 tot 15 minuten.

Ingrediënten

 350 ml lauwwarm water
 7 g gist
 1 theelepel zout
 1 eetlepel suiker of bruine suiker
 1 theelepel ongezouten roomboter
 475 g patentbloem
 grof zeezout
 110 g baking soda
 1,50 l water

Aanwijzingen

1

Meng de gist met het water en laat het een minuut rusten. Smelt de boter en meng dit met keukenzout en de suiker. Voeg nu in delen de bloem toe en klop door met een houten spatel totdat het deeg niet meer plakt.

2

Bebloem de ondergrond en kneed hierop het deeg. Kneed door voor vijf minuten en dek vervolgens het deeg af met een theedoek.

3

Beboter of spray het bakpapier.

4

Meng het water met de baking soda en laat dit kort koken.

5

Verdeel het deeg in drie stukken en maak een cirkel met het deeg. Heel deze onder elkaar door en verbind dit met het bovenste gedeelte van de cirkel, zodat je een pretzelvorm hebt.

6

Doe nu de pretzels in het kokende bakpoederwater en wacht 20 seconden. Haal uit het water en laat dit indrogen. Bestrooi met zeezout en laat rusten in de koeling voor een dag.

7

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak af voor 12 tot 15 minuten.

Zoute Pretzels of Bretzels zelf maken

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier